Här är gatorna där råttor har rapporterats

Publicerad

Anticimex rapporterar om att det blir vanligare att råttor påträffas i Göteborg. Särskilt i centrala delarna.

Det bekräftad av de anmälningar om råttor i staden som Miljöförvaltningen fick ta emot under förra året.

Här är hela listan:

1. Musikvägen, Västra Frölunda

"Det kryllar av råttor", skrev anmälaren med pseudonymen "Råtträdd" som var en av tiotalet personer som slog larm om att råttor och möss som tagit i resterna av en nedbränd pizzeria i Ruddalen. Det gick inte att cykla förbi lokalen, enligt en anmälan för alla riktigt stora råttor som gick på vägen. "Härom kvällen korsade 20 råttor i samlad trupp gatan vid musikvägens spårvagnshållplats", säger en anmälare. En annan talar om minst ett 50-tal möss och råttor på samma ställe, en del 20 cm stora utan svansen medräknad. "När jag promenerade förbi kunde jag känna en frän lukt som påminde om pissoarer."

 

2. Carlanderska sjukhuset, Korsvägen

Minst två brunråttor bor under en stentrappa vid Carlanderska sjukhuset. "Råttornas hål är heller inte svåra att hitta, då de är ganska stora", skriver anmälaren.

 

3. Bratteråsgatan, Eriksberg

En anmälare larmar om stora problem med råttor i området runt ett par nybyggda hus. "Det är olika sorters råttor, inte bara kloakråttor", skriver anmälaren som upplever att problemet blivit värre sedan man började bygga husen.

 

4. Flatås torg, Västra Frölunda

En boende vid Flatås torg beskriver hur de har "fruktansvärda problem med råttor och diverse djur".

 

5. Karlavagnsgatan, Lindholmen

Två husvagnar står uppställda på en parkeringsplats och enligt en anmälare är det personer som bor där som skräpar ner, vilket för med sig att råttor kommer. Några veckor senare är husvagnarna försvunna.

 

6. Tanneskärsgatan, Västra Frölunda

Det är inte för inte berget vid Tanneskärsgatan i Frölunda kallas för Råttberget. Strax intill berget ligger flera radhuslängor som under flera år fört en ojämn kamp mot råttorna.

En kvinna vädjar i ett brev till kommunen om hjälp: "Vi har nu rivit hela grunden i ett utav husen och det ligger rått-kadaver på rad. Det luktar fruktansvärt och en granne har haft råttor upp i WC på övervåningen", skriver kvinnan och fortsätter:

"Råttorna är stora som katter och ränner runt i trädgårdar och på gator dagligen".

 

7. Kryddväxtgatan, Gårdsten

En kvinna anmäler sin egen granne och menar att denne missköter sin tomt så att råttor börjar trivas i området.

 

8. Hedåsgatan, Centrum

En ordförande i en bostadsrättsförening på Hedåsgatan rapporterar om problem med råttor "som springer på gården, i trapphuset och övriga allmänna ytor i och kring fastigheten". Bostadsrättsföreningen skyller på restauranger i området.

 

9. Bangatan, Majorna

En anmälare ringer och tipsar om att det ska springa råttor in och ut genom en verksamhets lokaler på Bangatan. "Det är många barn som går runt i det området", uppger anmälaren som vill att de tar sitt ansvar och sanerar.

 

10. Karl Johansgatan, Majorna

Det kryllar av råttor och fåglar runt en container som brunnit vid Shell på Karl Johansgatan. Innan de hann byta ut containern mot en ny flyttade råttorna in. Snart byttes den dock ut och problemet var över.

 

11. Väderbodarna, Biskopsgården

Gäng med 7-8 råttor stryker omkring i området kring Förskolan i Väderbodarna, skriver en anmälare.

 

12. Johannebergsgatan - Olof Wijksgatan, Johanneberg

En anmälare tipsar om att han sett flera råttor i korsningen Johannebergsgatan - Olof Wijksgatan.

 

13. Johannebergsgatan - Korsvägen, Centrum

I trappan ner från Johannebergsgatan mot Korsvägen har flera råttor sätts, enligt boende i området.

 

14. Nordostpassagen, Linnéstaden

De hjärtskärande skriken från råttor förstörde nattsömnen för en boende på Nordostpassagen som till slut valde att flytta. I två år ska han, enligt anmälan, haft problem med råttorna som levde rövare i förrådsutrymmena vägg i vägg till den egna lägenheten. "Skriken från råttorna varje natt har ökat ... Jag kan inte sova med alla dessa oljud och i natt var det värre än vanligt, skriken från råttorna var så höga att jag trodde råttorna var inne i köket. ", skriver anmälaren som klagar över att sömnlösheten gör det svårt att behålla jobbet. Varje natt blir han liggande till stora delar vaken.

 

15. Sommarvädersgatan, Biskopsgården

En anmälare säger att de boende på Sommarvädersgatan påpekat för hyresvärden under lång tid att det finns stora problem med råttor i lägenheterna. "De ser råttor springa i lägenheten och hittar råttbajs överallt", uppger anmälaren.

 

16. Björkåsskolan, Västra Frölunda

En bostadsrättsförening i närheten av Björkåsskolan anmäler problem med råttor som verkar komma från en sopanläggning på skolans mark. "Vår förening har de senaste åren försökt få bukt med alla råttor, som springer i området", skriver ordföranden.

 

17. Näckrosdammen, centrum

Flera personer har reagerat på att det i år har varit "väldigt mycket råttor kring näckrosdammen".

 

18. Eketrägatan, Hisingen

Boende runt Eketrägatan har sett råttor på Kyrkbytorget flera gånger. I ett av bostadshusen klagar man på råttor i väggarna.

 

19. Lilla Risåsgatan, Linnégatan

En butiksägare ringer in en anmälan om att det "springer omkring mycket stora råttor på gatan allt som oftast". Kunderna i butiken och ägaren själv tycker detta är mycket obehagligt.

 

20. Siriusgatan, Bergsjön

"Vi har råttor på gården", skriver en anmälare och uppger att han påtalat problemen med sin kommunala hyresvärd flera gånger. Att de hela tiden svarar att frågan är "under behandling", är ett svar han inte orkar med längre.

 

21. Majvallen, Majorna

En man som var på Majvallen för att titta på fotboll anmäler hur han sett minst sju olika råttor springa runt på läktarna. "Kan vara lämpligt med lite bekämpning", skriver mannen.

 

22. Distansgatan, Högsbo

Människor bor i bilar på en parkering, vilket lett till nedskräpning. Flera har anmält att det rör sig råttor runt bilarna. "Råttor har varit synliga vid flera tillfällen", skriver en anmälare.

 

23. Kvilletorget, Hisingen

Råttorna är på ankorna vid Kvilletorget, enligt en anmälare som är orolig för att råttorna ska sprida sjukdomar. "Skulle ni kunna undersöka det", frågar anmälaren.

 

24. Gråberget, Majorna

Ordföranden i bostadsrättsföreningen vid Gråberget vädjar till kommunen om hjälp med sina råttproblem. De har beställt hjälp från Anticimex för att få fram råttfångare men skulle behöva mer hjälp - och i närheten finns ett dagis, skriver man.

 

25. Storåsgatan, Påvelund

Hela området har problem med råttor enligt fastighetsägaren som anmäler frågan till kommunen eftersom många råttor verkar komma från en lekplats i närheten. Därför vore det bra om även Miljöförvaltningen hjälper till, menar fastighetsägaren.

 

26. Gustaf Adolfs torg, Centrum

En utländsk kvinna har varit på besök i Göteborg och slås av hur mycket råttor som drar runt i staden om kvällarna. Hon menar att staden borde göra något åt råttinvasionen och uppger att hennes dotter precis flyttat till Göteborg och att både dottern och hon själv "tycker att det är obehagligt att gå på gatorna i centrala Göteborg.

Hon pekar särskilt ut Gustaf Adolfs torg och Domkyrkan som drabbat. Miljöförvaltningen svarar med ett standardsvar: "I stadsmiljön finns det tyvärr naturligt en stam med brunråttor och de lever normalt undanskymt i ex. avloppssystemet där det både finns vatten och mat samt platser för att bygga bon."

 

27. Linnéstaden

"Dagligen ser jag råttor som springer omkring på gatorna i Linnestaden där jag bor", skriver en anmälare och frågar vad kommunen gör. "Känns mycket ohygieniskt och när de dessutom sprider smitta känns det ju inte alls bra då jag dessutom har hund".

 

28. Kaggeledsgatan, Härlanda

En anmälare uppger att han sett råttor flera gånger från en tomt i området. Råttorna verkar hålla till i stora vedhögar, skriver anmälaren, som "tycker att det är obehagligt med råttor".

 

29. Karl Johansgatan, Majorna

Utanför en krog i Majorna har det legat en död råtta under lång tid, som hundar gillar att nosa på, enligt en anmälare som är rädd för att hundarna ska bli smittade. Anmälaren "är själv hundägare och umgås mycket i hundägarkretsar och på sistone är det många hundar i hennes bekantskapskrets som blivit sjuka", skriver hon och misstänker en koppling.

 

30. Kortedala torg, Kortedala

Vid buskarna invid hållplatsen på Kortedala torg springer råttorna runt, enligt en anmälare. "Flera ggr har jag sett de springa från en sida av buskarna till andra sidan vägen (dvs kullen). Deras närvaro antingen ses eller hörs väldigt ofta i alla årstider", skriver anmälaren.

 

31. Trädgårdsföreningen, Centrum

I buskarna vid gågatan vid Trädgårdsföreningens parkbänkar finns råttor enligt en anmälare.

 

32. Anekdotgatan, Backa

"Barnen vågar inte gå ut", skriver en anmälare och berättar om en container där stora råttor springer in och ut. "Det finns även en sandlåda här som är mycket rutten och där råttorna också springer".

 

33. Domkyrkoparken, Centrum

Vid tio-tiden på kvällen rör sig stora mängder råttor längs med Kungsgatan, enligt en anmälare. Särskilt i korsningen mot Korsgatan syns de små liven innan de sticker in och tar skydd i Domkyrkoparken. "Detta blir till en mycket otrevlig upplevelse för alla som passerar denna korsning", skriver anmälaren som själv bor i området. Kommunen har fått flera liknande anmälningar.

 

34. Arvid Bjerkesgatan, Utby

En boende ser hur två sopåkare står baktill på en parkerad sopbil och rotar runt med något. Det visar sig vara en stor råtta. "Råttan skrek och högg mot den spade de använde. Jag erbjöd mig att slå ihjäl råttan. Den ene sopåkarna sade att de inte skulle slå ihjäl den för då får jag dåligt samvete", skriver anmälaren och berättar att sopåkaren plötsligt fick upp råttan i spaden och hällde ut den på gatan. "Den sprang i väg och försvann in på en tomt", skriver anmälaren som sa till sopåkarna att det var olämpligt att släppa ut skadedjur i ett bostadsområde. "De sade att det var den fjärde råttan den här veckan".

 

35. Nymilsgatan, Högsbo

En anmälare misstänker att det finns ett helt råttbo i närheten av Nymilsgatans spårvagnshållplats. Hon har flera gånger sett råttor vid ett skogsparti som ligger vid gångvägen. "Är det något ni sanerar?", frågar anmälaren.

 

36. Stena Lines Danmarksterminal, Masthugget

En cyklist skriver till kommunen och berättar hur hon vid ett flertal tillfällen under dagtid sett stora råttor springa över cykelbanan som löper längs med Emigrantvägen i höjd med Stena Lines Danmarksterminal. "Det handlar definitivt om mer än en råtta då de jag sett haft olika storlekar", skriver anmälaren som tror råttorna bor i buskagen vid cykelbanan.

Anmälaren är orolig för turismen och för trafiksäkerheten. "Hoppas verkligen att detta åtgärdas, i och med att råttorna är stora och synliga dagtid finns det stor risk för allvarliga olyckor då cyklister i panik väjer ut i vägen eller mot mötande cyklister . Dessutom ger det ett mycket dåligt intryck till anländande turister. I de flesta länder ses råttor som springer runt fritt i en stad som ett klart tecken på socialt förfall och det vore väldigt tråkigt om det är det första intrycket man får av Göteborg och Sverige."

 

Fotnot: GT har låtit Miljöförvaltningen i Göteborg söka efter anmälningar om råttor i sitt diarium får året 2015. Anmälningar kan också ha gjorts till andra förvaltningar.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER