Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Hells Angels nästen i Västsverige

LYSEKIL<br>Vem: Granit MC Lysekil, med kopplingar till Hells Angels.<br>Var: Lyse-Fiskebäck.<br>Ägare: Tre män, oklart vad de har för koppling till mc-klubben. De köpte fastigheten i januari 2012 för en miljon kronor.<br>Taxeringsvärde: 1 853 000 kronor.<br>Tomt: 1 561 kvadratmeter.<br>Bostadsyta: 125 kvadratmeter.<br>Övrigt: Ingen är skriven på adressen, men enligt eniro.se ska en av ägarna bo där.Foto: Gabriel Berndtsson
KARLSTAD<br>Vem: Red &amp; White Crew.<br>Var: Sjöstad.<br>Ägare: En privat hyresvärd som köpte fastigheten 1998 för 297 500 kronor.<br>Taxeringsvärde: 461 000 kronor.<br>Tomt: 1 201 kvadratmeter.<br>Bostadsyta: 128 kvadratmeter.<br>Övrigt: Två kvinnor är skrivna på adressen.Foto: Värmlans Folkblad
GÖTEBORG<br>Vem: Hells Angels West Rock City och supporterklubb Red &amp; White Crew.<br>Var: Högsbo.<br>Ägare: Ett företag som arrenderade industrilokaler. Företaget köpte fastigheten 1998 för 7,5 miljoner kronor.<br>Taxeringsvärde: 13,6 miljoner kronor.<br>Tomt: 5 150 kvadratmeter.<br>Industrikontor: 608 kvadratmeter.<br>Produktlokal: 1 930 kvadratmeter.<br>Lager: 250 kvadratmeter.<br>Övrigt: Två personer är skrivna på adressen. Varav en är en känd HA-man. Det finns även sju företag som sysslar med allt från import och export av livsmedel och alkoholfria drycker till ett företag som bedriver byggnadsarbeten.Foto: Anders Ylander
KUNGSBACKA<br>Vem: Red Devils Halland.<br>Var: Frillesås.<br>Ägare: Ett företag sedan 1996. De köpte de då för 350 000 kronor.<br>Taxeringsvärde: 797 000 kronor.<br>Tomt: 1 995 kvadratmeter.<br>Bostadsyta: 130 kvadratmeter.<br>Övrigt: Ingen person är skriven på adressen men enligt Eniro bor en man där. Han har koppling till HA. Efter att ha gripits av polisen under en fest på HA-gården i Gunnilse JO-anmälde han polisen.Foto: Anders Ylander
SVENLJUNGA<br>Vem: Red Devils.<br>Var: Centrala Svenljunga.<br>Ägare: En man i 45-årsåldern som köpte fastigheten 1999 för 125 000 kronor.<br>Taxeringsvärde: 500 000 kronor.<br>Tomtstorlek: 1 274 kvadratmeter.<br>Boyta: 160 kvadratmeter.<br>Övrigt: Fyra män i 45-55-årsåldern är skrivna på adressen. Oklart vad de har för koppling till Hells Angels.
GÖTEBORG<br>Vem: Hells Angels Gothenburg och supporterklubb Red &amp; White Crew.<br>Var: Gunnilse<br>Ägare: Ett företag som arrenderar bostäder. Köptes 1990 för 1 450 000 kronor.<br>Taxeringsvärde: 2 225 000 kronor samt ytterligare 397 000 kronor för lantbruksdelen.<br>Tomt: Nästan 10 hektar.<br>Bostadsyta: 300 kvadratmeter.<br>Lokaler: 160 kvadratmeter.<br>Övrigt: Åtta personer är skrivna på adressen, varav fem män i samma lägenhet. De flesta tillhör toppskiktet i avdelningen, det vill säga är både president och vice president bland annat. Det är även två företag som är skrivna här. Det ena företaget ska syssla med "teknisk konsultverksamhet inom bygg- och anläggningsteknik". Det andra sysslar med laserborttagning av oönskade tatueringar. Företagsledaren är en av de som är skrivna på gården.Foto: Anders Ylander
KARLSTAD<br>Vem: Hells Angels Karlstad.<br>Var: Härtsöga.<br>Ägare: Karlstads kommun. De köpte fastigheten på exekutiv auktion i maj 2013 för 3,1 miljoner kronor. Nu betalar klubben en månadshyra på 10 0000 kronor.<br>Taxeringsvärde: 1 000 000 kronor.<br>Tomt: 13 780 kvadratmeter.<br>Lager: 588 kvadratmeter.<br>Lager 2: 652 kvadratmeter<br>Produktionslokal: 143 kvadratmeter<br>Övrigt: Det pågår en strid mellan Hells Angels och kommunen. Kommunen köpte gården för att bli av med mc-klubben. Men när de skulle säga upp hyreskontraktet glömde de en mening - att man kunde vända sig till hyresnämnden för medling om man ville ha ersättning för uppsägningen. Det togs upp i tingsrätten där HA vann men nu har det överklagats till hovrätten. Dessutom har kommunen skickat in en ansökan om stämning för att HA inte har försäkrat lokalen.Foto: Lars Hedelin / Scanpix
MÖLNDAL<br>Vem: Hells Angels Goth Town och supporterklubb Red &amp; White Crew.<br>Var: Toltorp.<br>Ägare: Fyra män varav det finns information om att minst två av dem är HA-medlemmar. De köpte fastigheten i september 2008 för tre miljoner kronor.<br>Taxeringsvärde: 2 227 000 kronor<br>Tomt: 451 kvadratmeter<br>Bostadsyta: 165 kvadratmeter och biyta 95 kvadratmeter<br>Övrigt: En person är skriven på adressen, en man i 40-årsåldern som är medlem i Hells Angels. Han är även en av dem som äger fastigheten.
1 / 8

VÄSTSVERIGE. Här är Hells Angels alla klubbhus i Västsverige.

