Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är 100-listan över de mäktigaste år 2014

Kommunalrådet Martin Wannholt är mäktigast i hela Västsverige.
Foto: Lennart Rehnman
Cecilia Malmström, EU-kommissionär, hamnar på andra plats.
Foto: Robin Aron
Artisten Håkan Hellström kammar hem plats nummer fyra.
Foto: Jan Wiriden
Frida Boisen, GT:s chefredaktör, finns med på plats nummer sex.
Foto: Ylwa Yngvesson
Tv-veteranen Ingvar Oldsberg hamnar på plats nummer åtta.
Foto: Lennart Rehnman
Förbundskaptenen och tränargurun Pia Sundhage hamnar på plats nummer 15.
Foto: Carl Sandin

Politiker, kulturpersonligheter, mediepersonligheter, kockar, sportstjärnor, musiker - många är kallade, få är utvalda.

Här är listan över de 100 mäktigaste i Västsverige 2014.

100 (ny) Lisa Johnsson, 13, Jörlanda.

Underskatta inte barnen. Den unga bloggerskan och Youtube-stjärnan "Misslisibell" är en del av hundratusentals unga människors vardag - samtidigt flockas företagen kring henne. Inte alltid okontroversiell, men tveklöst en maktfaktor modell mindre.


99 (100) Lars Backström, 46, vd för Västtrafik, Torslanda

Lars kämpar på i motvind, även om han i år slapp en ny rostiga spårvagnar-skandal. Men fortfarande riktas mycket kritik mot höga avgifter, pendeltåg som inte går i tid och allt det andra problematiska med kollektivtrafiken i Göteborg.


98 (38) Gert-Inge Andersson, 64, politiker, Trollhättan

Tidigare S-pamp i Trollhättan som blev regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland. En mäktig politiker i Västsverige som inte har gjort några större avtryck 2014.


97 (94) Shamsi Naeimai, 61, saluhallsföreståndare, Göteborg

Saluhallschef i Kvillebäcken på Hisingen som bara går och väntar på att byggkaoset runt det prisbelönta huset ska ta slut så att kunderna hittar dit.


96 (75) Alice Östlund, 108, pensionär, Trollhättan

Vital krutgumma i Trollhättan som sedan några år tillbaka lika plikttroget som regelbundet serverar sina omvärldsanalyser i lokalradion. En gång i veckan hör vi denna kvinnas visdom, högt som lågt. Vad äter Alice till frukost? Många är vi som vill ha hennes recept på evig ungdom.


95 (87) Cecilia Krönlein, 59, chefredaktör, Göteborg

Chefredaktören på Stampenägda Göteborgs-Posten fortsätter att kämpa i motvind. I slutet av oktober uttalade fackklubben en officiell missförtroendeförklaring mot henne och under året tvingades morgontidningen till nya impopulära neddragningar.


94 (93) Ludvig Strigeus, 33, IT-entreprenör, Göteborg

Utvecklare av musiktjänsten Spotify som blivit en världssuccé. Vi tackar Ludvig för musiken och undrar vad som blir nästa multinationella framgång från Majornasonen.


93 (42) Kapten Röd, 31, musiker, Göteborg

Under artistnamnet Kapten Röd har Björn Nilsson målat in ett eget, reggaedunkande hörn av den svenska musikscenen. Dessutom gästade han Håkan Hellström på Ullevi i juni under den oförglömliga konserten.


92 (ny) Soraya Post, 58, EU-parlamentariker för Fi, Göteborg

Blev historisk när hon blev Fi:s första EU-parlamentariker och adderade ytterligare en färg till den politiska färgpaletten i Sverige - och Europa.


91 (ny) Lotta Schelin, 30, fotbollsspelare, Lyon

Lotta från Kållered är en världsartist sedan länge och gör stor succé i Lyon. Om Sverige ska lyckas i nästa års VM måste Lotta vara i form.


90 (ny) Susanne Ehnbåge, 34, Siba-vd, Torslanda

Sibas nya vd som tog över efter den välkände Fabian Bengtsson. Göteborgsföretaget frodas nu med en kvinna vid spakarna.


