Här är Göteborgs tio bästa uteserveringar

1 TRANQUILOKungstorget 14Det kanske inte är Göteborgs bredaste uteservering, men med en färgglad drink i handen (rekommenderas till den första beställningen) så bryr man sig inte så mycket om det. Perfekt ställe för lunchspaning en solig sommardag och för den som gillar att skaka rumpa, så är det bara att vänta till kvällningen. Då dansas det ordentligt - och gärna till brasilianska toner. Så ta en färgglad drink till och skaka lite höfter du också.
Foto: Lennart Rehnman
2 RÖDA STENRöda sten 1Kanske är detta Göteborgs bästa läge. Man känner lukten av havet, ser Älvsborgsbron i all sin prakt och visst är det mäktigt när Stenas Danmarksfärjor glider förbi. Dessutom bjuds det på konst alldeles nästgårds och på kvällarna huserar olika klubbar. Du kan helt enkelt spendera hela dagen kring Röda Sten. Den enda nackdelen är väl att det ligger en ganska bra bit från centrum - men vad gör det när du kan sola, ta en öl och lyssna på musik med havet som granne.
Foto: Lennart Rehnman
3 HAGABION/KINO LINNÉGATAN 21Även om vagnen stannar precis utanför så är det inget som stör - det gör bara att det finns fler människor att spana på. Här är tygpåsar ett givet inslag på stolkanten och det serveras hejdundrande mat - framför allt den vegetariska. Ölutbudet är rikt och kostar runt femtiolappen, och blir det för kallt så kan man vandra in och frottera sig bland välutvalda second hand-möbler och gamla filmaffischer. Musiken är bra och på Hagabion känner man sig alltid hemma.
Foto: Lennart Rehnman
4 ÖLHALLEN 7:AN Kungstorget 7Sjuans uteservering känns om ett givet kort i sommarsolen. Ett ställe som man alltid känner sig välkommen till och där man kan få ett tjöt med bartendern till sin öl. Dessutom sitter man mitt i historien om man besöker Sjuans Ölhall. I och med att detta ställe har över 100 år på nacken så kan du ge dig på att det både diskuterats världskrig, statsministermord och IB-affärer vid träborden och uteserveringen är kanske liten, men naggande god.
Foto: Lennart Rehnman
5 STORA TEATERNKungsparken 1Läget är perfekt. Nära Avenyn om du ska vidare. Nära Trädgårdsföreningen om det är konsert. Nära fotbollsarenorna om du ska dit. Ölen är prisvärd, personalen är trevlig och det finns platser. Ett glas efter jobbet, eller en heldag i goda vänners lag - här kan du sannerligen spendera mingeltiden.
Foto: Lennart Rehnman
6 ÖLSTUGAN TULLEN LEJONETFriggatan 27Det känns som att Ölstugan Tullen öppnar små filialer över hela Göteborg. Men vill du sitta utomhus och ha sol nästan hela dagen är det den i Svingeln som gäller. Maten är god och ölen är svensk - och det har alltid kommit in någon ny sort som du bara måste prova. Passar dessutom utmärkt att ta sig ett järn här innan fotbollsmatchen på UllevI. Och har du turen att komma in när de har öl från Nerikes kulturbryggeri kan du knappt ha det bättre.
Foto: Lennart Rehnman
7 OCEANENStigbergstorget 8För den som varit på alla ställen längs Andra Lång och vill prova ett nytt trendigt hak är Oceanen vid Stigbergstorget helt rätt. Detta är ett mysig och gemytligt litet ställe och man kan nästan känna lukten av kultur. På kvällen tänds det upp med kulörta lampor i träden på den otroligt trivsamma innergården. Här är det härlig och livfull stämning, gott käk och helt okej priser.
Foto: Lennart Rehnman
8 Le Pain Francais Västra hamngatan 19Vid sjusnåret är trafiken fortfarande gles. Lövverket silar solljus ner över borden. Mellan de stora kristallkronorna strömmar mjuk jazz ut genom vidöppna dörrar. Det är palmer vid ingången och ljusa korgmöbler mot kullerstenar. Finns det en uteservering där man bör käka frukost i Göteborg så är det på Le Pain Francais. Hit går kanske inte för matens skull utan för den sköna miljön - den är som gjord för att koppla av.
Foto: Lennart Rehnman
9 PORT DU SOLEILÅvägen 24Har du inte varit här så kanske du i alla fall har sett bilderna. Här blandas Ibiza, Franska rivieran och Miami på ett och samma ställe. Port du Soleil på Brewhouse i Gårda är helt enkelt något utöver det vanliga när det kommer till svensk nattklubbsupplevelse. Men här finns även en underskattad uteservering som är perfekt innan du vill gå in och svettas på dansgolvet tillsammans med folk från de finare delarna av staden. Välkammat är det i alla fall.
Foto: Emelie Lager
10 BACKYARD/BARA MAGNUSDrottninggatan 5Magnus & Magnus (M2) och Bara Magnus innergård vid Magasinsgatan är en av stans skönaste utehäng. Tidiga kvällar är det här du tar en bit mat eller lite öl om du garanterat vill slippa vindar - eftersom du är omgiven av höga hus. Sent på kvällarna får du goa klubbar med en del av de skönaste människorna Göteborg kan leverera.
Foto: Lennart Rehnman
1 / 10

GÖTEBORG. Prognoserna pekar på ännu en vecka med tropisk värme i våra delar av landet.

För göteborgarna innebär det ännu en anledning att gå ut och unna sig en kall öl. Och eftersom alla dagar är lill-lördag på sommaren har GT kokat ihop en lista - med de tio bästa uteställena i Göteborg.

- Goda drinkar, bra stämning och god mat är det viktigaste när man går ut, säger Ensi Danaee, 24, från Göteborg.

GT har besökt Göteborgs 10 bästa uteserveringar

Sommarvärmen tycks ha svept in över Västsverige för att stanna. Efter några veckor med härligt och varmt väder fortsätter prognoserna att peka på näst intill tropisk värme. Många väljer då att ta sig till uteserveringarna för att njuta av kvällssol, gott sällskap och goda drinkar.

Servicen viktig

Eller, vilka kriterier är det som gäller egentligen?

- Goda drinkar, bra stämning och god mat är det viktigaste när man går ut. Det ska vara trevligt, säger Ensi Danaee, 24, från Göteborg som tagit med sig vännen Yasmin Mohebbi till Tranquilo.

Enligt Ensi Danaee är också servicen viktig när man går ut - och det får gärna vara nischat.

- Det här är inspirerat från bland annat Brasilien och det gillar jag, berättar hon.

Här hittar man något för alla

De tio uteserveringarna som GT-redaktionen tagit ut har alla egenskaper som tros passa göteborgarna. Det finns trendiga, mysiga, stora och små uteserveringar där man säkerligen hittar någonting som passar.

- Jag tycker det är bra där solen är. Det ska gärna vara lite go musik, trevlig personal och ett skönt och avslappnat ställe där det inte är så stressigt, säger Sara Åstedt, 21, som satt på Stora Teaterns uteservering.