Anna Mannheimer bär det vanligaste namnet även hon. Foto: Jan WiridenAnna Mannheimer bär det vanligaste namnet även hon. Foto: Jan Wiriden
Anna Mannheimer bär det vanligaste namnet även hon. Foto: Jan Wiriden
Maria Lundqvist. Foto: All Over PressMaria Lundqvist. Foto: All Over Press
Maria Lundqvist. Foto: All Over Press
Katharina Liebring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen. Foto: Christina LiebringKatharina Liebring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen. Foto: Christina Liebring
Katharina Liebring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen. Foto: Christina Liebring

Här är de populäraste namnen i Västsverige

Publicerad

Anna, Maria och Eva är Västsveriges såväl som hela landets vanligaste tjejnamn sedan flera år tillbaka.

Det nya i namntrenden är tvåstaviga namn med fyra bokstäver för nyfödda - vilket tidigare snarare var förkortningar av namn.

– En delförklaring till de korta namnen är att man nu föds till det som förr var en förkortning, säger Katharina Liebring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

Statistiska centralbyrån utför ständigt statistik kring namn i landet och länen. Enligt deras hemsida visar namnet Elsa sig vara det vanligaste namnet på nyfödda flickor år 2015. Näst på tur står namnet Alice. Av statistiken att döma dominerar tvåstaviga namn så som Maja, Saga, Ella, Lilly och Ebba.

Det är alltså korta namn som verkar vara "det nya svarta" på nyfödda bebisflickor. Men hur ser namn trenden ut i Västsverige? Ser man till alla kvinnor i Västsverige står Anna och Maria högt upp på listan medan namnet Aabida står längst ner på listan med bara en namnbärare i Väst.

– Överlag är Anna och Maria det vanligaste namnen i landet. Det är sådana namn som alltid har varit populära. Maja är en förkortning av Maria till exempel. En delförklaring är att skillnaden nu är att man föds till det här korta namnen, säger Katharina Liebring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

45 806 Marior

I hela Sverige ligger namnet Anna på förstaplats, med så mycket som 10 7210 namnbärare. I Västra Götaland finns 69 881 stycken Marior och 45 806 stycken Annor.

Och något som kan konstateras är att ryktet om att Anna Andersson skulle vara ett av det vanligaste namnet i Sverige - inte längre bara är ett rykte. Statistiska centralbyråns siffror visar tydligt att både Anna och Andersson dominerar starkt i namnvärlden i landet.

Tillbaka till Västsvenska siffror:

Efter Anna kommer Margareta tätt inpå med 38 912 namnbärare. Källan till statiska centralbyråns namnstatistik kommer från deras befolkningsregister. Siffrorna dit kommer från Skatteverket och folkbokföringen. Sedan 1749 har statistiken utförts.

– Det vanligaste namnen är väldigt lika överallt i landet, det är först när man kommer längre ner på listan som man kan se skillnader, det är kul med namn, det är något som berör många människor, säger Katharina Liebring.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER