Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är hjältarna i vården – som sliter dygnet runt

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sjuksköterskan Viktoria Silander, läkaren John Deminger och sjuksköterskan Rafael Grabowski – tre av alla hjältar i vården som just nu har en annorlunda arbetssituation och arbetar utomhus.
Foto: Emma Lukic
Emma Lukic, 42, är en av läkarna vid akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg som möter patienterna utanför kliniken.
Foto: Annika Eklund

Med hjälp av underställ, rejäla ytterkläder och värmefläktar håller vårdens hjältar ställningarna utanför akutmottagningen dygnet runt.

Läkaren Emma Lukic, 42, och hennes kolleger jobbar för högtryck – men tar ändå situationen med ro.

– Vi är en luttrad personal som varit med om rätt mycket. Det är detta vi kan och har utvecklat rutiner för, säger hon.

Entrén till akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg är, precis som på flera andra sjukhus, spärrad och alla som söker vård möts av personal utanför lokalerna.

Sjuksköterskor och läkare står redo utomhus för att ta emot och bedöma människors tillstånd innan de släpps in eller skickas hem.

– Först får patienten träffa en sjuksköterska som frågar vad man söker för, och oavsett vad det gäller ställer vi frågor om luftvägssymtom, säger läkaren Emma Lukic, specialist i akutsjukvård samt medicinskt ansvarig och läkarchef vid akuten.

Den som inte har några tecken på infektion eller varit i ett riskområde släpps in på den ”vanliga” akutmottagningen.

Sjuksköterskorna Martina Sörensson och Mathilda Jonsson i containern som ställts upp utanför akuten på Östra sjukhuset i Göteborg. Här kan patienter kontrolleras innan de skickas vidare in på sjukhuset, eller får rådet att åka hem.
Foto: Maria Taranger

– De som har feber eller luftvägssymtom tar vi om hand utomhus. Vi har containrar där vi kan gå in och kontrollera temp, blodtryck, puls och syremättnaden i blodet, berättar Emma Lukic.

Pratar, lugnar och ger råd

Hon säger att det också handlar mycket om att prata med människor, att lugna och ge råd.

– Det söker fortfarande många som bara är oroliga men mår ganska väl. De kanske har lite feber och ont i halsen, som var och varannan har så här års. De söker hjälp och tänker ”tänk om det är covid-smitta”. För oss är det inte särskilt viktigt. Mår man bra spelar det inte så stor roll. Då ger vi rådet att gå hem och avvakta.

Emma Lukic och hennes kolleger finns på plats utomhus vid akuten dygnet runt. 

Sex läkare alternerar och är på plats en i taget mellan 8 och 22 på vardagar och 8-20 under helger. Sjuksköterskor är på plats hela dygnet och en grupp på 20 erfarna sköterskor roterar på tjänsterna.

”Är lite kallt och regnigt”

Att stå utomhus i ur och skur är förstås en annorlunda arbetssituation men det går riktigt bra tycker Emma Lukic.

– Det är lite kallt och regnigt, men vi har underställ och ordentliga kläder på oss. Och det finns värmefläktar. Vi står utomhus hela tiden förutom när vi går in i containern och värmer och eller kontrollerar patienter, säger hon.

Skyddsutrustning som förkläde, handskar, munskydd och visir används av vårdpersonal som har nära kontakt med patienterna.

– Är jag ute och pratar med någon och bara ställer frågor står jag ett par meter ifrån patienten och använder ingen skyddsutrustning, förklarar Emma Lukic.

Det gäller för vårdpersonalen att pälsa på sig ordentligt för att kunna jobba ett helt pass utomhus. Här är Securitasvakten Sofie, sjuksköterskorna Mathilda Jonsson och Julia Ek, samt läkaren Emma Lukic på plats utanför akutmottagningen på Östra sjukhuset.
Foto: Maria Taranger

Hur känns det att arbeta med personer som kan vara smittade av coronaviruset? Är ni oroliga för att själva bli smittade?

– Jag är inte rädd för detta. Och vår personal är inte särskilt uppskrämd. De allra flesta är väldigt lugna. Oroliga personer jobbar inte på en akutmottagning. 

– De flesta av oss tillhör ingen riskgrupp. Vi tvättar händer och använder handsprit även annars. Så de basala hygienrutinerna använder vi generellt. Vi är en luttrad personal som har varit med om rätt mycket. Under mässlingsutbrottet för två vintrar sedan hade vi motsvarande triagering utomhus då också. Vi har gjort detta tidigare och vår personal kan detta. Vi tar det mesta med ro.

Arbetsdagarna kan bli utdragna och förutom att ta hand om patienter arbetar Emma Lukic med planering och beställning av material. 

– Såklart, om man jobbat med planering en hel dag och sedan ska jobba 16-22 där ute så blir det långa dagar, säger hon.

”Roligt att se hur personalen ställer upp”

Emma Lukic kan konstatera att arbetsbelastningen vid akuten ännu inte är några större problem. Inte heller bemanningen.

– Det är väldigt roligt att se hur personalen ställer upp. Folk som jobbar inom akutsjukvården är mycket lojala när det händer saker som är utöver det vanliga. Det är fantastiskt att se hur vårdpersonalen är så självuppoffrande, menar Emma Lukic och tillägger:

– Det är det här vi kan och har utvecklat rutiner för och tränat på. Det känns stimulerande att aktivt arbeta med det vi har förberett oss på.

Emma Lukic menar att det som kommer att bli problem är om och när situationen drar ut på tiden:

– Då får vi ta in folk från övriga medicinkliniken. Men jag har redan fått erbjudande från kolleger som kan hjälpa till. Ett orosmoment är också om skolorna stänger. Många av oss här har barn i skolåldern. Men det får väl lösa sig.

”Kommer att få med oss lärdomar”

Emma Lukic menar att det som nu händer kan komma att påverka arbetssättet längre fram.

– Det pratas en hel del om att det är mycket administration inom vården. Nu har vi verkligen skalat bort allt det onödiga, vilket gör att man hinner träffa många patienter på kort tid. Det väcker mycket tankar kring hur vi skulle kunna jobba egentligen.

– Det här är en allvarlig situation och stor belastning för sjukvården absolut, men jag tror det kommer att få med oss en hel del lärdomar av detta som vi kan ha nytta av sedan.

Hon berättar att kliniken, Medicin Geriatrik och Akutmottagning Östra, MGAÖ, i flera år arbetat med att undvika onödig slutenvård av gamla och sköra patienter.

– Där har vi ställt om till mobila öppenvårdsteam som åker hem till dem i stället. Det har vi en extrem nytta av nu, att vi inte har en massa äldre och sköra, som verkligen är i riskzonen, inneliggande i onödan. Istället kan mobila öppenvårdsteamen åka och bedöma patienterna hemma, så de inte behöver komma in till sjukhuset. Jag är jätteglad att vi gjort det arbetet tidigare, för det startar man inte upp i ett kick.

Kjell Mo, Henrik Tidefjärd och Klara-Maria Mach är några av svenskarna som insjuknat.

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona