Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är nazisterna som greps efter upploppet i Göteborg

Nazisterna i NMR poserade efter frisläppandet. De misstänks fortfarande för våldsamt upplopp.

Här är nazisterna som gick i främsta ledet i den våldsamma nazistmarschen i Göteborg.

Medan skattebetalarna får börja betala av notan på minst 20 miljoner kronor i marschens spår - triumferar Nordiska motståndsrörelsen, NMR, över att deras 23 anhållna aktivister har släppts fria.

– Det är en ganska bred grupp av ledare, medlemmar och aktivister med olika funktioner inom NMR, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

Och de misstänks alla fortfarande för våldsamt upplopp.

– Framåt!, skrek NMR:s demonstrationsvakter, gång på gång, medan polisen med batongslag och pepparspray försökte få dem att stanna upp vid Lisebergs station.

Det var under lördagen, strax efter klockan 13 på eftermiddagen. Och nazisttåget hade bara några hundra meter kvar till den överenskomna samlingsplatsen inne i centrala Göteborg.

– Backa! Stanna!, skrek poliserna.

Men NMR:s egna demonstrationsvakter uppmanade deltagarna att trotsa polisen och vika av från den överenskomna vägen fram till samlingsplatsen för att konfrontera en grupp militanta antifascister ett par hundra meter därifrån.


För de som gick allra längst fram i nazisttåget avslutades dagen i en poliscell misstänkta för våldsamt upplopp. En av de som greps allra först var ledaren själv, Simon Lindberg.

– Det handlar om att man sätter sig upp mot en myndighet. I det här fallet blir det mot polismyndigheten som säger att man inte får gå den här vägen och det påstås av oss att man går till förenat angrepp och väljer att med våld ta sig igenom här, säger åklagaren Ulrika Åberg och berättar att alla 23 också delgivits en alternativ misstanke om ohörsamhet mot ordningsmakten.

För många som gick allra längst fram i nazisttåget avslutades dagen i en poliscell misstänkta för våldsamt upplopp.
Foto: Nora Lorek

23 personer misstänks för våldsamt upplopp

I dag kan Expressen publicera namnen på de som valde att gå i främsta ledet för demonstrationen som var utlovad att bli den största nazistmarschen i Göteborg sedan andra världskriget.

Arrangören NMR är landets största nazistorganisation, och hör till de våldsbejakande extremistgrupper som Säkerhetspolisen håller ett vakande öga på.

Den i grunden revolutionära nationalsocialistiska organisationen förbereder sig just nu inför nästa års valrörelse. De har registrerat sig som parti och demonstrationen var organisationens sätt att visa på styrka och bredd.


LÄS MER: Han attackerade polisen med slunga


Och bland de som valde att inte bara ansluta sig till demonstrationen utan också att gå i dess främsta led, många med sina särskilt tilldelade uppgifter, misstänks nu 23 stycken från hela landet för våldsamt upplopp.

Det är personer som ingick i NMR:s kravallutrustade skyddsstyrka, såsom gruppchefen Nicklas Norling, 27, från Ludvika och Björn van der Hert, 50, från Karlskoga.

Det är också den norska nazisten Christoffer Pedersen från norska NMR som hade uppdraget att hålla marschens frontbanderoll med uppmaningen att "Revoltera mot förbrytarna".

Även två trumslagare från Göteborgsområdet ingår i gruppen som misstänks för våldsamt upplopp. Den ene är nazistveteranen Samuel Almroth, från Göteborg, som under 90-talet var en av nyckelpersonerna inom vit maktmiljön med uppdrag för bland annat fängelseorganisationen Ariska Frihetsfronten och kartläggningsgruppen Anti-AFA. 1999 var han en av 62 namngivna nazister och mc-kriminella som granskades i den uppmärksammade sampubliceringen "Hotet mot demokratin".

NMR-ledaren Simon Lindberg vill inte kommentera anklagelserna mot honom själv:

"(Jag) Uttalar mig inte till folkfientlig media", skriver han i ett mejlsvar till Expressen.

Personerna som greps ingick bland annat i NMR:s kravallutrustade skyddsstyrka.
Foto: Nora Lorek

Hyllar deltagarna som ”hjältar” på hatsajten

På Nordiska motståndsrörelsens hemsida Nordfront beskrivs marschen som en moralisk seger. Deltagarna omskrivs som "hjältar" och på en bild på hemsidan poserar de gripna framför häktet i Göteborg efter att de släppts under måndagen.
Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo, kallar snarare demonstrationen ett bakslag.

I vart fall på kort sikt.

– Sturskheten och aggressiviteten ledde fram till det här. Man skulle trotsa polisen och det var en hel del propaganda och rå stämning mot polisen redan inför marschen. Men i slutänden fick de ganska svårt att utmana polisen, säger Jonathan Leman.

De 23 som nu misstänks för våldsamt upplopp beskriver han som en blandning av medlemmar, aktivister och ledarpersonligheter inom Nordiska motståndsrörelsen.

– Det är en ganska bred grupp av medlemmar och aktivister med olika funktioner inom NMR, men också ledare och kärnaktivister, säger Jonathan Leman.

Expressen har sökt alla de 23 upploppsmisstänkta, som alla nekar till att ha gjort något brottsligt. Men få vill kommentera det inträffade eller marschen i sig.

Nazistveteranen Samuel Almroth:

– Jag är absolut inte intresserad, hej då.

Pontus Rylander, mångårig medlem i NMR från Sundsvall och tidigare dömd för bland annat grov misshandel, utpressning med mera.

– Jag har ingenting att säga.

Presstalesmannen Pär Öberg gör sig till språkrör för alla 23 då vi når honom för att vi genom honom vill ha kontakt med de misstänkta:

– Du jobbar för en ondskefull arbetsgivare, säger Pär Öberg och säger att varken han eller någon annan kommer uttala sig.

– Det finns ingen, ingen möjlighet. Alla kommer ha samma åsikt om er.

Pär Öberg innehar ett av NMR:s två kommunfullmäktigeplatser och han var en av flera ledare som fanns på plats då organisationen närvarade vid årets politikervecka i Almedalen.

Pär Öberg, presstalesman för NMR, till vänster i solglasögon och keps.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Polisen är måltavlan för nazisterna 

Det är långt ifrån första gången som NMR är inblandade i våldsamt upplopp i större grupper. Det mest kända exemplet är nazisternas attack på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013. Sedan dess har ett 20-tal nazister dömts, bland dem tongivande NMR:are.

I andra fall har polisen - precis som under demonstrationen i Göteborg - varit måltavlan för NMR:s våldsamma upplopp.

En lördag i januari förra året samlades ett 40-tal NMR:are vid Karlaplan för att sedan med flaggor, sköldar och megafon marschera genom stora delar av centrala Stockholm. Men vid Medborgarplatsen på Södermalm tog allt slut när nazisterna - på kommandot "framåt, kamrater!" - attackerade polisen. På polisens bilder syns hur sköldbärarna bland nazisterna - precis som i Göteborg i helgen - är de som går i främsta ledet vid angreppet och hur polisen med batonger tvingas slå tillbaka dem.

Det är ingen slump att polisen är en återkommande måltavla för NMR:s våldsamma upplopp. I exempelvis deras "aktivisthandbok" beskrivs polisen som "ett maktredskap åt systemet" - ett system som nazisterna vill störta.

Utreds för hets mot folkgrupp 

I demonstrationståget i Göteborg i lördags bars plakat med stora fotografier på bland annat polischefen i Storgöteborg Erik Nord och rikspolischefen Dan Eliasson med texten ”Förbrytare” undertill. Och i talen efter att polisen fått stopp på tåget gick flera talare till hårt angrepp mot just polismakten.

Åklagaren Ulrika Åberg utesluter inte att det kan tillkomma ytterligare brott. Vid granskningen av filmmaterialet vill polisen också se om det går att utläsa vem eller vilka som varit pådrivande, så kallade anförare vid upploppen.

Och det finns ett intresse att klargöra vem eller vilka som beordrade folkmassan framåt samtidigt som polisen gav tåget ordern att stanna och backa.

– Det är möjligt, när vi väl får koll på det här, att det kan tillkomma ytterligare brott, säger Ulrika Åberg.

Samtidigt pågår en förundersökning om hets mot folkgrupp efter flera anmälningar och polisen har även skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen.

Här är nazisterna som greps i Göteborg

Tidigare dömd och straffad

1. Andreas Hjulström, 34

■ Aktivist i NMR Stockholm. Tidigare ostraffad. Vi har sökt Andreas Hjulström.

2. David Larsson, 19
■ NMR-aktivist som deltog också under den icke tillståndsgivna demonstrationen i Göteborg 17 september. Dömdes dagen före marschen för olaga hot, i samband med en oprovocerad attack mot ett par i centrala Stockholm. Tidigare straffad för brott mot knivlagen. Vi har sökt Larsson.

3. Jan-Christopher Pedersen, 35
■ Norsk medborgare som har en ledande ställning inom NMR:s norska falang. Han har bland annat deltagit i nazistdemonstration mot Pridefestivalen i Kristiansand i Norge förra året. Vi har sökt Pedersen.

Gick på O´Learys med knogjärn

4. Josefine Engström, 29
■ Utsänd fotograf för NMR och dess webbtidning Nordfront. Mångårig medlem i NMR med ett förflutet som ordningsvakt, men förlorade jobbet då hennes lämplighet ifrågasattes. Tidigare ostraffad. Genom sitt juridiska ombud Shahrokh Razavi avböjer hon kontakt.

5. Christoffer Svärd, 29

■ Bor i Tollarp i Kristianstads kommun. Är aktiv inom näste 3 som omfattar Skåne och Blekinge. Han dömdes 2014 för brott mot knivlagen efter att han påträffats med knogjärn på krogen O´Learys i centrala Kristianstad. Vi har sökt Svärd.

6. Niklas Yngwe, 28

■ Bor i Mellösa i Flens kommun. Han dömdes, mot sitt nekande, i förra veckan av Stockholms tingsrätt för misshandel och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål efter att han tidigare i år, oprovocerat, sprejat två personer med pepparsprej i Stockholm. Vi har sökt Yngwe.

Dömd för flera brott

7. Mathias Westberg, 32
■ Bor i Varekil i Orusts kommun, som tillhör näste 2 inom NMR. Vi har sökt Westberg.

8. Marcus Kultti, 28

■ Trumslagare och aktivist. Deltog i den icke tillståndsgivna demonstrationen den 17 september i Göteborg och som trumslagare under 1 maj-demonstrationen i Falun. "Det är väl rätt uppenbart att de vill ha någon slags konflikt", skriver han på Nordfront några dagar före marschen. Vi har sökt Kultti.

9. Robert Eklund, 43
■ Nästeschef för övre Norrland och NMR:s it-chef. Tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd, förgripelse mot tjänsteman, misshandel och brott mot knivlagen. Dömd för att under en NMR-aktion i Umeå 2013 gått till angrepp mot en meningsmotståndare. Vi har sökt Eklund.

Satte upp klistermärken med Hitler-bild

10. Nicklas Norling, 27
■ Gruppchef inom NMR i Ludvika. I somras la NMR:s nättidning Nordfront upp en film med Norling där han berättar om en flygbladsutdelning. I filmen syns också när NMR:arna klistrar upp klistermärken med bild på Adolf Hitler. Vi har sökt Norling.

