Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morden som skakade Västsverige

Daniel Knoblauch, dömd mördare.
Foto: POLISEN
Durim Lumi högg ihjäl en ung kvinna. Detta en gammal bild från grekisk polis.
Ilber Iseni sköt ihjäl en man i Limmared.
Foto: POLISEN / POLISEN

Daniel Knoblauch, 34, högg ihjäl den äldre mannen utanför Konsum medan Erik Ridderstråle, 20, slog ihjäl Anna, 25, i hennes lägenhet.

Durim Lumi, 36, yxmördade en ung kvinna och Ilber Iseni, 34, sköt ihjäl en ung man för att sedan le in i polisens kamera.

Här är morden som skakat Västsverige det senaste året.

Mördaren Daniel Knoblauch fångades på övervakningskamera.
Foto: POLISEN

Den äldre mannen som nyss fyllt 72 år knivattackerades när han med matkassarna i händerna var på väg hem från Konsum i Kristinehamn i februari i fjol. Gärningsmannen Daniel Knoblauch, 34, sa "hit med väskan, gubbjävel" och högg honom i mage och rygg. 

Inledningsvis åtalas Knoblauch för mordförsök. Men när offret senare avled omrubricerades händelsen till mord. Både tingsrätten och hovrätten dömde slutligen Knoblauch till 14 års fängelse för mord.

Knoblauch var drogpåverkad vid dådet. Under rättegångarna nekade han till mord och menade att han måste ha skurit offret av misstag när han ville åt mannens väska. Han överklagade domarna till Högsta domstolen, men fick inget gehör. 

– HD meddelade inget prövningstillstånd, säger Knoblauchs försvarsadvokat Anders Olsson.

Skjutningarna ökar

Det här är bara ett fall av så kallat konstaterat dödligt våld i Västsverige 2017. Och på ett nationellt plan är trenden illavarslande: Det dödliga våldet ökar.

– Det är ingen större hemlighet att det ökat ganska dramatisk de senaste åren, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.
Foto: YLWA YNGVESSON

Historiskt sett ökade det dödliga våldet i Sverige fram till ungefär 1990 då det började minska kraftigt. Men nedgången avstannade för fyra år sedan och nu ses alltså en kraftig uppgång, berättar Sarnecki.

– När det gäller uppgången är det helt och hållet relaterat till en kategori av dödligt våld, det vill säga dödligt våld med skjutvapen i kriminella nätverk.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android


Utvecklingen i Stockholm med flera skjutningar under senare tid beskriver han som "galopperande". I Storgöteborg har de dödliga skjutningarna i gängmiljö däremot minskat kraftigt sett till för bara några år sedan. 2013 ägde 56 skjutningar rum. Förra året landade det på 21.

– Man kan se att situationen i Göteborg stagnerat eller i alla fall för tillfället är något bättre. Om det beror på att polisen mobiliserat eller om det bara är en nedgång till följd av minskad konfliktnivå i de här kretsarna vet vi inte, säger Jerzy Sarnecki.

Ilber Iseni sköt ihjäl man

Av de 21 skjutningarna i Göteborg slutade det med att fyra personer dog. I det lilla samhället i Limmared, i Tranemo kommun söder om Borås, slutade det också med död en augustikväll. Då valde nämligen Ilber Iseni, 34, att avlossa ett skott genom dörren till en lägenhet. På andra sidan dörren stod en man som avled av kulan.


LÄS OCKSÅ: Erik Ridderstråle, 20, slog ihjäl Anna, 25


En granne blev vittne till händelsen och pekade ut Iseni. Tingsrätten menade att Iseni var skyldig till mord och dömde honom därför till 16 års fängelse.

Ilber Iseni.
Foto: POLISEN / POLISEN

På den bild som är tagen av polisen efter att Iseni greps står han och ler in i kameran. 

Han förnekar brott.

– Jag har pratat med Ilber och han är besviken över att bli fälld för mordet. Han tycker att domen är välformulerad, men tycker att tingsrätten felaktigt värderat bevisläget, sa försvarsadvokaten Ulrik Smedberg i samband med att domen föll.

Durim Lumi yxmördade kvinna

Durim Lumi yxmördade sin styvdotter.
Foto: POLISEN

"Jag tog yxan och gick och slog henne”.

Så sa Durim Lumi, 36, till polisen i förhör efter att ha dödat en ung kvinna, sin flickväns dotter. Det var en kväll i maj som dådet i Värmland ägde rum.

Åklagaren kallade mordet för "en ren avrättning". Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Lumi – mot hans nekande – till 18 års fängelse och utvisning för just mord.


LÄS OCKSÅ: Här är morden som skakade Västsverige 2016


Såväl åklagaren som försvarsadvokaten har överklagat domen till hovrätten.

– Han har ju kvar sin inställning, att han inte hade uppsåt att döda henne, sa försvarsadvokaten Lars Magnusson i samband med att man valde att överklaga domen i december.

Så ska våldet stoppas 

Mord där en berusad man har ihjäl en annan berusad man eller relationsfall där en man, också ofta berusad, slår ihjäl sin partner har till skillnad från skjutningarna i gängmiljö minskat historiskt sett.

– Den typen av våld har minskat och ligger på en ganska låg nivå, säger Jerzy Sarnecki.

Kriminologen Jerzy Sarnecki.
Foto: YLWA YNGVESSON

Enligt Sarnecki måste myndigheterna samarbeta för att kunna jobba preventivt mot det ökande dödliga våldet i samhället.

– Angående myndigheternas agerande så måste det stå på två ben. Dels direkta åtgärder, som när polisen griper och domsalen dömer till en lång ”oskadliggörande” påföljd. Dels långsiktiga åtgärder, som vi kanske talar alldeles för lite om, som handlar om att vi måste titta på orsakerna. Där handlar det om traditionella insatser som en förbättrad skola och liknande insatser så att nästa generation inte rekryteras till gängen.

22 mord i Västsverige 2017:

"Hammarkvinnan" dödade sin släkting

"Hammarkvinnan" gick till attack på E6. Innan det hade hon mördat sin äldre släkting.
Foto: LÄSARBILD

Kvinnan i 50-årsåldern greps på E6 i slutet av januari efter att ha gått till hammarattack mot sina medtrafikanter. Snart visade det sig att hon även kunde misstänkas för mordet på en äldre släkting som inträffat några dagar tidigare på Onsalahalvön.

Kvinnan ansågs lida av en allvarlig psykisk störning och dömdes för bland annat mord till rättspsykiatrisk vård. Kvinnan själv har uppgett att hon styrdes av en urkraft från tidens begynnelse.

Skulle göra upp "man mot man"

"Uppgörelsen" slutade med att 19-åringen knivhögg sitt offer till döds.
Foto: POLISEN

En 19-årig man och en 22-årig man träffades nära en skola i Partille för att göra upp "man mot man" en kväll i februari. I stället kom 19-åringen till platsen maskerad, tillsammans med ett gäng vänner. Det hela slutade med att 22-åringen blev knivhuggen till döds. Han hittades avliden en dag senare.

Tingsrätten dömde 19-åringen till sju och ett halv års fängelse för mord. Hovrätten skärpte straffet med ett halvår till åtta års fängelse. 

Daniel Knoblauch högg ihjäl äldre man

Den äldre mannen var på väg hem från Konsum när han attackerad av den drogpåverkade Knoblauch som knivhögg honom och rånade honom. 

Offret avled senare på sjukhus och Knoblauch åtalades och dömdes för mord i tingsrätten och hovrätten.

Farhang Ezzati gick till dödsattack

Farhan Ezzati, 26, dömdes till livstids fängelse.
Foto: POLISEN

Den 22 mars larmades polisen till Hässleholmen i Borås. En ung man hittades knivhuggen till döds i ett trapphus och ytterligare två män hittades allvarligt knivskurna. 

Det var Farhang Ezzati, 26, som hänsynslöst högg ihjäl sitt offer. Det slog tingsrätten fast när han dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök. Tillsammans med kumpanerna Michael Altun, 24, och Sharam Karim, 23, som dömdes för mordförsök men friades för mordet, patrullerade han i området den kvällen.

Samtliga dömda har hela tiden förnekat brott, medan vissa medgivit att de varit på platsen och att det "blivit bråk med målsägandena". I februari väntar hovrättsdomen.

– Han nekar ju till att ha medverkat till mordet och mordförsöken. Han blev ju frikänd för mordet men dömd för två fall av mordförsök, säger Thomas Olsson, försvarsadvokat åt Sharam Karim.

– Min klients inställning är densamma som i tingsrätten, att han är oskyldig till försök till mord och framför allt helt oskyldig till mord, säger Anders Roy, försvarsadvokat åt Michael Altun.

GT har vid olika tillfällen sökt Ezzatis advokat Peter Wall.

Ung lärare sköts ihjäl

Mordet i Lövgärdet.
Foto: HENRIK JANSSON

Klockan var runt nio torsdagsmorgonen i maj när en lärarvikarie i 25-årsåldern blev skjuten till döds i Lövgärdet centrum, Göteborg. Tre misstänkta gärningsmän såg lämna platsen i en blå bil. Flera personer blev också vittnen till händelsen.

Trots en stor utredning har ingen person åtalats för mordet, även om polisen i dag uppger att man har en uppfattning om vad det var som hände.

Durim Lumi yxmördade kvinna

"Jag tog yxan och gick och slog henne”, sa Durim Lumi själv efter attacken mot sin flickväns dotter. Han dömdes i tingsrätten för mordet som av åklagaren beskrivits som en "avrättning".

Erik Ridderstråle mördade kvinna

Erik Ridderstråle slog ihjäl Anna i en lägenhet i Karlstad.
Foto: POLISEN

Tidigt i juni hittades Anna, 25, död i en lägenhet i Karlstad. Det visade sig att hon hade bragts om livet. Det skulle dock dröja innan någon misstänkt gärningsman – Erik Ridderstråle – kunde gripas. Han flydde nämligen, enligt åklagarens version, landet efter att ha utfört mordet. Han kunde slutligen gripas i Tyskland.

Kvinnan ska ha träffat honom i en park bara timmarna innan hon dödades.

Erik Ridderstråle, 20, dömdes i tingsrätten till elva och ett halvt års fängelse för mordet.

Han förnekar brott.

– Jag har fått instruktioner av min huvudman att överklaga och det kommer vi göra, säger Ridderstråles försvarsadvokat Leif Silbersky.

Man hittades död i skogsområde

Sent en söndagskväll i juni hittades en man död i ett skogsområde i Frölunda. Polisen konstaterade att mannen skjutits till döds. Det var privatpersoner som hittade honom. 

Flera personer har suttit anhållna i ärendet som inte gått till åtal.

Man skjuten med flera skott

En man i 25-årsåldern sköts till döds med flera skott i i Västra Frölunda. Det skedde bara drygt en och en halv vecka efter att en man hittades skjuten till döds i ett skogsområde i just Frölunda. 

Det är just i området Frölunda-Tynnered som många av skjutningarna år 2017 ägt rum.

Mamma dödade sina barn

En mamma dödade sina egna barn, visade polisens utredning.
Foto: HENRIK JANSSON

En kvinna och tre barn hittades döda i en brinnande lägenhet i Angered i juli.

Initialt blev barnens pappa häktad som misstänkt för mordet. Men han släpptes senare fri och alla misstankar avskrevs.

Polisens utredning kunde senare visa att kvinnan dödat sina barn för att därefter ta sitt eget liv.

Ilber Iseni sköt ihjäl man

Ett vittne berättade hur Ilber Iseni sköt en kula genom dörren till lägenheten. 

Personen på andra sidan avled av skottet och Ilber Iseni dömdes senare för mordet. I samband med att han "daktades" av polisen log han in i kameran.

Man ströp sin mamma

Sonen dödade sin egen mamma och grävde ner henne.
Foto: MIKAEL BERGLUND

Mordet inträffade vid en sommarstuga i Strömstad i september. En man ringde polisen och förklarade att han dödat sin mor. Enligt åklagaren slog mannen en sten i huvudet på modern, ströp henne och grävde ner kroppen.

Gärningsmannen var i ett psykosliknande tillstånd i samband med dådet. Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård för mord och brott mot griftefriden.

Dikesmordet i Göteborg

En man hittades död utomhus i terrängen i östra Göteborg. Polisen kunde snabbt konstatera att mannen hade utsätts för mycket kraftigt våld, varpå en mordutredning startades.

Senare framkom även uppgifter om att mannens kropp hade bränts i samband med dådet.

Fem personer är häktade för medhjälpsbrott, enligt GP.

Kvinna mördades i motionsspår

Kvinnan hittades död vid Lassalyckans motionsspår.
Foto: HENRIK JANSSON

Det var tisdagskvällen den 24 oktober som polisen i Ulricehamn larmades om att en kvinna i 60-årsåldern inte kommit hem. Hon hittades strax därefter död vid motionsspåret Lassalyckan, misstänkt mördad. 

Över 1 000 män har DNA-topsats av polisen i jaken på gärningsmannen och nyligen fick polisen träff. De fick träff på en tidigare ostraffad man i 20-årsåldern som polisen menar är gärningsmannen. Innan polisen hann gripa honom hade han tagit sitt liv. 

Man sköts i huvudet

I november hittades en man död i Jönköping kommun. Polisen startade tidigt en förundersökning om mord och i dag sitter två personer häktade i fallet.

Enligt uppgifter till flera medier ska offret ha skjutits i huvudet. Något polisen inte velat bekräfta.

Mordet på Ulvön

I mitten av november började ett vandrarhem på Ulvön, Bohuslän att brinna. I brandresterna hittades en kropp och polisen misstänker att personen mördats.

Två personer häktades initialt för det misstänkta mordet. I dag har en av dem släppts fri.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Hells Angels nya näste i Karlstad.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

En mångårig medlem i Hells Angels hittades död utanför mc-gängets nya näste på i Karlstad i december. Två personer ska ha blivit vittnen till delar av förloppet. Polisen kunde snart gripa två män som i skrivande stund sitter häktade för mordet. Männen har kopplingar just till Hells Angels. Enligt åklagarens uppfattning var mordet ett beställningsjobb, sanktionerat av klubbens ledning.

De misstänkta männen förnekar brott helt.

Magnus Natschki försvann – hittades mördad

Polisen misstänker att Magnus Natschki har mördats.
Foto: PRIVAT

Magnus Natschki, 36, försvann i början av december i fjol. Hans döda kropp hittades i skogen i Uddevalla den 27 januari, efter 52 dagar av ovisshet.

Polisen är övertygad om att han blev mördad och i skrivande stund sitter två personer häktade misstänkta för mord och ytterligare tre personer är häktade misstänkta för inblandning.

Australier knivmördad på öppen gata

Mordet vid Odinsplatsen.
Foto: LOVISA WALDECK

Några dagar innan julafton, mitt i natten, fick polisen av en slump se en man som låg svårt skadad intill Odinsplatsen i centrala Göteborg. Mannen hade misstänkta knivskador och avled senare på sjukhus. Mannen var australisk medborgare men bodde i Göteborg sedan en tid tillbaka.

Händelsen har uppmärksammats stort i mannens hemland och bland annat har utrikesministern uttalat sig om händelsen. Dådet betraktades inledningsvis som en gåta, men numera sitter en man häktad misstänkt för mordet.

Man skjuten vid kolonistuga

Den 30 december, en dag innan nyårsafton, hittades en man död i Kvibergsområdet i östra Göteborg. Polisen kunde snabbt konstatera att mannen blivit skjuten.

Ett stort koloniområde spärrades av i samband med att polisens tekniker jobbade på platsen. Offret är inte svensk medborgare.

Konstaterade skjutningar Göteborg

Sifforna avser det totala antalet skjutningar och säger inte om huruvida någon skadats eller dödats.


2011: 47

2012: 47

2013: 56

2014: 52

2015: 32

2016: 40

2017: 21


Källa: Göteborgspolisen


Konstaterade fall av dödligt våld i Sverige

2007: 111

2008: 82

2009: 93

2010: 91

2011: 81

2012: 68

2013: 87

2014: 87

2015: 112

2016: 106


Man

2011: 56

2012: 46

2013: 61

2014: 62

2015: 83

2016: 77


Kvinna

2011: 25

2012: 21

2013: 26

2014: 25

2015: 29

2016: 29


Källa: Brottsförebyggande rådet