Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är personerna som misstänks för rånmordet

En av de misstänkta männen. Bilden kommer från en tidigare polisutredning.Foto: POLISEN
En kniv som användes vid tidigare brottslighet.Foto: POLISEN
Polis vid Hjalmar Brantingsplatsen Foto: GT

De 21-åriga männen är dömda för narkotikabrott, häleri, våld mot tjänsteman – och brott mot knivlagen.

Nu misstänks de tillsammans med en kvinna under 18 år för att ha knivmördat en ung man i samband med ett rån på Hisingen.

Alla tre har eller har haft en missbruksproblematik och har omhändertagits av myndigheterna.

En 18-årig man rånmördades på Hisingen vid Hjalmar Brantingsplatsen natten mot onsdag. 

Bytet blev en mobiltelefon, en halskedja och en väska. En annan man klarade sig oskadd ur situationen.

Två män, 21 år gamla, och en kvinna under 18, har suttit anhållna misstänkta för brottet i över två dygn efter att ha gripits av polis i närheten av brottsplatsen. 

Häktningsförhandlingen hölls under lördagen och samtliga häktades, på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och mord.

– Det är ett rån som urartat till ett mord, har åklagaren Thomas Willén tidigare berättat om händelseförloppet.

Dömda för narkotikabrott

Männen är sedan tidigare flitigt återkommande hos polisen.

En av männen dömdes senast i mars i år till skyddstillsyn för hot mot tjänsteman. Enligt domen hotade han två polismän och viftade med kniv i samband med ett gripande. Ett brott han erkänt. Han har innan det dömts för olika narkotikabrott, häleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 

I en kommunal utredning från 2016 framgår att han ”har haft ett missbruk av cannabis sedan flera år tillbaka”, att han avbrutit sin skolgång och att han vårdats på behandlingshem för missbruket.

Den andre mannen är också han flitigt förekommande hos polisen och har tvångsomhändertagits på grund av missbruk. I fjol dömdes han för snatteri, ringa stöld, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. Han har dessförinnan dömts för bland annat ringa stöld och brott mot knivlagen.

– Det är ni närtid som dessa har dömts för brott tidigare. Det har rört sig om tillgreppsbrott som stöld och snatteri och narkotikabrott, säger åklagare Thomas Willén.

Kvinnan är ostraffad, men har också hon omhändertagits av myndigheterna. 

Enligt en utredning från 2016 hade hon ”utvecklat ett destruktivt beteende som kan ge långtgående konsekvenser om det inte bryts” samt hade ett ”socialt nedbrytande beteende”. Enligt utredningen hade hon också problem med alkohol och ska ha ”rökt på”.

Haft olika roller

Enligt Thomas Willén är utredningsläget gott.

– Det är glädjande att tingsrätten delar min uppfattning att de här tre personerna är på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och mord.

Det är för tidigt att uttala sig om vem som har gjort vad, menar Willén. Han vill inte gå in på några fler detaljer kring händelsen.

– Det finns ett juridiskt begrepp att man tillsammans och i samförstånd utför en gärning och det är den situation som jag menar att här har inträffat helt enkelt. Det innebär inte att alla har gjort allting utan man har olika roller i det här.

Straffen kan skärpas

Samtliga misstänkta förnekar brott.

– Åklagaren har fått presentera vad han anser är sannolika skäl för den här misstanken. Jag menar att det inte skulle kunna gått till så. Om det nu är (namn reds an.) som har befunnit sig på platsen så har hon inte gjort sig skyldig till gärningen, säger Lars Salkola, den unga kvinnans försvarsadvokat, efter häktningsförhandlingen.

Försvarsadvokat Richard Backenroth företräder en av männen:

– Jag kan inte säga så mycket annat än att min klient förnekar brott. 

GT har sökt försvarsadvokat Helena Glavmo Henriksson som företräder den andre mannen.

Justitieminister Morgan Johansson, S, sa på en pressträff i torsdags att straffet för brott mot knivlagen kan skärpas.

– Vår ambition är att gå vidare och skärpa straffen för brott mot knivlagen med anledning av vad som har hänt de här dagarna, sa Johansson och syftade på rånmordet.