Polisen tappade bort ett tips om nazistmarschen

Daniel Norlander medger att de gjort fel hos polisen då tipset om nazistdemonstrationen försvann.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: LOVISA WALDECK
Foto: LOVISA WALDECK / LOVISA WALDECK

Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i centrala Göteborg i söndags. 

Men tipset på två korta rader där demonstrationen på söndagen nämndes försvann, enligt chefen för Polisens kontaktcenter Daniel Norlander. 

– Vi har brustit i rutinerna. 

Det är ETC Göteborg som först kunde avslöja att ett enskilt anonymt tips skulle ha skickats till polisen om nazistdemonstrationen i centrala Göteborg.

Nu bekräftar Polisens kontaktcenters chef i Västsverige, Daniel Norlander, att tipset kom klockan 22.34 på fredagen – men att det aldrig skickades vidare. Det skickades genom polisens hemsida och hamnade i en stor inbox som hans avdelning inom polisen ansvarade för under helgen.

– Men vi har brustit i rutinerna här under helgen så det kom aldrig till den operativa ledningens kännedom, säger Daniel Norlander. 

Tipset som försvann

Vi har begärt ut och tagit del av tipsets innehåll, som är på två rader:


"Hej, i helgen kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen hålla sköldträning för deras aktivister. Sedan på söndagen kommer de försöka arrangera en spontan demonstration i centrala Göteborg."


– Det är självklart att vi skulle ha agerat på det och inte låtit det vänta till på måndag. Men vi tar emot en tusen tips per månad, säger Daniel Norlander. 

Är detta någonting som hade kunnat leda till en förändring av agerandet under söndagen?

– Jag vill inte spekulera i vad som hade kunnat ske. Men jag kan bara konstatera att vi skulle ha skickat detta vidare till den operativa ledningen och att de skulle ha gjort den bedömningen.

Hade kunnat vara fler poliser

Polisområdeschefen i Storgöteborg Erik Nord har tidigare sagt i flera sammanhang att de inte hade någon information om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle arrangera någon demonstration utan tillstånd mitt i centrala Göteborg. 

Han står fast vid bedömningen att det var korrekt att inte ingripa då även en demonstration utan tillstånd har grundlagsskydd. Men utesluter inte att mer framförhållning och mer personal hade kunnat innebära en skillnad.

– Hade vi vetat om att den skulle komma hade vi varit betydligt fler personal på plats. Då hade vi förmodligen kunnat styra lite grann över hur vi skulle agera. Det är inte alls ovanligt vid polisingripande att händelseutvecklingen styrs lite grann av vilka resurser vi disponerar också, sa Erik Nord på måndagen.

Demonstrationen ett "test"

Polisen har gett tillstånd till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att demonstrera i centrala Göteborg den 30 september. Och enligt DN var söndagens demonstration ett sätt att testa Erik Nords uttalanden om möjligheten att ingripa mot demonstranter. 

Tidningen hänvisar till ett uttalande från NMR:s ledare, Simon Lindberg, i den nazistiska gruppens egen podcast:

– Hade det varit en sanning i det hade det (Erik Nords uttalanden) så hade de så klart försökt gripa folk i dag. I dag hade vi sköldar och fanor som de har sagt ingår i det här uniforma beteendet. Vi gick minst lika mycket i takt som vi brukar göra och kommer att göra den 30:e.