Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är barn-behåarna butikerna "inte säljer"

Beviset. GT:s reporter Therese Aronsson hittade flera behåar på klädkedjornas barnavdelningar. Den vita är från H&M och den mintgröna är från Lindex. Foto: LEIF GUSTAFSSON
Foto: Leif Gustafsson

Här är behåarna för barn som klädkedjorna påstår att de inte säljer. GT köpte flera olika modeller på barnavdelningarna, men butikerna vill inte kalla dem för just behå.

- Klädkedjorna ljuger. Barnbehåarna hänger ju där, säger Frida Boisen.

GT gav sig ut och kollade in underklädesutbudet för barn i några av de stora klädkedjorna. Med oss tillbaka hade vi flera behåar för sex-åttaåringar och åtta-tioåringar, enligt storleksguiderna.

Lindex har tidigare påstått att de inte säljer behåar för barn. GT hittade två. En med reglerbara axelband och en trekantsbikini som kan krusas.

- Vi kategoriserar dem inte som behåar utan som en underklädestopp eftersom de inte har kupa eller omkretsstorlek. Kunder som har byst hänvisar vi till vår underklädesavdelning, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex.

"En short-top"

På Kappahl fanns en bikinitopp som krusar sig mitt på.

H&M sålde ett tvåpack i typisk behå-form med reglerbara axelband och trekantsform. Den ena är rosa, den andra prickig av hjärtan.

- Vi säljer inte behåar för barn. Plagget är en short top, det vill säga ett kort linne/topp, säger Anna Eriksson, presskontakt på H & M.

Från storlek 140

Hos nätbutiken Zalando kan man klicka sig fram från Barn till Kläder, Underkläder och slutligen till Behå & toppar. Där finns behåar från storlek 140, vilket innebär nio-tioåringar.

GT:s chefredaktör Frida Boisen, som startade behå-upproret med sin krönika i lördagens tidning, är inte nöjd.

"Det är uppenbart"

- Butikerna kan kalla plaggen i fråga för toppar hur mycket de vill. En behå är en behå. Plaggen för sju-åttaåringarna jag ser i butiken har reglerbara behåband. De har tyg som enbart skyler bröst (som inte finns). Det är dags att klädföretagen slutar hyckla. I dag säljer de barnbehås. Det är uppenbart för alla.

Hon menar inte behåar för tidigt utvecklade tweenies, utan behåar för sju-åttaåringar.

- Vilka sjuåringar behöver behås? Jag står vid mitt ord: Bränn barnbehåarna för småflickor. Nu är det dags att klädkedjorna står vid sina ord: "Vi säljer inte behåar för barn!" Plocka bort dem ur sortimentet nu! Bränn dem! Sluta pracka på våra småflickor behåar de inte behöver. Låt barn vara barn!

Kappahl har avböjt att kommentera och GT har utan framgång försökt komma i kontakt med Zalando.