89 (ny) Emma Bengtsson, 33, kock, New York

Stjärnkocken som har två Michelinstjärnor i New York. Hon kommer från Falkenberg och gör succé på restaurangen Aquavit. Dessutom har hon uppmärksammats i New York Post i år och lovordats av Sveriges kockelit. En ny svensk stjärna på den internationella kockhimlen.


88 (84) Annika Andersson, 46, komiker, Falkenberg

Västsveriges roligaste revykvinna fortsätter att bjuda hundratusentals svenskar på sköna skratt år efter år. Det behövs.


87 (ny) Anna Rosengren, 43, tillträdande kulturdirektör, Göteborg

Har gjort raketkarriär från projektledare på Stadsmuseet till hyllad chef för Sjöfartsmuseet till vd på Folkteatern. I mars tillträder hon sitt nya jobb som kulturdirektör i Göteborg.


86 (86) Sven Wollter, 80, skådespelare, Stockholm

Han är kanske 80 år fyllda, men göteborgaren med den hesa stämman som alltid har hjärtat till vänster fortsätter att tala om värden som verkligen betyder något.


85 (27) Peter Apelgren, 55, underhållare, Göteborg

Har synts mindre än förra året men är fortfarande med i matchen när Sveriges roligaste ska utses.


84 (ny) Mats Grauers, 68, idrottsledare, Göteborg

Tog över ett Frölunda Indians i gungning. Och har därefter handfast lett föreningen mot bättre tider, såväl sportsligt som ekonomiskt.


83 (14) Björn Siesjö, 54, stadsarkitekt, Göteborg

Kontroversiell och nyskapande. Skyskrapor, broar och bättre campusområden och hamnar. Allt är möjligt för Göteborgs arkitekt nummer 1. Hörs och syns i debatterna och har bland annat sagt att det ska ha byggts stad på tomma och ödsliga platser i Göteborg innan 400-årsjubiléet 2021.


82 (92) Pam Fredman, 64, rektor, Göteborg

Leder med fast hand Göteborgs universitet, ett av landets största. Kan kalla sig doktor (i neurokemi). Sitter också med i styrelsen för Göteborg & Co.


81 (91) Ralf Edström, 62, expertkommentator, Västra Frölunda

Före detta världsstjärna i fotboll, etablerad och pålitlig leverantör av fotbollsåsikter, i GT och annorstädes. Kunnig, rakryggad, omtyckt.


80 (90) Ebba von Sydow, 33, journalist, Stockholm

SVT:s kunglighetsdrottning med rötterna i Örgryte har bråda dagar, inte minst nu när prins Carl Philip gifter sig med Sofia Hellqvist i sommar och prinsessan Madeleine väntar en ny bebis med Chris O'Neill.


79 (81) Hans Wallenstam, 53, företagsledare, Pixbo

Ständig maktfaktor i Göteborg. Äger, köper, renoverar och hyr ut. Allt av intresse, om läget är centralt. Har förvaltat farsarvet mer än väl.


78 (71) Peter Hjörne, 62, tidningsägare, Göteborg

Huvudägaren i tidningsbolaget Stampen har sålt ut bolag efter bolag i imperiet, till vrakpriser. Tvingades till och med sälja av konst och glas för att hålla Stampen och flaggskeppet GP flytande när banken ställde hårt mot hårt. Har själv dock taxerat inkomster för 78 miljoner kronor åren 2009-2013. Samtidigt får mängder av journalister gå.


77 (70) Belinda Olsson, 40, journalist, Göteborg

Låg bakom "Valet med Janne & Belinda" tillsammans med Janne Josefsson och programledde den otroligt uppmärksammade serien "Fittstim - min kamp".


76 (69) Anna von Hausswolff, 28, musiker, Köpenhamn

Begåvat universalgeni som gjort karriär som sångerska och kompositör. Har släppt två skivor, båda har höjts till skyarna av en nästan enig kritikerkår. Det senaste instrumentet i hennes repertoar är kyrkorgel. Ska turnera i USA härnäst.


75 (68) David Lega, 41, politiker, Göteborg

KD-ledaren i Göteborg har inte haft något av sina bästa år. Fick inget riktigt genomslag för sina hjärtefrågor och har svarat svävande på vad han vill göra med folkomröstningsresultatet.


74 (83) Stefan Albrechtson, 55, klubbdirektör, Göteborg

Listad som en av de 100 mäktigaste i handbolls-Europa och har såväl nationella som internationella uppdrag. En av stans absoluta tungviktare med flera bollar i luften. Är framför allt mr Sävehof, men sitter också med i styrelsen för IFK Göteborg.


73 (21) Alicia Vikander, 26, skådespelare

Göteborgskan är redan ett namn i Hollywood, men vi har bara sett början på en karriär som av allt att döma kommer att stråla länge. Alicia är nu aktuell med en, två, tre, fyra... fem Hollywoodroller.


72 (ny) Mats Gren, 51, sportchef, Göteborg

Tog över som sportchef för Blåvitt efter legendaren Håkan Mild i våras och har verkligen satt avtryck redan. Håller på att bygga något nytt. Om det blir fågel eller fisk vet vi inte ännu, men en frisk fläkt i fotbolls-Sverige är dalmasen definitivt redan i dag.


71 (ny) Thord Haraldsson, kriminalkommissarie, Trollhättan.

Kriminalkommissarien i Trollhättan tar sig några av Västsveriges mest allvarliga och svårutredda brott. Under 2014 har han bland annat jobbat med utredningen av styckmördade Holger Algdal, skelettfynd i Näsinge och den brutala våldtäkten i Trollhättan för två år sedan där en misstänkt gärningsman greps i höstas.


70 (65) Lotta Bromé, 50, programledare, Stockholm

Skicklig intervjuare med underbar radioröst som har en förmåga att få personerna hon möter i studion att öppna sig. Flerfaldigt prisad. och leder sedan flera år dagliga radioprogrammet "P4 Extra".


69 (4) Emma Green, 30, höjdhoppare, Göteborg

Göteborgska friidrottsstjärnan utsågs i år till Årets Hetero 2014 efter hennes politiska "nagelkupp" under friidrotts-VM i Moskva 2013, där hon stöttade HBTQ-personer med sina regnbågsnaglar. I år har Emma haft ett tufft år då hon och före detta maken och tränaren Yannick Tregaro valde att skilja sig.


68 (61) Maria Gustafsson, 48, Kommunikationsstrateg, Göteborg

Nätverkardrottning i Göteborg som med stor framgång driver Miku Marias institut för kommunikation och utveckling. Har tagit konceptet #webcoast till nya nivåer och är definitivt en maktfaktor i sociala medier.


67 (82) Elisabeth Anderton, 35, eldsjäl, Kode

Brinner för att väcka hopp i de som har gatan som sitt hem. Har som ansvarig för Gatans lag bidragit till att synliggöra de hemlösas svåra situation. Vi applåderar Elisabeth Anderton och hennes viktiga kamp.


66 (34) Andreas Johnson, 20, hockeyspelare, Göteborg

Symboliserar det nya, unga och framgångsrika Frölunda Indians. Den unge anfallaren fick chansen i A-laget i somras och har snabbt blivit lagets bäste målgörare. Nu en viktig kugge i laget.


65 (60) Dennis Andersson, 60, klubbdirektör, Göteborg

Gothia Cups pappa som byggt upp turneringen till världens främsta.


64 (36) Mattias Andersson, 45, teaterchef, Göteborg

Den konstnärlige ledaren för Backa teater är en nytänkare som gör teatern till en angelägen scen för samhällskritik och reflektion kring hur vår stad och samtid ser ut.


63 (35) Bo Edsberger, 53, varvsgeneral, Göteborg

Har under sin korta tid som ansvarig för Göteborgsvarvet tagit tävlingen till den absoluta världstoppen. Halvmaran runt Göteborg är i dag världens största långlopp med drygt 64 000 anmälda (nytt rekord) i våras. Konceptutvecklar ständigt och tänker alltid några steg längre.