Skyddade med grindar, larm och vakter håller de både polis och konkurrenter borta.

Hells Angels-gårdarna är viktiga för mc-gängets organisationsstatus och de fungerar också som gömställen.

- Vid polisens räder här hittar man nästan alltid någon form av vapen, om inte annat illegala spelmaskiner, säger Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalen.

HA-KLUBBAR, UTAN KLUBBLOKAL

■ Hells Angels Three town med tillhörande supporterklubb Red & White Crew

■ Supporterklubb, Red Devils Gothenburg

TILLSLAG MOT DE VÄSTSVENSKA HA-GÅRDARNA

■ I slutet av 2012 greps fyra män i Skår i Örgryte. Männen hade koppling till Hells Angels, därför beslutade åklagaren om en husrannsakan på HA-gården i Gunnilse i norra Göteborg. Då påträffades två skjutvapen och ammunition.

■ I september 2012 arrangerades en så kallad Big House Crew-fest på HA-gården i Gunnilse i norra Göteborg. Då slog polisen till. De kontrollerade nästan alla som åkte till festen och flera HA-medlemmar fick åka med till polisstationen för provtagning.

■ I november 2011 gjorde Kronofogden en razzia mot Hells Angels klubblokal Härtsöga utanför Karlstad. Flera Harley-Davidson-motorcyklar beslagtogs. Efter många turer beslutade Kronofogden även att sälja fastigheten för att täcka skulder i en konkurs.

■ Vid en razzia i november 2010 grep ekobrottsmyndigheten i Göteborg sju personer misstänkta för grova ekobrott. Bland de misstänkta och anhållna fanns två fullvärdiga medlemmar i Hells Angels Göteborgsavdelning i Gunnilse.

■ Den 19 maj 2010 slog drygt 200 poliser till mot HA-gården i Gunnilse. Polisen hittade vapen på gården. 21 personer greps och senare kunde två män dömas till en respektive två månaders fängelse för bland annat misshandel.

En hörnsten i Hells Angels organisationsbygge och en förutsättning för att de ska ha organisationsstatus. Så beskriver Bengt-Olof Berggren, chef på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet, vikten för Hells Angels att ha sina gårdar.

- Det ingår i deras stadgar annars förlorar de sin behörighet så det är jätteviktigt.

På Rikskriminalpolisen är man inne på samma spår.

"En del av varumärket"

- Det ingår i hela konceptet. För att de ska ha någonstans att hålla till, ha fester, gömma sig och skydda sig. Det är en del av varumärket att ha ett klubbhus. De som inte har klubbhus blir lågvattenmärken, säger Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalpolisen.

Runtom i Västsverige finns flera Hells Angels-gårdar. Men det är inte så att de kunnat välja och vraka mellan husen.

Tar hjälp

- Jag tror att de har svårt att välja. Det handlar nog om pengar och att folk ska komma till och från lätt. Som allt annat när man ska etablera något så får man väga för och emot, säger Lars Öjelind.

Dessutom har polisen och kommunerna ständig koll på eventuella nyetableringar och kämpar för att klubbarna ska läggas ner och att klubblokalerna ska försvinna.

- Sköter de sig, betalar och så, då måste man leta bland alla paragrafer. Vi försöker med andra myndigheters hjälp att visa att de inte betalar skatter och inte sköter sig så att det blir ett samlat angrepp mot dem, säger Lars Öjelind.

"Köper de är det svårt"

Det finns fall då kommunen gått in och köpt fastigheten av rädsla att gängen ska ta över. Det kan även handla om att de hjälper till att bryta aktuella hyresavtal eller att inte förlänga dem.

Liksom för alla andra krävs dock grunder för att göra tillslag mot deras lokaler eller för att avhysa dem.

- Det är lättare vid nyetablering eller om de ska flytta. Då försöker vi se till att det blir svårt för dem att hitta en lokal. Men köper de så är det svårt, säger Lars Öjelind och menar att banktjänstemännen inte kan ha koll på vilka som är Hells Angels-medlemmar.

Det är inte bara polisen och kommunerna som vill bli av med HA-gårdarna, utan även boenden i områdena där husen ligger.

Oro eller trygghet

- Bara deras närvaro skapar väldigt mycket lokal oro i och med att man ser vilka de är, de har symboler och de kan också uppträda i grupp. Dessutom har de lokaler med märken som också manifesterar styrka och så får de ganska stort genomslag, kanske egentligen större genomslag än vad deras kriminalitet förtjänar, säger Lars Korsell, enhetschef och chefsjurist på Brå.

Men det finns teorier om att deras närvaro kan innebära en viss trygghet.

- De har sina fester, det är en del trafik och kanske också uppmärksamhet från myndigheter så det kan bli lite stökigt. Men annars kan det vara så att det känns som att det har lugnande effekt på området vad det gäller annan brottslighet som inbrott. Man kanske inte ger sig på grannhusen om de har ett mc-gäng som granne, säger Lars Öjelind.

I flera fall är det medlemmarna själva som står som ägare av husen. En del av HA-medlemmarna är dessutom skrivna på klubbhusets adress. Det rör bland annat en del av toppskiktet av Hells Angels Gothenburg som skrivit sig på HA-gården i Gunnilse.

- Det kan vara så att de bor där eller så har man valt att inte skylta med var man bor och så skriver man sig på klubblokalen, säger Lars Öjelind.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​