Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fantombilden: Så kan Maries mördare se ut

Polisens fantombild av hur den misstänkta mördaren kan ha sett ut när brottet begicks, 2005.
Foto: Polisen
Mordet på Marie är fortfarande inte löst.
Foto: Privat
Dagen efter mordet, den 14 oktober 2005, utanför Stuvkällaren i Göteborg.
Foto: JAN WIRIDEN

Marie Johansson, 36, mördades på sin arbetsplats i Göteborg.

Det har gått 13 år sedan dådet.

Nu släpper polisen fantombilder på hur den misstänkte mördaren hade kunnat se ut då – och hur hon kan se ut i dag.

– Det är första gången den här tekniken används i Sverige, säger Peter Thylén, vid polisens kalla fall-grupp. 

Den 13 oktober år 2005 mördades Marie Johansson i tygaffären Stuvkällaren på Kyrkogatan i Göteborg. Hon överfölls vid stängningsdags och hittades först dagen därpå av butikens ägare.

Polisen är säker på att förövaren är en kvinna och hennes blod hittades på brottsplatsen. Men de har inte lyckats finna den skyldige, trots ett gediget utredningsarbete.


Marie Johansson ,36 höggs ihjäl i butiken vid stängning. Hennes chef hittade henne morgonen därpå.
Foto: PRIVAT/EFTERLYST

Under de år som gått har omkring 650 kvinnor topsats i mordutredningen och polisens kalla fall-grupp i Göteborg har nu gjort ett stort omtag av fallet. Mellan 50 och 75 av topsningarna, eller fler, har genomförts under det senaste året, enligt kriminalinspektören Peter Thylén.

Gammal fantombild

Tre år efter mordet gick polisen ut med en fantombild på den misstänkta mördaren. Men den var tecknad i blyerts och senare har man gjort bedömningen att den inte är så pass säker att den är någon som eventuella vittnen ska gå efter.

"Den bilden är kanske inte så bra", säger polisen om den fantombild som tidigare tagits fram.
Foto: Polisen

– Det är så många som lagt märke till en kvinna inne i butiken, men det är ingen som säger att hon är lik fantombilden. Så den bilden är kanske inte bra, har Peter Thylén förklarat.

Nu har han förtydligat: 

– Den gamla, ritade bilden, visar bara en person som betett sig konstigt i butiken. Det är den person som vittnen sett med rosa byxor och svart jacka stå och stirra in i butiken vid klockan 12 på morddagen. 

Det finns samtidigt en annan bild som är intressant i utredningen. En person som tros vara mördaren fastnade på en övervakningskamera efter dådet, men av det fotografiet är det inte mycket som går att utläsa.

Personen som fastnade på övervakningskamera efter dådet har inte gått att identifiera.
Foto: POLISEN/TV3

Ny fantombild

Och nu kan polisen ha gjort ett stort genombrott i utredningen – när de släpper två helt nya fantombilder.

De har tagit hjälp av ett amerikanskt företag som tagit fram en genetisk profil och bild från det DNA som är säkrat från gärningskvinnan.

Polisens fantombild av hur den misstänkta mördaren kan se ut i dag.
Foto: Polisen

"Bevisläget i utredningen är sådant att polis och åklagare har gjort bedömningen att det inte finns något att förlora på att gå ut med denna profil och bild", skriver polisen i ett pressmeddelande.

– De här bilderna är endast baserade på DNA och inte vittnesuppgifter. Det är första gången den här tekniken används i Sverige. Men det är fortfarande fantombilder, de ska inte uppfattas som foton, säger Peter Thylén. 

Den ena bilden visar hur den misstänkta kvinnan kan ha sett ut på morddagen den 13 oktober.

Frisyren kan ha ändrats 

På den andra visas hur hon kan se ut i dag, förutom att frisyr och hårfärg kan ha ändrats. Utifrån DNA:t har kvinnan rötter i Sverige, sydöstra Europa eller Balkan, säger Peter Thylén.

– DNA:t har visat att hon hade väldigt mörkt hår, nästan svart. Frisyren som kvinnan har på bilderna är så som vittnen har beskrivit att hon hade håret.

Han berättar att kostnaden av att anlita det amerikanska företaget och ta fram fantombilderna landade på 4 000 dollar, som motsvarar ungefär 36 000 kronor. 

– Det är inga pengar i jämförelse med andra förundersökningskostnader. 

"En bra möjlighet"

Polisen önskar nu komma i kontakt med de personer som kan ha information att lämna om mordet och gärningspersonen.

– DNA:t visar att det är ganska säkert att hennes ögonfärg är brunmelerad, men det finns alltid undantag. Man ska ringa polisen även om kvinnan man sett var blåögd, säger Peter Thylén.

– Det här är bra en möjlighet för oss att få in ett antal nya tips. 

Tips till polisen om fallet lämnas till kalla-fall.region-vast@polisen.se. eller registrator.vast@polisen.se