Här är den: Göteborgs märkligaste bastu

Publicerad

Göteborgs märkligaste bastu hettade för första gången upp aggregaten för allmänheten.

Redan innan öppning hade över tusen göteborgare bokat in ett bad i den unika bastun med hamnutsikt.

– Inte visste vi att så många var så bastusugna, säger Jessica Segerlund, projektledare vid Älvstranden utveckling.

Den underliga plåtbyggnaden tornar upp sig flera meter ute i vattnet i Jubileumsparken i Frihamnen. Den går under namnet "allmänna bastun" och finns till för alla bastusugna Göteborgares skull.

– Den är byggd ute på en gammal förankringsanordning, en betongdykdalb, där fartyg och pråmar burkade lägga till när Frihamnen fortfarande var aktiv, säger Jessica Segerlund, projektledare för Älvstranden utveckling som ligger bakom bastun.

– På så sätt blir det som ett litet minne av vad som har varit här, man ska inte glömma bort sin historia när man bygger nytt.

12 000 glasflaskor

En målsättning för bastuområdet, som utöver själva bastun även innefattar två omklädningsrum och en terrass, har varit att bygga med så mycket återvunnet material som möjligt, berättar Jessica.

– Bastuns plåtfasad kommer från ett industriområde som skulle försvinna. Vi åkte dit och hjälpte till att montera ned plåten och hämtade hit den.

Något annat som verkligen sticker ut är duschrummens väggar – som har murats med glasflaskor.

– Det är 12 000 returflaskor som vi har tvättat bort etiketterna på och återanvänt, berättar Jessica.

Fyra meter upp

I själva basturummet, som rymmer 20 personer, bjuds badaren på en hamnutsikt i klassisk göteborgsk anda.

– Själva bastun ligger ju fyra meter upp just för att ge den absolut bästa utsikten över den här vackra hamnen, säger Jessica.

Enligt henne så har Göteborgarna länge uttryckt en vilja om att komma närmare älven och kunna bada i havet – och allmänna bastun är ett steg på vägen att uppfylla den önskan.

– Sen är ju älvens vatten vad det är – det är för orent att bada i. Men det finns vissa planer på en flytande bassäng till sommaren, säger hon.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER