Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Göteborgs tio bästa restauranger

Håkan Thörnström.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

I Göteborg är det aldrig långt till en restaurang med högklassig mat.

Stan stoltserar också med en rad restauranger med en stjärna i Guide Michelin.

Men att hitta rätt i krogutbudet kan ändå vara knepigt. 

Här är lite hjälp på traven – Göteborgs tio bästa restauranger enligt gästernas egna betyg på Tripadvisor.

Thörnströms Kök

Teknologgatan 3

Modern skandinavisk och regional matlagning som utgår från säsongens råvaror. Ägs av stjärnkocken Håkan Thörnström och hans hustru Anne. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin.

Stjärnkrögaren Håkan Thörnström på Thörnströms kök i Göteborg.
Foto: LENNART REHNMAN

LÄS MER: Göteborgs bästa uteserveringar 


SK Mat & Människor

Johannebergsgatan 24

Mat och dryck "tar avstamp i svensk mat- och smaktradition". Baserar menyn på cirka 15 rätter som satts ihop till tre olika smakmenyer anpassade efter säsong. Drivs av stjärnkocken Stefan Karlsson och Götaplatsgruppen Restaurang. Har en stjärna i Guide Michelin.

SK Mat & Människor har en stjärna i Guide Michelin.
Foto: SKMAT.SE

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 


Restaurang Sjömagasinet

Klippans kulturreservat

En av Göteborgs mest välkända restauranger ligger vid vattnet i Klippan. Fisk- och skaldjursrestaurang med en stjärna i Guide Michelin. Drivs av två stjärnkrögare, Ulf Wagner och Gustav Trägårdh.

Sjömagasinet
Foto: Jennie Smith/Göteborg & Co

LÄS MER: Bakom kulisserna på stjärnkrogen Sjömagasinet


Restaurang Atelier, Hotel Pigalle

Södra Hamngatan 2 A

Hotellet med ambition att skapa en känsla v 1900-talets syndiga Paris har även en omtyckt restaurang, Atelier. Restaurangen vill att menyn ska överraska och råvarorna är i hög grad närproducerade "utan gifter och med kärlek".

Restaurang Atelier i Hotel Pigalle.
Foto: Hotel Pigalle/Atelier

LÄS MER: Kompletta guiden till Avenyn  


The Barn

Kyrkogatan 11

Fyra vänner från Vara rev en lada på "schlätta" och lät den återuppstå i centrala Göteborg. I restaurangen finns alltså delar från den gamla ladan. Erbjuder främst hamburgare av hög kvalitet där köttet mals på plats i ladan. Serverar även öl och snaps som man själv tagit fram.

The Barn
Foto: Superstudio D&D/Göteborg & Co

LÄS MER: Västsveriges bästa campingplatser 


Magazzino

Magasinsgatan 3

Restaurang med mat lagad av italienska råvaror. Tre rättersmenyer och a la carte med klassiska italienska rätter som bland annat carpaccio, carbonara, canneloni och risotto, samt ett stort utbud av stenugnsbakade pizzor.

Restaurang Magazzino på Magasinsgatan.
Foto: Magazzino

LÄS MER: Åtta sommarklassiker du inte får missa i Göteborg 


Dorsia Hotel & Restaurang

Trädgårdsgatan 6

Exklusivt boutiquehotell i "lättsamt dekadent stil" med en restaurang där krögaren Thomas Petersen inspirerats av "européernas seriösa och lekfulla filosofi kring fine dining". Erbjuder bland annat avsmaknings- och fyrarättersmeny, á la carte och afternoon tea.

Foto: Dorsia

LÄS MER: Museerna i Västsverige du inte får missa 


Sjöbaren i Haga 

Haga Nygata 25 

Liten populär kvarterskrog i mysiga Haga. Serverar färsk fisk och skaldjur "direkt från Göteborgs hamn". Erbjuder dagens lunch och á la carte. Restaurangen är inredd med trä, hav och fiske som tema. Sjöbaren i Haga har också en systerrestaurang i Lorensberg.

Sjöbaren i Haga
Foto: Sjöbaren

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården 


Toso

Götaplatsen

Panasiatisk restaurang som drivs av stjärnkrögaren Stefan Karlsson och Götaplatsgruppen. Beskriver utbudet som en "tidlös flirt med både det asiatiska köket och dess kultur". Menyn är delvis baserad på autentiska råvaror och kryddor som tagits hem från Asien. 

Toso vid Götaplatsen.
Foto: Tomas Yeh

LÄS MER: Göteborgs bästa hotell – enligt gästerna själva


Moon Thai Kitchen

Kristinelundsgatan 9

Thailändsk restaurang i en färgsprakande, brokig miljö. Restaurangen vill vara "en tropisk oas mitt i stan" och har ett stort utbud av rätter med olika styrka, bland annat serveras Moon Hotpan direkt i het gjutjärnspanna på traditionellt sätt.

Moon Thai Kitchen.
Foto: Moon Thai Kitchen

Håkan Thörnström, kock och ägare till Thörnströms Kök i Göteborg.

Håkan Thörnström, 49, öppnade sin restaurang Thörnströms Kök för 20 år sedan.

Sedan första början har konceptet varit: "Laga god mat och få gäster nöjda och glada".

– Det är ingen rocket science på något sätt, säger han.

För Håkan Thörnström är råvarorna alltid i fokus, råvaror som följer den svenska säsongen. Och att aldrig nöja sig med att något är halvbra. Han säger att hemligheten bakom framgången är att han aldrig ger sig, eller nöjer sig med att något är halvbra.

– Det gäller också att se till att man har bra arbetskollegor, att man rekryterar rätt personal och har en bra kökschef som är operativ. Nu heter kökschefen Billal Andersson. En annan viktig faktor är att min fru Anne är noga med det administrativa, att det är ordning på siffrorna och att vi har koll på det ekonomiska.

Håkan Thörnström förklarar också att han under de tjugo åren varit försiktig med att ändra sitt koncept utan de förändringar som gjorts har varit genomtänkta. Han gillar det engelska uttrycket "proper cooking", äkta och rejäl matlagning. Att använda få ingredienser och betona huvudråvaran.

Under årens lopp har trenderna kommit och gått och han nämner en period där det experimenterades med "skum, pulver och snö", med texturer och konsistenser.

– Det var mer för att få effekt än för att det skulle smaka gott. Jag har snuddat vid det några gånger, men aldrig attraherats av den typen av laboratoriematlagning.

Håkan Thörnström arbetar hela tiden "hands on" och står själv i köket varje dag, antingen på egna restaurangen eller som gästkock någon annan stans. 

Genom åren har han tävlat åtta år i kocklandslaget och deltagit i många finaler och semifinaler i Årets kock (har aldrig vunnit). Men Håkan Thörnström vann TV4:s "Kockarnas kamp" 2013, en tävling där landets mest kända kockar gjorde upp om segern.