Martin Saliba i domstolen i Libanon.Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba i domstolen i Libanon.Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Här är Martin Saliba i domstolen i Libanon.Här är Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Här är Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: ARKIVMartin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: ARKIV
Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: ARKIV
Trippelmordet i Uddevalla skedde 2015. Foto: ROBIN ARONTrippelmordet i Uddevalla skedde 2015. Foto: ROBIN ARON
Trippelmordet i Uddevalla skedde 2015. Foto: ROBIN ARON

Här är nya bilderna på trippelmördaren

Publicerad

BAABDA (LIBANON). Här ställs den livstidsdömda trippelmördaren Martin Saliba inför libanesisk domstol. 

Efter Salibas flykt från Sverige har Libanon startat en egen rättsprocess mot Saliba för samma brott som han är dömd för i Sverige.

– Jag var inte på brottsplatsen när det hände, påstår Saliba. 

 

Under tisdagsförmiddagen ställdes den i Sverige livstidsdömda trippelmördaren Martin Saliba, 24, för första gången inför libanesisk domstol i Baabda. Det sker drygt ett och ett halvt år efter att han greps i landet.

Martin och hans bror Mark Saliba är dömda för morden på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla 2015.

Innan hovrätten i Sverige dömde Martin hann han fly till Libanon. Sverige efterlyste honom via Interpol och han greps i Libanon. Libanon vägrade lämna ut honom eftersom landet saknar utlämningsavtal med Sverige. I stället startade Libanon en egen rättsprocess både mot Martin och mot Mark eftersom båda två är dömda för samma brott i Sverige.

– Jag var inte på brottsplatsen när det hände. Min bror släppte av mig vid sjukhuset – cirka 150 meter från brottsplatsen. När jag hörde skottlossning och ljudet av motorcykeln sprang jag åt samma håll, hävdar Martin på frågan av den libanesiska domaren Mohammad Badran. 

Martin Saliba ställd inför rätta

Rättegången skulle ha inletts för några veckor sedan men domaren sköt upp det i väntan på att anhöriga till offren Alaa Farraj och Rawand Aziz skulle anlita en advokat. Den här gången var både Martin Salibas försvarsadvokat och familjerna Farraj och Aziz advokat på plats. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Martin Saliba dök upp i en sportjacka med luvtröja. Han hade snaggat hår och skäggväxt.

Martin Saliba i domstolen i Libanon.

Domaren ställde flera frågor om morden. Martin Saliba svarade kortfattat, men nervöst:

– Jag kan inte hantera vapen och jag äger inte vapen, hävdar Martin. 

Även under rättegången pekade Martin Saliba ut sin bror Mark för dödsskjutningen. Men, han hävdar att hans bror Mark berättade om det inträffade först efteråt. Martin hävdar att hans bror ville söka upp den eller de som misshandlade och försökte råna hans far i Uddevalla.

 

LÄS OCKSÅ: Här grips trippelmördaren i Libanon

 

Domaren konfronterade Saliba med vittnesuppgifter och annan bevisning som finns med i den svenska utredningen. 

– Hur kunde du skicka sms till din tjej i Thailand och berätta exakta detaljer om morden innan det blev känt för medierna och allmänhet, frågade domaren Saliba.

Saliba: Jag är oskyldig

Saliba hävdar att han hade läst om det i tidningar. De sms-meddelande som domaren syftar på skickades till ett nummer i Thailand klockan 12:27:05 – bara timmar efter att man hade hittat kropparna på mordplatsen.

Martin Saliba hävdade vid flera tillfällen att han inte förstod riksarabiska. Domaren pratade libanesiska med honom. Salibas försvarsadvokat frågade domaren om Martin kan han en tolk med sig nästa gång, vilket han också kommer att få. 

Varken Salibas försvarsadvokat eller offrens juridiska ombud hann ställa frågor till honom. Domaren bestämde att nästa rättegångsförhandling blir i slutet av mars. Då ska advokaterna få ställa sina frågor.

Ingen från svenska ambassaden i Beirut var på plats under rättegången.

Martin Saliba under rättegången i Sverige.Foto: ROBIN ARON

 

LÄS OCKSÅ: Martin Saliba pekar ut sin bror för trippelmordet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER