Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är förskolan där
barnen lagar maten

Mona Utsten, Miranda Andersson, Heidi Apelman och Lily Theen fixar smeten till biffarna.
Foto: Jerker Andersson
Mona Utsten har jobbat som kock på förskolan i snart två år.
Foto: Jerker Andersson

På Skogsbackens förskola i Svenshögen har kocken Mona Utsten en mindre arbetsstyrka till sitt förfogande – med betoning på mindre.

Varje dag får hon nämligen hjälp av sina minimästerkockar.

– Vi har samma arbetsgång som på en riktig restaurang.

Det är snart två år sedan Mona Utsten, 52, gick på anställningsintervju för jobbet som kock på Skogsbackens förskola.

Väl där berättade hon om sin vision om att barnen på förskolan skulle få vara med och laga maten. Och det var precis det som förskolan letat efter.

– De fyra äldsta barnen, som är fem år, utsågs till minimästarkockar och jag fick köpa in speciella köksredskap för barn och så fick de egna kockrockar där vi broderade in deras namn, säger hon.

Håller sig i bakgrunden

Mona Utsten satte direkt sin prägel på sina nyanställda och lärde dem steg för steg hur det går till i ett kök. Med utmaningarna som kom märkte hon hur engagemanget hos barnen växte.

För att barnen själva ska hitta lösningar på problemen har Mona ofta valt att hålla sig i bakgrunden. 

– Det var en gång när diskmaskinen var full av ren disk och man inte fick in den smutsiga. Då sa jag att jag inte hade tid och att de fick hitta på en lösning. Det var så himla roligt att stå och lyssna på när de resonerade med att "du kan göra det, så gör jag så".

Inga färdiga lösningar

Mona har även tagit med barnen ut för att lära dem om allt som kommer från naturen. Att göra saker från grunden och själva hitta lösningar är något Mona förespråkar.

– Har man färdiga lösningar på allt så tror jag att man tappar skaparglädjen, säger hon.

Nu har Monas första kull av minimästerkockar slutat på förskolan och tagit nästa steg i livet. Examinationen var att laga en trerättersmiddag åt föräldrarna. Efter det fick de med sina kockrockar hem.

– De var helt otroliga de här killarna. Nu har nästa kull tagit vid men alla barnen är välkomna i köket. Vi har bland annat något vi kallar önskedagen och för någon dag sedan önskade en liten kille som heter Ebbe  korv med mos, så då gjorde vi det.

Mona betonar att alla på förskolan är involverade och delaktiga i arbetet i köket. Allt från de minsta barnen till pedagogerna.

Finalist i Arlas Guldko

För att sprida sin vision och få fler att se hur förskolan arbetar valde Mona Utsten att nominera sin arbetsplats till det prestigefyllda priset "Arlas Guldko" i kategorin "Bästa matglädjeförskola".

I januari fick man reda på att man gått till semifinal och i februari blev det klart att man är en av tre finalister som tävlar om priset på en gala som hålls i maj i Stockholm.

– Syns man så finns man. Vi har ett otroligt roligt sätt att arbeta på och med tävlingen hoppas jag att fler ser detta och vill ta efter, avslutar Mona Utsten.