Här är den värmländska missen som bräcker världsrekordet med fyra år. Missan fyller nämligen 30 i vår. Foto: PrivatHär är den värmländska missen som bräcker världsrekordet med fyra år. Missan fyller nämligen 30 i vår. Foto: Privat
Här är den värmländska missen som bräcker världsrekordet med fyra år. Missan fyller nämligen 30 i vår. Foto: Privat
Matte Åsa Wickberg har haft många katter, Missan var hennes första – och hon har överlevt de flesta andra. Foto: PrivatMatte Åsa Wickberg har haft många katter, Missan var hennes första – och hon har överlevt de flesta andra. Foto: Privat
Matte Åsa Wickberg har haft många katter, Missan var hennes första – och hon har överlevt de flesta andra. Foto: Privat
Missan lever nu som stallkatt, men är uppfostrad av en hund och hittades intill Pelle Svanslös-området Rickomberga 1985. Foto: PrivatMissan lever nu som stallkatt, men är uppfostrad av en hund och hittades intill Pelle Svanslös-området Rickomberga 1985. Foto: Privat
Missan lever nu som stallkatt, men är uppfostrad av en hund och hittades intill Pelle Svanslös-området Rickomberga 1985. Foto: Privat

Här är Missan – gissa hennes rekordålder…

Publicerad

Missan inledde sitt liv med att dia en hund – i dag är hon förmodligen världens äldsta nu levande katt.

I vår firar hon 30 år och bräcker därmed världsrekordhållaren med hästlängder.

– Jag tror att hemligheten bakom är att hon har fått vara katt, hon har jagat sin egen mat och gjort som hon själv vill, säger matte Åsa Wickberg.

Berlinmuren stod stadigt och Olof Palme var fortfarande högst levande när katten Missan kom till världen 1985. I dag lever hon livet som stallkatt i Värmland och är förmodligen världens äldsta nu levande katt – i vår fyller hon 30.

Guinness Rekordbok stoltserade för bara två veckor sedan med katten Tiffany Two från Kalifornien är äldst med sina, i sammanhanget, ynka 26 år. Men Missan är alltså långt mycket äldre, vilket Värmlands Folkblad först berättade.

En hund som adoptivmamma

Och åldringen har ett fantastiskt liv att se tillbaka på, berättar matte Åsa Wickberg.

– Hon är född och uppvuxen i Uppsala och hon är en hittekatt. Jag jobbade på Rickomberga då, Pelle Svanslös-område kul nog, och fiskade upp henne med en håv ur en häck till slut efter att hon sprungit runt och skrikit utan att någon mamma visat sig.

Men det såg ändå mörkt ut för den lilla katten som ännu inte lärt sig att äta fast föda. Ett problem som löste sig med en otippad adoptivmamma – Åsa Wickbergs hund.

– Jag vaknade en natt av att hon låg och morrade som bara den, och då låg Missan och diade henne. Du vet hårlös mage och kattklor är inte så käckt. Men sen kom det mjölk och det var hon som födde upp Missan.

Trodde det var över

Därefter har Missan levt ett liv i både hus och lägenheter runtom i Sverige men sedan 1999 är hon stallkatt och håller hov i en sadelkammare mellan Kristinehamn och Karlskoga. Men för några månader sedan fick Åsa Wickberg för första gången anledning att oroa sig över världsrekordkatten.

– Jag trodde att hon fått en hjärnblödning. Hon var vinglig och konstig och vi tog henne till veterinären. Men det visade sig att hon förmodligen hade legat konstigt och att det var artros. För när vi kom in med henne var hon hur pigg som helst.

Därefter har det blivit en vända till till djursjukhuset och Missan har behandlats för kattkaries och fått medicin mot njursvikt.

"Hon har fått vara katt"

– Så nu äter hon specialkost, även om det säkert slinker ner en och annan råtta ibland. Köttdieten har hon annars fått stå för själv fram tills nu så nu härjar mössen och råttorna lite för fritt i stallet.

Men vad tror du är hemligheten bakom hennes långa liv?

– Hon har fått vara katt, hon har jagat sin egen mat och gjort som hon själv vill, säger Åsa Wickberg.

Och födelsedagen fram på vårkanten torr hon att Missan vill fira i samma anda.

– Jag tror hon vill ha det precis som vanligt, utan rabalder. Men om en råtta sprang förbi framför ögonen på henne hade hon nog blivit extra glad.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER