Här är fem tydligaste hundtrenderna i vinter

Hans Rosenberg är presstalesman för Svenska kennelklubben.
Foto: Anneli Granath
Svenska hundägare lägger allt med pengar på omvårdnad av sina hundar.
Foto: Javier Brosch / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dvärghundar är trendigt i höst.
Foto: Nikwaller / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Fler och fler hotell erbjuder hundboende i dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Ekologiskt foder, hundvänliga hotell och hundbäddar för tusentals kronor.

Vi blir allt mer måna om att ta bra hand om vår fyrbenta familjemedlem - hunden.

Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben sammanfattar höstens och vinterns tydligaste hundtrender.

Ekologiskt foder

"Konsumtionen av ekologiskt, svenskproducerat och Kravmärkt hundfoder har ökat när hundägaren har blivit mer medveten. Vi köper själva mer ekologiska produkter, och det gäller även våra hundar. För några år sedan köpte vi knappt ekologiska ägg, nu tar de slut varje påsk. Vi vill att hundarna ska ha en bra kost. Det är ett ställningstagande."


Dvärghundar

"Chihuahua, mops och cavalier cocker spaniel - dvärghundarna har ökat i popularitet. De små hundarna är generellt populära i dag då de är mer behändiga än större hundar. De är också familjevänliga. Det är lättare att lämna sin cavalier cocker spaniel till farmor jämfört med att lämna över sin rottweiler.


Påkostade tillbehör

"Materiella tillbehör har blivit allt viktigare för hundägarna. Vissa köper den där svarta hundsängen på ben för 1 500 kronor eftersom den passar inredningen i hemmet, även om hunden kan ligga i en enkel hundkorg. Andra köper diamanthalsband i stället för ett vanligt, funktionellt läderband."


Utökad omvårdnad

"Vi lägger allt mer pengar på våra hundar. Många betalar en eller flera tusen kronor i månaden på hunddagis. Och det är inget som ser ut att minska. Vi är också noga med att ta våra hundar till veterinären direkt om det skulle kunna vara något. Där ser man en skillnad jämfört med förr där man kanske väntade ett slag."


Fika med din hund

"Då resandet ökar i samhället ökar också boendemöjligheterna för hundfamiljer. Hundägare väljer hellre ett hotell där man kan ta med sin hund än tvärtom Vi fikar och äter också ute mer i dag. Och restauranger och kaféer erbjuder att man kan ta med sin hund. Företagen ser hundägarnas behov och att vi är en del av samhället."