Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges äldsta marknad – drar hundratusentals

Nossebro marknad har över 100 000 besökare om året. Som mest är det under sommarmånaderna.
Foto: Pernilla Nilsson
Pernilla Nilsson är marknadsansvarig för Nossebro marknad.
Foto: Elisabeth Källblad

Sista onsdagen varje månad slår Sveriges äldsta månadsmarknad upp portarna. Nossebro marknad drar över 100 000 personer till Essunga varje år.

– Jag tycker kommunen borde byta namn till Nossebro, säger Pernilla Nilsson, kommunutvecklare och marknadsansvarig.

I Essunga kommun bor ungefär 5 700 personer. Sista onsdagen varje månad ökar däremot antalet människor i stan markant. Då håller nämligen Nossebro marknad öppet.

Den kan titulera sig som Sveriges största och äldsta månadsmarknad, med premiär år 1903. Då var det en kreatursmarknad – i dag är det en traditionell knallemarknad med 543 marknadsplatser, 1 500 knallar och över 100 000 besökare varje år.

Pernilla Nilsson är marknadsansvarig för Nossebro marknad och menar att det är den som sätter Essunga kommun på kartan.

– Det är ju ingen som vet vad Essunga är egentligen, men man känner till Nossebro. Jag som jobbar med kommunikation och turism tycker att kommunen ska döpas om till Nossebro, det är ju det vår centralort heter, säger hon. 

Närproducerat lockar

Bland stånden kan man fynda allt från leksaker och barnkläder till närproducerat hantverk, godis, delikatesser, blommor och hälsoprodukter.

– Just det här med närproducerade och ekologiska varor lockar väldigt mycket, säger Pernilla Nilsson.

Hon minns själv hur hon som barn brukade gå på marknaden med sin mamma. Hur stort allting var, och hur mycket folk som helt plötsligt trängdes längs gatorna i Essunga.

– Sen när man gick i skolan kunde man springa ut och köpa godis på rasterna. Kokosbullar och allt vad det var, det är en tradition som sitter starkt.

Varje månad präglas av ett tema. Mars månad är det fordon som står i fokus. Försäljare kommer ta med sig bland annat biltillbehör, elbilar och elcyklar. I april är det hem och trädgård, och i maj grill och camping.