Här är branscherna som står starka i coronakrisen

Lisa Carlsson Marx, 39, driver trädgårdshandeln Växtverket. Hon tror att fler har tid för att arbeta i trädgården.
Foto: Privat / Privat

Coronakrisen har i det närmaste ödelagt många branscher och Arbetsförmedlingen har redovisat rekordsiffror i antalet varsel.

Men det finns branscher som kan vittna om en uppgång i pandemins spår.

– Det är som att fler ägnar tid åt sin trädgård i år. Kanske för att man inte kan åka utomlands i sommar, säger Lisa Carlsson Marx, som driver trädgårdshandeln Växtverket i Majorna.

I Västsverige har några av de största arbetsgivarna behövt vidta omfattande åtgärder för att rädda sina företag. Volvo Cars och AB Volvo tvingades till produktionsstopp och fick tillsammans permittera 45 000 anställda. Stena Line har varslat över 1 000 anställda om uppsägning och hundratals har permitterats. 

För krogbranschen har det varit ännu tuffare. I Göteborg har bland annat Avenygruppen, som driver flera välkända klubbar, varslat all personal och stänger sina krogar. Ett annat exempel är stjärnkrogen Thörnströms kök, belönad med en stjärna i Guide Michelin, som har tvingats till stängning.

Men samtidigt går det bra för andra.

Ett exempel är bygg- och trädgårdsbranschen, som kan se positiva effekter för att många sitter i hemkarantän och då har mer tid att fixa i sina hem.

För trädgårdshandeln och designstudion Växtverket i Majorna i Göteborg kan man vittna om en försäljningsökning under den rådande pandemin. Ägaren Lisa Carlsson Marx, 39, från Högsbohöjd, förklarar hur hon till och med har behövt hejda kunder.

– Det är ganska opålitligt i vår bransch. Ibland är det för fint väder och för kallt, och då kommer ingen. Men i år har det varit ett högre tryck generellt. Vår utesäsong drar inte i gång förrän i april men vi har fått hejda folk i slutet av mars för att vi inte har årets växter. 

Lisa Carlsson Marx, 39, driver Växtverket.
Foto: Privat

”Alla verkar vilja odla”

Vid GT:s rundringning till bygghandlar i Göteborgsområdet kan flera konstatera en ökad eller opåverkad försäljning de senaste veckorna.

– Det är som att fler ägnar tid åt sin trädgård i år. Kanske för att man inte kan åka utomlands i sommar. Jag kan säga att vi har en ökad försäljning. På våren får vi mycket odlarkunder som har kolonilotter och annat, men nu verkar alla vilja odla, säger Lisa.

Hon berättar att högsäsongen är under april och maj.

– Då får vi in ungefär halva årsinkomsten. Det är fortfarande bara mitten av april och folk frågar dagligen om tomater, ivriga att börja odla. Men de kommer inte förrän i mitten av maj, säger Lisa.

Kunderna verkar även ivriga att komma ut ur huset.

– Vi hade en workshop i slutet av mars och jag märkte att folk var så himla taggade att få komma ut och göra något, den hade vi utomhus på grund av corona. Och folk snackade mycket om att man inte varit ute på jättelänge och det var stor glädje och entusiasm, säger Lisa Carlsson Marx.

Monica Björk är vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.
Foto: Tomas Arlemo

Expert: ”Branschen går bra”

Monica Björk är vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna och hon kan konstatera att försäljningen inom byggbranschen går bra nu.

– Vid avstämning med våra medlemmar har det gått bra för branschen, inte lika bra som för livsmedelsbranschen, men man har gått plus. Det har att göra med att det är vår och att många jobbar hemifrån, är permitterade och haft mer tid att se och jobba med saker, säger Monica Björk och fortsätter:

– Det tillsammans gör att det har varit en bra månad. Det är en kombination. Och det är positivt för branschen förstås, säger Monica Björk.

Christer Fransson driver Årjäng Camping & Resort.
Foto: Privat / Privat

Fler svenskar på campingen

På grund av coronaviruset har flera länder stängt sina gränser, vilket förhindrar många svenskars planerade utlandsresor. Regeringens rekommendationer om begränsat resande får också många att skrota planerna på en utlandssemester i sommar.

Och det märks av.

Christer Fransson, som driver Årjäng Camping & Resort i Värmland, ser en kraftig ökning av antalet bokningar från svenska turister.

– Vi har fler bokningar än avbokningar. Avbokningarna är från våra utländska turister som mestadels är norrmän och tyskar. Den svenska marknaden är inga problem, säger han.

Han förklarar att den svenska sidan ser ut att bli mer gynnsam än tidigare.

– Den sidan kommer vi ta hem och i större omfattning än vanligt. Det verkar som att folk kommer semestra på hemmaplan på ett annat sätt eftersom man inte kommer åka utomlands, säger Christer Fransson.

Fredrik Lindén är vd för Turistrådet Västsverige.
Foto: Privat

Turistrådet: ”Ökat inhemskt semesterfirande”

Fredrik Lindén är vd för Turistrådet Västsverige och tror på ett ökat inhemskt semesterfirande.

– Jag tror verkligen att det kommer bli en inhemsk semester beroende på vad som händer med pandemin. Är det bara möjligt att semestra i Sverige så tror jag att man kommer öka sin semester i landet, eller i alla fall spendera en ökad andel av semestern i Sverige, säger han.

Ica-handlaren Lina Fransson (till vänster) står tillsammans med Peter Jacobsson och Emelie Eriksson.
Foto: Privat / Privat

Ica-handlaren: ”Omsättningen ökade”

Ytterligare en bransch som sedan första början har stått sig starkt i coronakrisen är dagligvaruhandeln. GT har tidigare rapporterat om hur matvarubutiker har sett en ökad försäljning och omsättning under pandemins utbredning. Speciellt på landet. 

– Det verkar gå bra för alla livsmedelsbutiker i Sverige förutom de på ställen där saker har stängt ner, så som i Sälen. Omsättningen ökade ganska mycket över påskveckan och har legat ganska stabilt jämfört med ett vanligt år när folk inte behöver handla på det här sättet, säger Lina Frisk, 39, Ica-handlare för Ica Nära i Undenäs i Karlsborgs kommun. 

Hon har även sett hur sommarturister letat sig ut till landet redan i april.

– Det har kommit i gång tidigare, i alla fall de som bor i stugor. Jag vet inte hur det ser ut med just campingar eller andra turister men de som bor i sommarstugorna har säsongen dragit i gång tidigare, säger Lina. 

För att underlätta för oroliga äldre som inte vill smittas av coronaviruset har Lina infört ett system för att låta dem handla utan smittorisk. 

– Vi låter dem komma med en lista och kort så går vi och handlar åt dem så de slipper gå in i butiken. Sedan får de också komma ut och slipper sitta hemma och får göra något vettigt, säger Lina Frisk.


TV: Barnbarnens fina hälsning till drottning Margrethe på 80-årsdagen