Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är den rasistiska skolboken: "Rent hat"

"Tänk dig att du frågar en jude och en arab om vem som har rätt till det land som nu heter Israel. Skriv vad du tror att de svarar och hur de motiverar sin åsikt. Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?" En läxa för årskurs nio.

GÖTEBORG. Sara Bessa skulle hjälpa sin bror med religionsläxan.

I stället möttes hon av en bild där man skulle svara på varför en arabisk flicka skulle spränga sig själv i luften.

– Detta spär på så många fördomar om araber och muslimer som blodtörstiga barbarer som hatar judar. Det är inte så det är.

Sara Bessas inlägg på Instagram sprids nu på sociala medier. På torsdagseftermiddagen kom hennes bror, som går i årskurs nio på en skola i Göteborg, hem från skolan med en läxa som fick henne att rasa:

"Tänk dig att du frågar en jude och en arab om vem som har rätt till det land som nu heter Israel. Skriv vad du tror att de svarar och hur de motiverar sin åsikt. Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?"

– Jag är palestinier och jobbar mycket med palestinafrågan. Så fort jag fick papperet i handen fick jag ont i magen. Det skulle vara religionskunskap men ändå hade de med politik i det. Jag har kämpat för den här frågan varje dag i större delen av mitt liv. När jag läste detta så känner jag att det blir nästan bortkastat, säger Sara Bessa.

Hon upprörs bland annat över att de ställer en jude och en arab mot varandra. Men kanske mest upprörande tycker hon är kommentaren om flickan som ska in i en buss och där spränga sig själv och de andra i luften.

– Det är en sådan islamofobi här. Det blir nästan som att hon ska försvara sitt sprängande i luften med ett korancitat som inte finns. Så som jag känner. Vill man ha balans så kan man sätta honom i en situation där han ska agera på något sätt inte som neutral, säger Sara Bessa och fortsätter.

– Samtidigt väljer man att ta en flicka i stället för en arabisk man. Det säger "kolla hur farliga araberna är, till och med deras små barn är farliga och satanistiska". Det finns inget rum att diskutera om denna flicka vill ha fred.

Boken trycktes redan 2004 och att det funnits ute så länge skrämmer Sara Bessa.

– Jag sitter och tänker hur många familjer och barn som fått hem det här papperet. Att veta att detta smyger sig in i de svenska hemmen genom skolan... Det gör mig ledsen.

Hon hade tänkt kontakta läraren men hennes bror sade ifrån. Hon kommer dock att kontakta skolans rektor och förlaget.

– Hur har de kunnat komma undan med det här i tio år? Vem kollar på utbildningsmaterialet i skolan i dag?

GT har försökt att nå förlaget samt skolans rektor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!