Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är lyxhusen som är till salu

Miljonvilla i Töreboda precis intill Göta kanal. Foto: Fastighetsbyrån/Husfoto
Gården Grimmetorp omnämns i Gustaf Vasas jordeböcker. Foto: Ekeby Mäklare

Gamla herrgårdar med en historia från stenåldern blandas med energisnåla villor med sjöutsikt.
Utbudet i Skaraborg är inte stort, men objekten skiljer sig åt desto mer. 

Enligt mäklaren Anders Larsson kan det vara svårt att hitta rätt köpare till de dyrare objekten.

– Det viktigaste för de som ser sig om efter en dyrare villa är läget. Sen vill de flesta också ha grönområden i närheten, öppna ytor i huset och dubbelgarage. Många vill ha allt i ett plan och gärna energisnålt, säger han.

Det är ont om dyra hus i den lite lyxigare klassen i Skaraborgs län. Det snäva utbudet i kombination med kräsna köpare gör att det ofta tar lite längre tid att sälja villor i mångmiljonklassen. För att få ut de höga priserna måste fastigheterna vara mycket gott skick.

– Det gäller att hitta rätt köpare. Det är mycket pengar som ska läggas ut i kontantinsats. Oftast är det en äldre målgrupp som har råd att lägga de pengarna och har pengarna färdiga redan, säger Anders Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Töreboda.

Han fortsätter:

– Det viktigaste för de som ser sig om efter en dyrare villa är läget. Sen vill de flesta också ha grönområden i närheten, öppna ytor i huset och dubbelgarage. Många vill ha allt i ett plan och gärna energisnålt, säger Anders Larsson

Fem exklusiva hus 

Här är några exklusiva bostäder som just nu är till salu i Skaraborg.

Lyxvilla med poolhus i hjärtat av Skövde. Foto: Fastighetsbyrån

Skövde

Pris: 6 985 000 kronor

Längs med en av Skövdes paradgator ligger en av stadens mest pampiga hus – Villa Castor med sina 345 kvadratmeter stora boyta. Byggnaden uppfördes 1882, arkitekten är okänd men byggherre var fil dr Herman Dahlström. 1989-90 uppfördes en tillbyggnad som inrymmer poolanläggning samt garage med en arkitektur som ansluter till villans.

Vackra detaljer från 1500-talet på herrgården Grimmetorp. Foto: Andre Langvand/Ekeby Mäklare

Tidaholm 

Pris: 7 900 000 kronor

Herrgården Grimmetorp söder om Tidaholm har anor från medeltiden och en spännande historia. Gårdens äldsta byggnad är från 1632 men gården nämndes redan i Gustaf Vasas jordeböcker från 1540. Bland tidigare ägare finner man bland annat familjen Brahe på 1500-talet och Carl Gustaf Köning under 1800-talet. 

Herrgårdsbyggnaden har blivit omfattande och varsamt renoverad av nuvarande ägare med många ursprungliga detaljer - rustika trägolv, flera eldstäder samt vägg/takmålningar. 

Gården är inramad med gamla stenmurar och en parkliknande trädgård på 18 000 kvadratmeter. Norr om gården ligger Grimmetorps naturreservat. 

Töreboda

Pris: 4 850 000 kronor

Luftigt kök med ljusinsläpp från flera håll. Foto: Fastighetsbyrån/Husfoto

Precis intill Göta kanal ligger det dyraste huset i Töreboda som är till salu just nu. Men generösa ytor och rymlig planlösning är den en drömbostad för många familjer.

– Jag har arbetat som mäklare i 32 år och detta är det mest påkostade och lyxigaste huset jag har haft äran att förmedla. Det är troligen Törebodas mest påkostade hus, dessutom har det ett underbart läge vid Göta kanal och grönområden, säger Anders Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Töreboda.

Gård i Skara där man hittat fynd från stenåldern. Foto: Benjamin Rudström/Husfoto

Skara

Pris: 7 500 000

Munstorp gård är en plats med gamla anor. På gården har man bland annat hittat fynd från yngre stenåldern och på närbelägna Munstorp Ekängar finns forngravar. Under åren 1685-1875 var Munstorp Säteri överstelöjtnants- och majorsboställe vid Kungliga Skaraborgs regemente och Munstorp sades efter Kungslena vara det förnämsta bostället.

I början av 1800-talet beboddes Munstorp av Överstelöjtnant, sedermera överste för regementet, Christer Posse af Säby. Efter honom flyttade överstelöjtnant, friherre Thure von Essen in.

 

Bullerbykänsla i Vara. Foto: Robin Lundgren/Husfoto

Vara

Pris: 2 975 000 kronor 

Med ett högt läge ligger gården Skarstad Backen 1. Husets uppfart är kantad av en stenmur och rödfärgat staket med Bullerbyn-känsla. Huset på 145 kvadratmeter byggdes i början på 1800-talet och har renoverats och byggt till i gammal stil.