I onsdagens ”Uppdrag granskning” vittnar tågresenärer, järnvägstekniker och ansvariga om en tågtrafik i Sverige som svikit sina resenärer.
Tåg som inte kommer i tid på grund av signalfel, spårfel och kontaktledningshaveri som i sin tur skapar stora problem. Dessutom har tågen försenats av stora banarbeten som nu görs för att hålla järnvägen säkrare, enligt SVT.

Blir bara värre
Förra året var även det näst värsta året under hela 2000-talet. Totalt var det bara 87,8 procent av tågen som kom i tid. Och enligt Trafikverket beror det på den dåliga järnvägsanläggningen i landet.
Men samtidigt som problemen har ökat och blivit värre har även skattemedlen ökat till järnvägsunderhållen. Under samma period har skattemedlen ökat från 3 miljarder kronor år 2000 till 8 miljarder kronor i år.
– Det är en fullständig katastrof där ute om man tittar på vad man får för pengarna. Systemfelet är att man går på lägsta pris, vilket gör att sakerna går sönder och då kostar det ännu mera pengar, säger ordförande i SEKO:s fackklubb banklubb, Håkan Englund till SVT.

Fortsatta problem i tågtrafiken
Och nu har även Trafikverket skjutit på sin prognos på när trafiken kommer bli bättre. Resenärer kan alltså räkna med liknande problem hela 2019. Och de nya prognoserna visar att trafiken kommer gå bättre först 2020, avslöjar SVT.
En av förklaringarna från Trafikverket till att problemet kvarstår är den stora belastningen.
– Ju mer trafiken ökar desto större utmaning blir det. Vi har en gammal och sliten anläggning och vi kommer att åtgärda den steg för steg, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, till SVT.
Reportaget går att se på SVT1 onsdag klockan 20.00.