Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är kommunen där man trivs allra minst

Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil.
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?<br></strong>Gunilla Karlsson, 41, sångerska, Lysekil<strong>:<br></strong>"Nej! Det finns jättemycket som är bra men även det som är dåligt också, men jag trivs. Vi har värdlens bästa kör och den är här."<strong><br></strong>
Foto: Gabriel Berndtsson
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?<br></strong>Håkan Högberg, 63, elektriker, Lysekil:<br>'' Nej, Jag trivs förträffligt här och har ett bra jobb. Jag har mina fritidssysselsättningar här med ungdomsverksamhet och fotboll. Mindre bra är kommunpolitiken.
Foto: Gabriel Berndtsson
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?<br></strong>Bo Dankvardt, 65, pensionär, Lysekil:<br>'' Jag trivs alldeles utmärkt här! Alla saker som jag tycker hör till livets goda finns inom fem minuter. Havet ger rikedom året om. Det enda lilla är att det inte finns någon teater här.
Foto: Gabriel Berndtsson
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?</strong><br>Mårten Gunnäs, 60, gymnasie-lärare, Fiskebäckskil:<br>'' Nej! Det är gott att leva nära elementen, väder, vind och hav. I en storstad har man inte den dimensionen. Det finns en gemenskap här. Det är gott. Det är mycket med Lysekils kulturliv som är öppet, många idrottshallar som står öppna. Det är ganska låga trösklar.
Foto: Gabriel Berndtsson
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?<br></strong>Eva Lysell, 71, pensionär, Lysekil:<br>'' Nej! Här finns allt som vi behöver. Havet och närheten till affärer, än så länge.<br>Gunilla Carlsson, 41, sångerska, Lysekil:<br>'' Nej! Det finns jättemycket som är bra men även det som är dåligt också, men jag trivs. Vi har världens bästa kör och den är här.
Foto: Gabriel Berndtsson
<strong>Trivs du dåligt med att bo i Lysekil?</strong><br>Karin Engelin, 29, arbetssökande, Lysekil:<br>'' Både ja och nej! Jag trivs för att det är en fin stad och mina vänner och familj finns här, samt mina intressen. Dåligt är att det är svårt att få jobb och vidareutbildning då kommunen har dåligt med pengar.
Foto: Gabriel Berndtsson
Lysekil.
Foto: Lennart Rehnman
1 / 8

Sveriges mest nöjda kommuninvånare finns i Sollentuna.

De mest missnöjda bor i Lysekil. Det framkommer i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning för 2014.

- Vi ligger längst ut vid havet och är väldigt hämmade vad det gäller arbetsplatser och att komma nära arbetsmarknaden, säger kommunalråd Jan-Olof Johansson (S).

FAKTA

HÄR TRIVS INVÅNARNA BÄST:

Placering, stad, län, helhetspoäng (av 100).

1 Sollentuna, Stockholms län 68

2 Höganäs, Skåne län 67

3 Lomma, Skåne län 66

4 Nacka, Stockholms län 66

5 Vellinge, Skåne län 65

6 Täby, Stockholms län 65

7 Härryda, Västra Götalands län 64

8 Luleå, Norrbottens län 64

9 Danderyd, Stockholms län 64

10 Salem, Stockholms län 63

11 Karlstad, Värmlands län 62

11 Kalmar, Kalmars län 62

11 Olofström, Blekinge län 62

11 Kungsbacka, Hallands län 62

11 Karlshamn, Blekinge län 62


HÄR TRIVS INVÅNARNA MINST:

Placering, stad, län, helhetspoäng (av 100).

1 Lysekil, Västra Götalands län 37

2 Lilla Edet, Västra Götalands län 40

3 Flen, Södermanlands län 41

4 Orsa, Dalarnas län 43

4 Svalöv, Skåne län 43

6 Borgholm, Kalmars län 44

7 Värmdö, Stockholms län 46

8 Gotland, Gotlands län 47

8 Götene, Västra Götalands län 47

8 Strömsund, Jämtlands län 47

8 Valdemarsvik, Östergötlands län 47

12  Ljusdal, Gävleborgs län 48

12 Ludvika, Dalarnas län 48

12 Östra Gölinge, Skånes län 48

15 Uddevalla, Västra Götalands län 49


BÄSTA KOMMUNERNA I VÄSTSVERIGE:

1 Härryda 62
2 Karlstad 62
2 Kungsbacka 62
4 Jönköping 61
5 Trollhättan 60
6 Sunne 59
6 Dals-Ed 59
6 Alingsås 59
6 Tranås 59
10 Öckerö 58
11 Strömstad 57
11 Varberg 57
11 Falkenberg 57
11 Gislaved 57
15 Ale 56
15 Ulricehamn 56


SÄMSTA KOMMUNERNA I VÄSTSVERIGE:

1 Lysekil 37
2 Lilla Edet 40
3 Götene 47
4Uddevalla 49
4Säffle 49
6 Mark 50
7 Skara 51
8 Tjörn 52
8 Kungälv 52
8 Kristinehamn 52
11Vänersborg 53
12 Falköping 54
13 Hjo 55
14 Ulricehamn 56
15 Ale 56


SCB har frågat om helheten, rekommendation (om man kan rekommendera sina vänner att flytta till kommunen), arbetsmöjligheter, utbildnings-möjligheter, bostäder, kommunikationer, kommersiellt utbud, fritidsmöjligheter och trygghet.

Knappt hälften av Sveriges kommuner deltog i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning under 2014. Där tar man reda på vilka kommuninvånare som är nöjdast med sina kommuner.

Nöjdast av alla med helheten var Sollentunaborna - medan Lysekils invånare trivs sämst.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) i Lysekil tror att Lysekilsbor i större utsträckning än andra är benägna att tala om sitt missnöje.

Dålig trygghet

- Jag upplever Lysekil som en kommun där många har ett stort samhällsintresse. Många är politiskt aktiva och intresserade, vilket gör att det förs mycket diskussioner och debatter aktivt, även på stan. När man då lyfter olika frågor och upplever att det inte händer så mycket uttrycker man sitt missnöje över det, säger Johansson.

Sämst betyg får kommunen när det gäller arbetsmöjligheter och tryggheten.

"Måste förbättra"

- Det är en sak som vi är mycket medvetna om, vi är en liten kommun som ligger långt från de stora städerna. Att få bättre anslutningsvägar är en kärnfråga, vi måste förbättra möjligheterna för Lysekilsborna att bo och arbeta i området, exempelvis med bättre väg till E6, säger Jan-Olof Johansson.

Men att invånarna inte känner sig trygga i Lysekil då?

- Det vet vi också om, särskilt i centralorten har det varit en del bråk med en mindre grupp ungdomar. Det har vi själva lyft upp tydligt i media och debatterat med samhällsmedborgarna, folkhälsorådet och haft brottsförebyggande insatser.

Högst betyg av kommunerna som deltagit i undersökningen får Sollentuna.

Härryda i toppen

I toppen finns också västgötska Härryda, som har nöjdast invånare i Västsverige.

Undersökningen har gjorts genom att SCB frågat kommuninvånarna hur nöjda de är med bland annat det kommersiella utbudet i kommunen, fritidsmöjligheterna, kommunikationerna och arbetsmöjligheter.

- Jag tror att det långsiktiga arbetet med samhällsutvecklingen som vi har haft, har gett resultat. Vi har massor av planer och verktyg för att utveckla vårt samhälle och vi har som mål att växa med 1,5 procent per år. Vi satsar mycket på invånarna och har ett nära samarbete med föreningslivet, säger Per Vorberg (M), kommunalråd i Härryda,

På SCB:s lista framgår att Västra Götalands län sammantaget får en relativt låg siffra - medel-poängen är 53. Hallands län har 59 som är högst av alla. Jönköping har 58 och Värmland 57. Lägst medelpoäng i landet har Gotland (47) och Kalmar (52).


Fotnot: Kommuner som inte återges i listan över Västsvenska topp- och bottenplaceringar har inte deltagit i undersökningen. Däribland finns alltså Göteborg, Lerum, Lidköping och Skövde.