Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Hells Angels nya klubbhus i väst

Här, i Skepplanda utanför Ale, ligger Hells Angels nya klubblokal.
Foto: Christer Grändevik
Lokalen
Foto: Christer Grändevik

Här är Hells Angels nya klubblokal i Västsverige.

Göteborgsavdelningen Goth Town har flyttat in i ett gammalt gästgiveri i Ale – som såldes av maken till en av kommunens högst uppsatta politiker.

Politikern var själv med och lade sin namnteckning till köpekontraktet, kunde GT avslöja häromveckan.

– Nog kan man vara bekymrad, säger Sven Lindgren, polisens expert på mc-gäng i region Väst, om etableringen.

Precis intill ligger gräsplanerna där den lokala fotbollsföreningen bedriver sin verksamhet – och i anslutning ligger ett lummigt villaområde. Det är här, i Skepplanda i Ale kommun, som Hells Angels Goth Town slagit sig ner.

Nyligen satte mc-klubben upp sina skyltar på det som förut varit ett gästgiveri. "Angels place", står det numera på dörren.


LÄS MER: Hells Angels expanderar i Västsverige


– I och med att de har satt upp skylten så betraktar polisen lokalen som en officiell klubblokal till Hells Angels Goth Town, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Kostade 1,3 miljoner kronor

Fastigheten kostade 1,3 miljoner kronor och köptes via en ideell motorförening som agerat bulvan åt Hells Angels. Motorföreningen grundades i sin tur av Hells Angels Goth Town och enligt protokollet från det konstituerande mötet i januari 2015 bildades föreningen i klubbens dåvarande lokal i Toltorpsdalen, med bara Hells Angels-medlemmar närvarande och med klubbens president själv hållandes i ordförandeklubban.

De två män som undertecknade köpekontraktet för gästgiveriet är samtidigt mångåriga medlemmar i just Hells Angels Goth Town.

– De har tidigare varit ute i Toltorpsdalen (i Mölndal) via en annan plats fram till nu. Hells Angels Goth Town har varit igång sedan 2006 och är en fullvärdig HA-avdelning, säger Sven Lindgren.

Bör de som bor i Skepplanda känna någon oro?

– I dagsläget är det inget så kallat krig mellan något annat etablerat mc-gäng, men man bör vara uppmärksam att man har en Hells Angels-lokal precis vid fotbollsplaner och annat där barn leker. De har brottslighet för sig, så nog kan man vara bekymrad.

Politikern tog time-out

En av de tidigare ägarna till gästgiveriet i Ale är gift med Carina Fontenay (M), som vid tidpunkten var gruppledare för Moderaterna i Ale och med en mängd andra kommunala uppdrag. 


LÄS MER: Toppolitikern lämnar sina uppdrag efter makens HA-affär


Efter att GT kunnat avslöja att hon också direkt bidrog till köpet genom att bevittna köpekontraktet meddelade Carina Fontenay att hon lämnade alla sina politiska uppdrag i Ale, bortsett från platsen i kommunfullmäktige som hon tog timeout ifrån.

Moderaternas tidigare gruppledare i Ale, Carina Fontenay (M), har sin namnteckning på köpekontraktet.
Foto: JOHN EDLUND/PRESSBILD

– Jag har svårt att tro det och är fortfarande väldigt förvirrad och chockad, sa Carina Fontenay sedan det uppdagats vilka det var som var köpare av fastigheten.
GT har sedan dess sökt Carina Fontenay i flera omgångar. Så också nu. Men vi får veta att hon är på en längre utlandssemester och vi får ingen kontakt.

Går inte ihop med moderat politik

Carina Fontenays partikollega, kommunstyrelsens förste vice ordförande och oppositionsrådet i Ale kommun, Mikael Berglund, säger att de inte längre har någon kontakt.

Det är en hög representant för ditt parti som har bidragit till att organiserad brottslighet etablerar sig i er kommun. Hur ser du på det?

– Nu har hon klivit åt sidan och det är väl egentligen svaret på frågan. Det funkar inte. Vi står ju för trygghet och ordning och reda. Rättsväsendet för en moderat är ju en oerhört viktig del och att på något vis ha varit involverad i att de etablerat sig går inte ihop med vad vi står för. Det är ju ingen förening som inte på något sätt bidrar till ett friare och tryggare samhälle.


LÄS MER: Hells Angels bar säljs på Blocket


Tidigare i veckan kunde GT avslöja att baren som fanns i Hells Angels Goth Towns tidigare klubblokal i Mölndal lagts ut till försäljning på Blocket.

HA-medlemmen som står som säljare ville då inte ge några kommentarer.

När Hells Angels Goth town 2006 kom över sin klubblokal i en gammal postlokal i Toltorpsdalen i Göteborg skedde det också via bulvan. Då var det ett aktiebolag och de två medlemmarna som nu är firmatecknare för motorföreningen i Skepplanda, var också styrelseledamöter i det aktiebolaget - och samtidigt medlemmar i Hells Angels Goth Town.

Enligt Sven Lindgren består den aktuella avdelningen av mellan tio och tjugo medlemmar i dag.


Här finns Hells Angels i Västsverige

GÖTEBORG/ALE

– Hells Angels

– Red & White Crew

– Red Devils

HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön, Gunnilse och i Ale, dit man nyligen flyttat. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils.


KUNGSBACKA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.


SVENLJUNGA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.


KARLSTAD

– Hells Angels

– Red and White Crew

Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det har länge pågått en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga – kommunen har fått rätt att vräka HA.