Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: PolisenPolisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: PolisenPolisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Polisens spaningsbilder visar hur högt uppsatta Bandidos-medlemmar samlades i Skaraborg i höstas. Med på bilden är den lokala Bear Jaw-presidenten. Foto: Polisen
Bear Jaw MC är supporterklubb till Bandidos.Bear Jaw MC är supporterklubb till Bandidos.
Bear Jaw MC är supporterklubb till Bandidos.

Här är Bandidos hemliga toppmöte – i Västsverige

Publicerad

Här samlas Bandidos för ett hemligt toppmöte i Västsverige.

Bakom träffen i Skaraborg låg flera veckor av intensiv planering.

Vad gängmedlemmarna inte visste var att polisen kunde följa deras planering dag för dag via sin telefonavlyssning.

– De har sådana här möten rutinmässigt, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

En förmiddag i oktober i fjol ringde telefonen hos presidenten för Bear Jaw MC Skara – en officiell hangaroundklubb till Bandidos.

Uppringaren är enligt polisen en av de mest framträdande Bandidosmedlemmarna i landet: Andreas Olsson. Under många år var han mc-gängets president i Stockholm, men i dag ska han ingå i ledarskiktet för Bandidos på Europanivå.

– Vi tänkte ha ett p-möte hos er den 28:e, säger Andreas Olsson, enligt polisens förundersökning.

– Vad sa du att?, svarar Bear Jaw-presidenten från Skaraborg.

– Vi tänkte ha ett presidentmöte hos er den 28:e.

– Då får vi sätta fart, konstaterar skaraborgaren.

Toppmötet hölls vid Bear Jaw MC:s lokaler som är belägna längs med E20 i Vara kommun.Foto: Läsarbild

Ville boka stadshotellet

Samtalet avlyssnades av polisen inom ramen för en stor narkotikautredning där sju västsvenskar nu har åtalats.

I det diskuterar de båda männen vilka önskemål som finns inför ett möte mellan mc-klubbens presidenter:

Det ska hållas i någon form av konferenslokal som inte ska ligga alltför långt ifrån Bear Jaw MC Skaras klubbhus i Vara kommun – och det ska finnas mat för alla deltagare.

Ett möte som Göteborgs-Posten var först att berätta om.

– Är det ok och boka en konferensgrej vid hotellet i Skara?, undrar Bear Jaw-presidenten.

Utan att inse att han samtidigt försagt sig.

– Alltså. Du bokar. Ja, det ska vara ett rum, konferensrum. Men nu när du sagt det på telefon så kan det inte vara där. Då får du välja något annat, får han till svar.

Mannen som säger att han är president i Bear Jaw MC föreslog att mötet skulle äga rum på stadshotellet i Skara.Foto: ROBIN ARON

Att berätta allt för mycket i telefon är inte något man gör inom Bandidosmiljön, förklarar Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

– De försöker hålla saker tajt. Sedan är det ett sätt att uppfostra dem också, att man inte pratar i telefon om vissa saker.

 

LÄS MER: Hells Angels och Bandidos expanderar i Västsverige

 

När GT pratar med Bandidosmedlemmen Andreas Olsson för att fråga om det är han som var uppringaren, såsom polisen anger i förundersökningen i det stora narkotikamålet, säger han:

– Det där känns för spekulativt. Jag har inga kommentarer.

"Vi kör 24/7, tills det är klart", förklarar Bear Jaw MC-presidenten i ett avlyssnat telefonsamtal.Foto: Polisen

"Vi kör 24/7"

Några dagar senare ska skaraborgaren ha fått ett nytt samtal från en tredje man som ger lite mer information om vad det är som förväntas av hans klubb.

Det rör sig den gången om en Göteborgsföretagare som vid den tiden ingick i Bandidos MC Göteborg.

– Mötesplatsen ska ju alltså inte vara alltför långt ifrån, vad heter det, klubbhuset. Man skulle kunna samlas på klubbhuset och ta sig till mötesplatsen. Där det ska vara mat till tjugo personer, dirigerar göteborgaren.

 

LÄS MER: Misstänkt knark-kurir fast i Bandidos-härva

 

Det slutade med att det blev Bear Jaw MC Skaras egna näste längs med E20 i Vara kommun som blev mötesplatsen. Precis som avtalat så hölls det den 28 oktober i fjol och av polisens avlyssnade telefonsamtal framkommer det att det var ett intensivt arbete för att få i ordning lokalerna.

– Vi kör 24/7, tills det är klart. Vi har varit där i tre dagar, tre dygn. Vi börjar måla, sätta plattor och allting. 24/7 kör vi tills det är klart, säger skaraborgaren i ett av telefonsamtalen, och fortsätter:

– Vi är sex man i dag som snickrar. Två hantverkare. Jättebra.

Bear Jaw-presidenten berättar i avlyssnade telefonsamtal att det krävdes hårt arbete för att få i ordning lokalerna till mötet.Foto: Läsarbild

I ett nytt telefonsamtal som han hade bara två dagar innan mötet utvecklar han:

– Jag har varit fullt upptagen här nu i tre veckor, med byggnationen.

Polisen spanade på Bandidos

När Bandidostopparna väl anlände till Skaraborg den där lördagen i oktober spanade polisen på dem. I sin sammanfattning skriver de att ett flertal bilar anlände till lokalen mellan klockan ett och tre på eftermiddagen och att det ur bilarna "kom en mängd personer som bar röd/gula färger".

Polisen fortsätter:

"Utifrån besökarnas västar kunde vi konstatera att ett antal av dem är fullvärdiga Bandidosmedlemmar, några/någon är provmedlemmar, några tillhör Bear Jaw MC och någon enstaka saknade väst".

Två av männen på bilden har nu åtalats.Foto: Polisen

Mellan klockan tre och halv fem stängdes dörrarna och då ska bara ett mindre antal fullvärdiga Bandidos-medlemmar ha befunnit sig innanför dem. Därefter började folk lämna klubblokalen, skriver polisen.

– De har sådana här möten rutinmässigt. Det är inget som sticker ut utöver det vanliga. Det kommer presidenter från de olika avdelningarna. Bear Jaw MC är ett hangaround-chapter till Bandidos. De ville komma och se deras lokaler och ha sitt möte, säger Sven Lindgren.

Men det är så här det funkar, att någon av hangaorund-klubbarna kan få ett samtal och få veta att "nu ska ni arrangera ett möte"?

– Det är ingenting som förvånar mig om jag uttrycker mig så.

Hotade med Bandidos

I ett av de avlyssnade samtalen beskriver den dåvarande Bear Jaw-presidenten hur han känner över att det var de som arrangerade det här mötet:

– Det här är jättekul, jättestort.

Avlyssningen var en del av utredningen mot den dåvarande Bear Jaw-presidenten och flera andra som ska ha kopplingar till samma klubb, efter vilken det nu väckts åtal. Totalt är det sju personer som är åtalade och misstankarna gäller bland annat grovt narkotikabrott, försök till grov utpressning, olaga frihetsberövande och människorov.

"Hoten och misshandeln har varit ägnade att framkalla allvarlig fruktan för målsägandens egen säkerhet till person. Den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att målsäganden känt till att de inblandade är medlemmar i Bandidos och Bear Jaws MC, som är en officiell hangaround-klubb till Bandidos", skriver åklagaren Jenny Karlsson i sin beskrivning kring en av åtalspunkterna.

Rättegången inleddes under måndagen.

– Jag menar att de här brotten är begångna i en kriminell organisation liknande Bandidos. Det är vad jag anser, sedan får vi se vad tingsrätten tycker om det, säger Jenny Karlsson.

 

LÄS MER: Flera gripna efter tillslag mot mc-klubb

 

 

Hon menar att kopplingen till det kriminella mc-gänget är skälet till att telefonavlyssningarna och bilderna från presidentmötet finns med i förundersökningsmaterialet. 

– Det är med som en bevisning att det är så att brotten sker i en organiserad form och att man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital, säger Jenny Karlsson.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER