Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är nya bilderna på trippelmördaren

Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Här är Martin Saliba i domstolen i Libanon.
Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla. Foto: ARKIV
Trippelmordet i Uddevalla skedde 2015. Foto: ROBIN ARON

BAABDA (LIBANON). Här ställs den livstidsdömda trippelmördaren Martin Saliba inför libanesisk domstol. 

Efter Salibas flykt från Sverige har Libanon startat en egen rättsprocess mot Saliba för samma brott som han är dömd för i Sverige.

– Jag var inte på brottsplatsen när det hände, påstår Saliba. 

 

Under tisdagsförmiddagen ställdes den i Sverige livstidsdömda trippelmördaren Martin Saliba, 24, för första gången inför libanesisk domstol i Baabda. Det sker drygt ett och ett halvt år efter att han greps i landet.

Martin och hans bror Mark Saliba är dömda för morden på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla 2015.

Innan hovrätten i Sverige dömde Martin hann han fly till Libanon. Sverige efterlyste honom via Interpol och han greps i Libanon. Libanon vägrade lämna ut honom eftersom landet saknar utlämningsavtal med Sverige. I stället startade Libanon en egen rättsprocess både mot Martin och mot Mark eftersom båda två är dömda för samma brott i Sverige.

– Jag var inte på brottsplatsen när det hände. Min bror släppte av mig vid sjukhuset – cirka 150 meter från brottsplatsen. När jag hörde skottlossning och ljudet av motorcykeln sprang jag åt samma håll, hävdar Martin på frågan av den libanesiska domaren Mohammad Badran. 

Martin Saliba ställd inför rätta

Rättegången skulle ha inletts för några veckor sedan men domaren sköt upp det i väntan på att anhöriga till offren Alaa Farraj och Rawand Aziz skulle anlita en advokat. Den här gången var både Martin Salibas försvarsadvokat och familjerna Farraj och Aziz advokat på plats. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Martin Saliba dök upp i en sportjacka med luvtröja. Han hade snaggat hår och skäggväxt.

Martin Saliba i domstolen i Libanon.

Domaren ställde flera frågor om morden. Martin Saliba svarade kortfattat, men nervöst:

– Jag kan inte hantera vapen och jag äger inte vapen, hävdar Martin. 

Även under rättegången pekade Martin Saliba ut sin bror Mark för dödsskjutningen. Men, han hävdar att hans bror Mark berättade om det inträffade först efteråt. Martin hävdar att hans bror ville söka upp den eller de som misshandlade och försökte råna hans far i Uddevalla.

 

LÄS OCKSÅ: Här grips trippelmördaren i Libanon

 

Domaren konfronterade Saliba med vittnesuppgifter och annan bevisning som finns med i den svenska utredningen. 

– Hur kunde du skicka sms till din tjej i Thailand och berätta exakta detaljer om morden innan det blev känt för medierna och allmänhet, frågade domaren Saliba.

Saliba: Jag är oskyldig

Saliba hävdar att han hade läst om det i tidningar. De sms-meddelande som domaren syftar på skickades till ett nummer i Thailand klockan 12:27:05 – bara timmar efter att man hade hittat kropparna på mordplatsen.

Martin Saliba hävdade vid flera tillfällen att han inte förstod riksarabiska. Domaren pratade libanesiska med honom. Salibas försvarsadvokat frågade domaren om Martin kan han en tolk med sig nästa gång, vilket han också kommer att få. 

Varken Salibas försvarsadvokat eller offrens juridiska ombud hann ställa frågor till honom. Domaren bestämde att nästa rättegångsförhandling blir i slutet av mars. Då ska advokaterna få ställa sina frågor.

Ingen från svenska ambassaden i Beirut var på plats under rättegången.

Martin Saliba under rättegången i Sverige. Foto: ROBIN ARON

 

LÄS OCKSÅ: Martin Saliba pekar ut sin bror för trippelmordet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!