11. Gustaf Malmlöf, 31
■ Aktivist i NMR Skåne som agerade fanbärare under demonstrationen i Göteborg. Har en bakgrund inom Fria Nationalister och Nationaldemokraterna. Dömdes för rattfylleri 2013. Vi har sökt Malmlöf.

12. Edgar Mizera, 27
■ NMR-aktivist från Stockholm. Dömdes 2012 till två år och tre månaders fängelse för grov misshandel och misshandel, då han slog en hammare i huvudet på en kvinna. Tidigare också dömd för grovt rattfylleri och misshandel. Vi har sökt Mizera.

Dömd för brandattentat

13. Samuel Almroth, 43
■ Trumslagare och aktivist. En av svensk vit maktmiljös veteraner, med roller inom Anti-AFA och fängelseorganisationen Ariska frihetsfronten under 90-talet då han också dömdes för ett politiskt motiverat brandattentat.
– Jag är inte intresserad. Hej då, säger han.

14. Ingemar Westerbring, 39
■ Bor i Forsa i Hudiksvalls kommun. Han är nästeschef för näste 4 som omfattar Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län. Engagerade sig redan i slutet av 90-talet i Nationalsocialistisk front. Avslöjades under förra året att han har vapenlicens. Han är tidigare ostraffad. Vi har sökt Westerbring.

15. Samuli Pesonen, 42
■ Bor i Sundsvall som tillhör näste 4 inom NMR, där Ingemar Westerbring är nästeschef. Pesonen dömdes 2012 av hovrätten för nedre Norrland för våld mot tjänsteman, ringa brott, efter att han kraftigt stött med sina händer i bröstet på en polisman. Vi har sökt Pesonen.

Dömd för grovt rattfylleri

16. Anton Söderholm, 21
■ Bor i Motala som tillhör näste 1 inom NMR. Han är inte tidigare dömd för någon våldsbrottslighet. Vi har sökt Söderholm.

17. Björn Van Der Hert, 50
■ Bor i Karlskoga som tillhör näste 5 inom NMR. Van Der Hert är tidigare dömd för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Vi har sökt Van Der Hert.

18. Samuel Dellstrand, 29
■ Aktivist inom NMR i Västsverige som agerade fanbärare under demonstrationen. Deltog även i den icke tillståndsgivna demonstrationen i Göteborg 17 september. Tidigare ostraffad. Vi har sökt Dellstrand.

Leder NMR

19. Simon Lindberg, 34
■ NMR-ledare och tänkt talare i Göteborg. Dömd för att ha varit med då RFSL:s lokaler attackerades i Kristianstad 2007 och står åtalad för hets mot folkgrupp efter ett tal i Stockholm 2016. "Uttalar mig inte till folkfientlig media", skriver han i ett mejl.

20. Mathias Hagman, 32
■ Efterträdde Simon Lindberg som nästeschef i Skåne. Lämnade i januari uppdraget och är i dag aktivist. Han är tidigare straffad för bland annat brott mot knivlagen och skadegörelse, men har inga domar i närtid. Vi har sökt Hagman.

21. Pontus Rylander, 30
■ Bor i Sundsvall. Han är sedan tidigare dömd för bland annat grov misshandel, hot mot tjänsteman, narkotikabrott, olaga hot, försök till rån och utpressning.
– Jag har inget att säga, säger han.

Misstänks för upploppet

22. Kasper Pettersson, 21
■ Bor i Vänersborg som tillhör näste 2 inom NMR och omfattar hela Västra Götaland. Pettersson är tidigare ostraffad. Vi har sökt Pettersson.

23. Rickard Hamrin, 36
■ Aktivist i NMR Stockholm som inledde som stödmedlem 2015. Inte straffad i närtid, men är nu misstänkt för våldsamt upplopp. Vi har sökt Hamrin.

Foto: Expo, Nora Lorek, Fredrik Almroth, Lovisa Waldeck, Anna-Karin Nilsson