Expressen har valt att visa några av Instagram-inläggen som orsakade dagens upplopp, men av hänsyn till de inblandade publiceras inte de allra grövsta. Instagram-kontot är sedan i går natt nedstängt.
Expressen har valt att visa några av Instagram-inläggen som orsakade dagens upplopp, men av hänsyn till de inblandade publiceras inte de allra grövsta. Instagram-kontot är sedan i går natt nedstängt.

Här är inläggen som orsakade upploppet

Publicerad

Här är bakgrunden till dagens upplopp i Göteborg: Grova lögner och rasistiska och sexistiska förolämpningar av unga tjejer.

Expressen väljer nu att visa några av Instagram-inläggen för att sätta dagens händelse i ett sammanhang.

– Det här är uppenbara kränkningar och förtal, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist vid datainspektionen.

Det började i söndags. Sedan dess har hundratals flickor hängts ut på ett Instagram-konto – med namn och bild – och kallats för "horor", "slampor" och "orrar", vilket är ett slangord för "hora". Offentligt har de utsatts för både rasistiska och sexistiska kränkningar.

Tonen på internet är ofta hård, särskilt bland unga, men det här var betydligt grövre än vanligt, enligt ungdomarna som Expressen talat med, och många reagerade därför mycket starkt.

"Kan vara straffbart"

En flicka kunde läsa om sig själv att hon "ränner runt i XX (ett område i Göteborg, reds anmärkning) med särade ben i väntan på kuk, NN o hans vänner har besökt hennes fitta ett antal gånger".

– Det här är helt klart en kränkning att försöka skandalisera andra människor på det här sättet på nätet. Om man behandlar känsliga uppgifter, som en persons sexuella aktiviteter, på det här sättet, så kan det vara straffbart. Och det finns fängelse med på straffskalan, säger Hans-Olof Lindblom.

Enligt samtliga drabbade flickor som Expressen har pratat med är inläggen rena lögner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER