Här är årets bästa hus

Hasselbladshuset i Lundbyhamnen har utsetts av Per o Alma Olssons Fond till stans bästa byggnad
Foto: ULF

GÖTEBORG. Hasselbladshuset i Lundbyhamnen är stans bästa hus.

Men 2 000 kronor i prispengar kommer man inte långt med.

Speciellt när Hasselblad betalar 13 miljoner kronor i årshyra och letar med ljus och lykta efter en inneboende som kan dela kostnaderna.

För drygt 40 år sedan donerade makarna Per och Alma Olsson hundra tusen kronor till Göteborgs stad. Avkastningen på beloppet ska användas till ett pris för årets bästa byggnad. I går delades priset ut till Hasselbladshuset.

Förvaltar läget bra

 – Man har förvaltat det unika läget och kontakten med vattnet på ett bra sätt, säger arkitekten och prisnämndens sekreterare Mary Halvordsson. Motiveringen lyder bland annat så här: "Kompositionen med den lätta, uppglasade kontorsdelen bildar en vacker kontrast mot den mer slutna, svarta produktionslokalen" – Arkitekten har försökt skapa en byggnad både utifrån byggherrens och hyresgästens önskemål, och lyckats, berättar Mary Halvordsson. Men prissumman är blygsam. Tidigare år har den varit högre men i år är den nere på minimibeloppet 2000 kronor.

Till utsmyckning

 Prissumman användas till vad som helst. Krisdrabbade Hasselblad får snällt följa fondens bestämmelser och använda pengarna till "konstnärlig utsmyckning eller annan utrustning till glädje för många människor".