Det nya hotellet kommer att byggas i gammal stil "som det kunde ha sett ut vid sekelskiftet 1700-1800". Foto: LisebergDet nya hotellet kommer att byggas i gammal stil "som det kunde ha sett ut vid sekelskiftet 1700-1800". Foto: Liseberg
Det nya hotellet kommer att byggas i gammal stil "som det kunde ha sett ut vid sekelskiftet 1700-1800". Foto: Liseberg
En stor vattenpark som ska hålla öppet året runt är en av delarna i Lisebergs jubileumsprojekt. Foto: LisebergEn stor vattenpark som ska hålla öppet året runt är en av delarna i Lisebergs jubileumsprojekt. Foto: Liseberg
En stor vattenpark som ska hålla öppet året runt är en av delarna i Lisebergs jubileumsprojekt. Foto: Liseberg
Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, om jubileumsprojektet: ”Största satsningen någonsin” Foto: Liseberg/Stefan KarlbergJulia Vasilis, informationschef på Liseberg, om jubileumsprojektet: ”Största satsningen någonsin” Foto: Liseberg/Stefan Karlberg
Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, om jubileumsprojektet: ”Största satsningen någonsin” Foto: Liseberg/Stefan Karlberg

Här är Lisebergs miljardbygge: ”Största satsningen någonsin”

Publicerad

Stor vattenpark med tio rutschkanor och flera upplevelsepooler – och jättehotell med restauranger och spa-anläggning. 

– Jubileumsprojektet är Lisebergs största satsning någonsin, säger informationschefen Julia Vasilis.

Direkt efter sommaren drar projektet, med en budget på cirka två miljarder kronor, i gång på allvar.

Nyligen blev det klart att NCC ska bygga Lisebergs nya vattenpark, hotell och parkeringar.

Efter sommaren påbörjas projektet som är en satsning inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och Lisebergs eget 100-årsjubileum 2023.

Någon gång mellan de båda jubileerna ska ett nytt hotell och en stor vattenpark stå klara mellan E6 och Mölndalsvägen, på den yta där Liseberg södra parkering ligger i dag. Anläggningarna kommer alltså att uppföras i anslutning till nöjesparken.

Den nya vattenparken kommer att ha tio vattenrutschkanor och flera upplevelsepooler. Temat blir Ostindiska Kompaniet.Foto: Liseberg

Projektet som även omfattar nya parkeringar har budgeterats till cirka två miljarder kronor.

– Det kommer inte att finnas något liknande i norra Europa. Det här är Lisebergs största satsning någonsin, konstaterar informationschefen Julia Vasilis.

Det första som ska göras i höst är att flytta den befintliga södra parkeringen. Därför rivs den övergivna fabrikslokal, den tidigare Saab-fabriken, längs E6 som Liseberg delvis använt som lager.

Anläggningarnas tema: Ostindiska kompaniet

– På marken där fabriken står nu ska det det göras i ordning en parkeringsplats, berättar Julia Vasilis.

Både det planerade hotellet och vattenparken kommer att ha ett tema – Ostindiska Kompaniet.

– Ja, det är ett tema vi jobbar med och något vi kommer att sätta en Lisebergs-prägel på. När man utvecklar upplevelser både i nöjesparken och utanför vill man gärna ha något att luta sig emot, och Ostindiska kompaniet har en stark anknytning till Göteborg och dess historia, och en koppling till vatten och det som vattenparken kan bidra med, säger Julia Vasilis och förklarar att det ännu inte är klart hur temat kommer att ta sig uttryck.

Upplevelsehotellet som precis som vattenparken har ett tema – Ostindiska Kompaniet – får 453 rum.Foto: Liseberg

Flera rutschkanor och upplevelsepooler

Vattenparken som får tio vattenrutschkanor, åtta upplevelsepooler och tio vattenlekplatser kommer att hålla öppet året runt.

Upplevelsehotellet får enbart familjerum som alla har fyra till sex bäddar. Totalt blir det 453 rum och anläggningen ska även rymma flera restauranger och en mindre spa-anläggning.

”Viktig för Lisebergs överlevnad”

– Satsningen är jätteviktig för att säkra turismen för Göteborg i framtiden och för Lisebergs överlevnad på sikt, menar Julia Vasilis.

 

LÄS OCKSÅ: Lisebergs alla konserter 2018

 

Thomas Sjöstrand, vd för AB Liseberg Skår, utvecklingsbolaget som ska förverkliga projektet, berättar att det första spadtagen för hotellet och vattenparken kommer att tas under 2019.

– Troligtvis börjar vi med hotellet som ligger närmast Lisebergsentrén. I höst ska vi sätta tidsplanen tillsammans med entreprenören NCC. Hotellet kommer att öppnas först och vattenparken därefter. Förhoppningsvis står även ett nytt parkeringshus klart i samma veva, säger han.

Thomas Sjöstrand, vd, AB Liseberg SkårFoto: Liseberg

”Fasaderna av äldre karaktär”

Thomas Sjöstrand beskriver även arkitekturen på de nya byggnaderna:

– De fasader som vetter mot Mölndalsvägen ska vara av äldre karaktär. Det blir stenhus som de skulle kunna ha sett ut vid sekelskiftet 1700-1800, när Ostindiska Kompaniet var verksamt i Göteborg. Vattenpalatset blir en lite mer boxig byggnad, stramare och modernare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER