Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Hells Angels hemliga dödsregler

Här är några korta fakta om mc-gänget.
Hells Angels uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Medlemmar som hamnat i onåd hos klubben kan straffas på olika sätt, enligt polisens uppfattning.
Foto: JOHANNES FOSSEUS

Böter, trakasserier och våld.

En utesluten medlem i Hells Angels bestraffas – i värsta fall med döden, enligt polisen.

– Den yttersta konsekvensen är att man tar livet av dig, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie i polisregion Väst och expert på kriminella mc-gäng.

Här är reglerna som alla medlemmar måste följa.

Mördaren Casper van Doorn Kristiansen.
Foto: POLISEN
Mördaren Runar ”Brore” Spjötvold.
Foto: POLISEN

I mars föll domen mot Casper van Doorn Kristiansen, högt uppsatt inom Hells Angels, HA, i Karlstad, och Runar ”Brore” Spjötvold, så kallad prospect till mc-gänget. 

Påföljden blev livstids fängelse för det brutala mordet på en klubbkamrat. 

Offret, en mångårig medlem, fick en kofot i huvudet, ströps med buntband och virades in i en presenning. Hovrätten såg inga förmildrande omständigheter, utan tryckte på att mordet hade ”föregåtts av särskild planering inom ramen för ett kriminellt nätverk”.

Enligt uppgifter som framkom under utredningen ansågs offret vara ”out”, det vill säga fredlös. Morddomen är unik då det är första gången i Sverige som ett internt mordmål inom Hells Angels – där både offer och förövare är medlemmar – har klarats upp.

Sedan tidigare finns fall där medlemmar försvunnit och antas vara mördade av klubben eller på uppdrag av klubben. Samt fall begångna mot andra, med Hells Angels-medlemmar som förövare.

Enprocentsgäng

HA är ett så kallat enprocentsgäng, eller självmarkerande gäng, som polisen uttrycker det.

I en rapport om HA och supportergruppen Red and White Crew som utgavs av Rikskriminalpolisen (i dag Nationella operativa avdelningen) 2012 beskrevs gänget, som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet, bland annat så här: 

Hells Angels har egna regler – och rättsskipning.
Foto: HUGO MICHIELS/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

Med självmarkerande gäng menas att individerna använder västar, tröjor eller tatueringar för att på så sätt identifiera sig , visa sin grupptillhörighet samt för att stärka grupptillhörigheten. Symbolen eller namnet uttrycker den kriminella verksamheten, gruppens förmåga att använda våld samt att stärka grupptillhörigheten. Symbolen eller namnet laddas med det ryktet om gruppens farlighet. Detta kan sedan användas i samband med exempelvis utpressning.

Hells Angels by-laws

HA har egna regler – hemliga och inte tillgängliga för utomstående – som alla medlemmar har som plikt att följa.

Gör man inte det riskerar man, i vissa fall, att bli utesluten och skadad, eller ännu värre dödad. Det har nu aktualiserats genom morddomen från Karlstad där hovrätten konstaterade att banden till HA var mycket tydliga.

Reglerna säger bland annat att man ska betala en månatlig avgift, delta i klubbens möten, att röstning sker om eventuella nya medlemmar, att man ska äga en Harley-Davidson, vara i en viss ålder och så vidare.

Sven Lindgren, kriminalkommissarie och polisens expert på kriminella mc-gäng, berättar här generellt om reglerna och den interna rättsskipningen.

– Förhåller man sig inte till reglerna, så kallade by-laws, finns det olika bestraffningar. Den största bestraffningen är att du kastas ut i något som heter ”out”, före detta ”bad standing”. Då är du fredlös och som alla förstår är det ingen bra situation att hamna i, säger Sven Lindgren och fortsätter:

– Den yttersta konsekvensen är att man tar livet av dig. Det är väldigt sällan det händer, men det har hänt. Du får ett kvalificerat helvete. Ofta har du varit med en lång tid och dina vänner vänder dig då ryggen.

Skulder och våld

Den ekonomiska biten är en ständig källa till konflikt. Skuldindrivning från klubbens sida kan bli aktuellt, enligt polisen.

– Ofta kommer det med en skuld till klubben, om den sen är sann eller inte. Att man har skulder som man inte kan betala är ofta en anledning till att man åker ut. Genom åren har jag sett att det ofta är anledningen. Man blir utkastad om man inte kan betala, men man har kravet om att betala kvar, säger Lindgren.

Medlemmar som hamnat i onåd hos klubben kan straffas på olika sätt, enligt polisens uppfattning.
Foto: JOHANNES FOSSEUS

Alla HA-medlemmar måste följa reglerna.

– Reglerna är både nationella och internationella. Om du tillhör HA så ska det vara lika för alla. Det ska inte finnas några problem med att förstå dem.

HA är strikt hierarkiskt avseende olika positioner och styrning, men samtidigt demokratiskt i det avseendet att alla medlemmar har lika mycket att säga till om vid olika röstningar.

Röstar om besluten

Att utesluta en medlem som inte gjort rätt för sig är en av sakerna man kan rösta om. Det beslutar de enskilda klubbarna om och inte HA som organisation.

– Alla fullvärdiga medlemmar har en röst. Men om klubben har ett jämnt antal röstberättigade har vissa personer en utslagsröst. Det kan aldrig bli jämt.

Medlemmar kan också lämna organisationen som ”left”, tidigare kallat ”good standing”.

– Man tar alltid beslut när det gäller sådant. Det kan vara alla möjliga skäl, familjeskäl, sjukdom eller andra skäl som godkänns av den aktuella klubben. I vissa fall kan man rådfråga en annan klubb, men det är av mindre betydelse då det är klubben som tar beslut. Har man gjort rätt för sig så är man välkommen på evenemang och allt som har med HA att göra, man kan umgås, säger Sven Lindgren.

REGLERNA OCH LAGARNA KRING HELLS ANGELS

I ett internt dokument har den amerikanska polisen listat de grundläggande lagarna inom Hells Angels.


■ Varje månad ska medlemmen betala en avgift, summan går dels upp i organisationen, dels in rakt in i den lokala kassan.

■ Delta i regelbundna möten i klubben.

■ Om en man ska bli invald krävs att alla i avdelningen röstar ja.

■ En medlem kan efter fem år få tillstånd att flytta. Om Hells Angels inte är representerade på orten blir medlemmen en Nomad.

■ Medlemmar som missbrukar knark genom att injicera med spruta utesluts.


Den som söker medlemskap måste uppfylla vissa krav:

■ Minst 21 år gammal och äga en Harley-Davidson på mins 1200 kubik.

■ Minst två medlemmar måste go i god för dig.

■ Innan man kan bli medlem måste man först ha varit en så kallad hangaround och haft en fullvärdig medlem som sponsor. I uppdraget som hangaround ingår att uträtta ärenden åt organisationen.

■ När den som söker medlemskap har avancerat från hangaround till prospect får kandidaten bära väst, men enbart med klubbens ortsnamn som märke.

■ Personen ska också ha genomgått en prövotid på sex till tolv månader.