62 (50) Claes Malmberg, 53, underhållare, Lund

Har haft ett tufft år där hyllade "Familjen Addams"-showen fick ett snarare slut än väntat. Har också berättat om sin separation från hustrun under året som gått. Men en positiv kraft som Malmberg reser sig alltid igen.


61 (63) Emanuel Karlsten, 31, journalist, Göteborg

En av Västsveriges mäktigaste twittrare som nyligen fick sluta som stående krönikör i DN, men som i stället tar över "P4 Extra" på helgerna.


60 (ny) Joel Lundqvist, 32, hockeyspelare, Hönö

"Henkes" tvillingbror har blivit en ovärderlig kulturbärare i Frölunda Indians. Personifierar kämpaglöd och lagmoral, ger alltid järnet och är en mycket stor förebild i det unga laget.


59 (55) Nils Hanson, 62, journalist

GT-fostrad murvel, veteran och sanningsivrare som år ut och år in lyckas entusiasmera horder av grävglada underhuggare som chef för SVT:s "Uppdrag granskning". Heja!


58 (ny) Ruben Östlund, 40, filmmakare, Göteborg

Utsågs i höstas till professor på Akademi Valand vid Göteborgs universitet. Hans nya film "Turist" (där huvudrollen spelas av kulturministerns man Johannes Bah Kuhnke) gjorde succé och fick jurypriset i Cannes och har hittills sålts till 45 länder. Filmen har också nominerats till en Golden Globe i kategorin Bästa utländska film, filmvärldens finaste pris efter en Oscar.


57 (ny) Charlotta Fougberg, 29, friidrottare, Göteborg

Fick sitt stora genombrott under EM med ett silver på 3 000 m hinder. En "late bloomer" som bara blir bättre.


56 (53) Patrik Sjöberg, 49, egen företagare, Göteborg

Karismatisk mångsysslare som med jämna mellanrum hörs och syns. Talar från hjärtat och har ett stort mod. Gjorde häromåret en stor insats med boken "Det du inte såg".


55 (56) Anna Falck, 47, mässgeneral, Stora Höga

Sveriges bokmässehuvudstad är Göteborg och Anna är mässgeneralen. I september är det dags i gen, då med Ungern i fokus. Men mediemässan Meg kämpar fortfarande för att hitta sin identitet.


54 (ny) Martin Östholm, 26, innebandyspelare, Göteborg

Stjärna i innebandylandslaget som vann VM-guld i Göteborg. Spelskicklig back med kanske världens hårdaste skott. Pixbo-spelaren gladde GT-läsarna med initierade krönikor från VM-festen.


53 (ny) Peter Birro, 48, författare och dramatiker, Stockholm

Har speglat sin ungdom i Göteborg genom hyllade tv-serier som "Hammarkullen", "Kniven i hjärtat" och "Upp till kamp". På juldagen hade hans senaste dramaserie "Viva hate" premiär på SVT med originalmusik av The Soundtrack of Our Lives. Tv-serien handlar om kärlek, drömmar och musik i 80- och 90-talets Göteborg.


52 (ny) Nellie Berntsson, 14, bloggerska, Tjörn

Hon är en av Sveriges yngsta - och största - bloggerskor. 14-åringen från Tjörn blev "Årets Youtube-raket" på Blog Awards och har i höst också gett ut en bok.


51 (33) Johan Persson, 32, fotograf, Stockholm

Uppvuxen i Kode, norr om Kungälv. Gripen och fängslad under reportageuppdrag i Etiopien 2011. Efter frisläppandet 2012 har han och kollegan Martin Schibbye ägnat nästan ett helt år till att färdigställa boken "438 dagar" som skildrar den tunga tiden i fångenskap.


50 (45) Magnus Albrektson, 49, vd för Park Lane, Göteborg

Park Lanes vd är en av Västsveriges starkaste opinionsbildare på Facebook, och får återkommande imponerade genomslag för sina idéer och krönikor. Har uppenbarligen ett hjärta för Göteborg och drar sig inte för att kritisera makthavarna när de inte håller måttet.


49 (46) Ulf Wagner, 59, krögare, Göteborg

Äger och driver exklusiva restaurangen Sjömagasinet med en nytänd stjärna i Guide Michelin. Fick sin första Guide Michelin-stjärna redan 1989. Syntes i "Kockarnas kamp" och i "Stjärnorna på slottet".


48 (95) Charlotte Ljunggren, 47, flygplatschef, Mölnlycke

Är sedan 2012 chef för Landvetters flygplats, Sveriges näst största flygplats med 3 500 anställda och fem miljoner årliga resenärer. Har en gedigen bakgrund i rederibranschen och positiv energi i förgrunden.


47 (37) Gert Wingårdh, 63, arkitekt, Göteborg

Skövdefödd arkitekt, som ratades när en skara utvalda ombads att skissa på nya bron över Göta älv. Är alltid aktuell och kommer garanterat att låta tala om sig framöver när det drar ihop sig till göteborgskt 400-årsfirande.


46 (ny) Ida Odén, 27, handbollsspelare, Göteborg

Boråstjejen har länge varit en stöttepelare i landets kanske bästa klubblag alla kategorier, Sävehof. Medan kompisarna flyttat utomlands har hon valt att stanna i Sävehof och satsa på civil karriär. I år fick hon äntligen också rejält genombrott i landslaget som tog EM-brons alldeles nyligen.


45 (ny) Sven Alhbin, 64, chef för länskriminalpolisen, Göteborg

Det är de anställda på hans avdelning som brottats med alla skjutningar som rör gängkriget, dessutom hamnar alla mord och våldtäkter på någon av rotlarna som han styr över. De håller koll på mc-gängen och andra gäng.


44 (26) Peter Bronsman, 51, företagsledare, Fjärås

Fick förra året priset "Årets entreprenör" och lyckades då väcka liv i gamla Palacehuset med sin satsning John Scott's. "Vi vill göra något bra för Göteborg", sa Bronsman till GT i september. Dessutom en social entreprenör som stöttar damfotbollslaget Göteborg FC ekonomiskt.


43 (57) Dan Sten Olsson, 67, företagsledare, Göteborg

Redarkungen är rikast i stan och basar över en koncern med nästan 20 000 anställda. Gick inte i pension vid 65, tänker inte gå vid 67. Ser sig själv som Stena-chef i flera år framöver.


42 (ny) Anders Svensson, 39, fotbollsspelare

Elfsborg sa upp kontraktet med klubbens störste genom tiderna. Blev ett himla liv på fansen och meste landslagsmannen var deppig ett tag, men nu står det klart att han gör ytterligare en säsong i gul tröja. Kan få ett lyft när han återförenas med favorittränaren Magnus Haglund.


41 (78) Barbro Fridén, 58, sjukhusdirektör, Kullavik

Chefen för Sahlgrenska universitetssjukhuset utsågs i år till den tredje viktigaste kvinnan i välfärden i Sverige av Dagens Samhälle. Men också fått kritik för att hon flugit business class på flyget för skattebetalarnas pengar och för att hon unnat sin sjukhusledning exklusiva spa-besök och havsbad. Kämpa Barbro! Visst kan pengarna användas bättre i vården.


40 (32) Olof Persson, 53, koncernchef för Volvo, Göteborg

Relativt anonym vd och koncernchef för AB Volvo. Tog över efter Leif Johansson för två år sedan. Tycks jobba efter klassiska Wallenbergdevisen "att verka utan att synas". I år invald i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.


39 (49) Glenn Hysén, 55, go gôbbe, Göteborg

Fotbollslegendar med sex getingar i bagaget fortsätter att sprida glädje i alla kanaler. En av Västsveriges största twittrare, som också alltid har tid för mannen och kvinnan på gatan. Krönikerar varje fredag i GT och dyker alltid upp i nya sammanhang.


38 (11) Janne Josefsson, 62, journalist, Åstol

Sveriges mest kände journalist ledde "Valet med Janne & Belinda" tillsammans med Belinda Olsson. Har efter flera år i branschen gjort sig känd för sin förmåga att få genomslag genom sina samhällsreportage. 2014 gifte han sig.


37 (25) Per Andersson, 38, Komiker och skådespelare, Stockholm

Mölndalsfödde komikern syns överallt på tv: I "Melodifestivalen", i "Parlamentet", i "Extra Extra", i "Allsång på Skansen"...


36 (22) Helene Odenjung, 49, politiker, Göteborg

Politisk veteran för Folkpartiet som suttit i kommunfullmäktige i 20 år. Har avancerat från andre till förste vice partiordförande i partiet.


35 (51) Lotta Engberg, 51, artist, Alingsås

Med "Lotta på Liseberg" sätter vår sånglärka från väst Göteborg på kartan hela sommaren och gläder miljoner. En riktig krutmormor som alltid bjuder på positiv energi.


34 (19) Klas Friberg, 54, länspolischef, Göteborg

Poppis länspolischef som precis blivit klar att tillträda som regionpolischef väst år 2015. Har dock inte hunnit få ordning i Göteborg ännu. 2013 års otäcka skottlossningar har i mångt och mycket fortsatt även under 2014. En mörk situation som påverkar många göteborgare.


33 (18) Agnes Carlsson, 26, musiker, Stockholm

Idolvinnaren 2005 fortsätter gå från klarhet till klarhet. Agnes från Vänersborg har motsvarat högt ställda förväntningar när hon utvecklats till en fullfjädrad artist, en gnistrande stjärna, en sångerska av världsklass. Har deltagit i "Så mycket bättre", sjungit på prinsessbröllop och har, trots ett relativt lugnt 2014, fortsatt lysa klart på artisthimlen.


32 (41) Jonas Ransgård, 43, politiker, Askim

Hur Göteborgsmoderaternas ledare kunde misslyckas med att ta över makten från Socialdemokraterna i år är en gåta för många. Han har många besvikna partikamrater i leden som är missnöjda med hans ledarskap. Och han kastade ut populäre Martin Wannholt ur partiet.


31 (39) Bert Karlsson, 69, företagare, Skara

Entreprenör, ullsvinsuppfödare, åsiktsmaskin och före detta politiker. Rör ofta om i grytan, inte minst i Skaratrakterna.


30 (6) Mia Skäringer, 38, skådespelare

Bitska och samtidigt varma Mia Skäringer hoppade med kort varsel av tittarsuccén "Mia på Grötö" i TV4 när "lusten försvann", efter diverse diskussioner om hur mycket företaget Proviva var inblandad i tillblivelsen av en mycket berörande, läst och delad krönika Mia skrev i Aftonbladet om diethets. Göteborgarna har i december fått njuta av Skäringer live på Kajskjul 8.


29 (80) Mattias Göransson, 42, chefredaktör för Filter, Göteborg

Mannen som gav Sverige ett magasin med det välskrivna reportaget i centrum lyckas i en tuff bransch bli en levande framgångssaga. Har det senaste året vunnit nya framgångar. I höst mottog han och Tobias Regnell priset Sveriges Tidskrifters Stora Pris.


28 (48) Petter Stordalen, 52, hotellkung, Oslo

Norsk investerare, företagsledare och hotellägare som bland annat driver Posthotellet på Drottningtorget i Göteborg. En frisk fläkt som alltid tänker stort och nytt.


27 (47) Camilla Läckberg, 40, författare, Enskede

Sveriges och världens största deckardrottning äger på alla plan. Är en sann gigant på Instagram och hittade i år kärleken i MMA-fajtern Simon Sköld. Har i år gjort succé med senaste mysteriet: "Lejontämjaren". Vi är stolta över kvinnan som för Västsverige ut i världen.


26 (ny) Rossana Dinamarca, 40 riksdagsledamot, Trollhättan

Kaxigaste västsvensken i Stockholm. Yttrade orden "du är inte min talman" till SD:s Björn Söder och väckte såväl andra riksdagsmäns som folkets respekt.


25 (13) Boris Lennerhov, 58, varuhuschef för Gekås, Båstad

Den överlägset mest folkkära chefen i Västsverige kämpade året som gick mot sin cancer. Som han är, öppenhjärtig och varm, delade han med sig av sin kamp och sina känslor till oss alla. En sann ledare, i nöd och lust. Boris lämnade över stafettpinnen som koncernchef för det stora varuhuset i Ullared och engagerade sig för Moderaterna i lokalpolitiken.


24 (ny) Meraf Bahta, 25, friidrottare, Kode

Hälle IF och Sverige fick en ny friidrottshjältinna när Kode-tjejen sprang hem EM-guldet på 5 000 meter. Krönte säsongen nyligen med medalj i terräng-EM.


23 (ny) Roy Andersson, 71, filmmakare, Göteborg

Vann som förste svensk någonsin Guldlejonet vid årets filmfestival i Venedig för nya filmen "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". En scen ur den prisade filmen donerade han dessutom till Göteborgs kommun under filmfestivalen i januari som tack för att kommunen såg till att han som liten fick komma ut till havet som ett av Göteborgs "badbarn".


22 (30) Henrik Lundqvist, 32, hockeyspelare, New York

Sveriges stora målvaktsstjärna på andra sidan Atlanten. Syns mycket både på isen och utanför och har en stjärnstatus som även kastar ljus på Göteborg och Frölunda.


21 (29) Leif Mannerström, 74, stjärnkrögare, Hovås

Underhållande stjärnkock som alltid säger vad han tycker – oavsett om det gäller mat eller politik. Han är expert helgmaträtter och syns på flera produkter i våra livsmedelsaffärer. Till vardags på Kometen i Göteborg.


20 (23) Andreas Andersen, 42, vd för Liseberg

Importerad dansk som styr Liseberg mot framtida framgång. Möblerar just nu om rejält, såväl organisatoriskt som i parken. I april 2014 invigs senaste nytt: supersnabba korkskruvsberg- och dalbanan Helix, en investering på en kvarts miljard. Entusiasterna längtar redan till nästa magkittlare.


19 (43) Carin Kindbom, 46, mässchef, västra Frölunda

Tjörndottern Carin är såväl vd som koncernchef för Gothia Towers och svenska mässan och har tagit sitt hotell till helt nya nivåer. Nyligen hade tredje tornet superinvigning och exklusiva Upper House har prisats på många vis senaste året. Vi gratulerar till framgångarna! Var ska det sluta?


18 (20) Erik Sollenberg, 51, reklambyråchef, Göteborg

Högste chef för Forsman & Bodenfors som fortsätter att leverera och överraska. I år har vi njutit av Volvo Trucks underbara reklamfilmer. Van Damme som kör split mellan två lastvagnar. Ja, det är en bild som fastnar på näthinnan. Vi tackar Erik och hans team för att de förgyller pauserna i tv-rutan och på webb-tv-annonserna.


17 (7) Julia Mjörnstedt, 29, generalsekreterare för Ung cancer, Göteborg

Få stjärnor lyser så starkt som Julia Mjörnstedt. Hon har förmåga att rekrytera kloka personer och förstår precis hur man jobbar på ett smart sätt med sociala medier. Får allt fler kända personer, från elitidrottare till artister och toppolitiker, att sprida budskapet #fuckcancer och berätta viktiga, hoppfulla budskap om cancer-överlevarna.


16 (66) Theo Papaioannou, 39, partiledare, Hisings Backa

Fick anledning att jubla när folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg gav ett starkt och tydligt nej, en fråga Vägvalets partiledare drivit i åratal. Uppenbarligen har Theo ett brett gehör bland göteborgarna. Han var också inblandad i den politiska kupp som gav Martin Wannholt en kommunstyrelseplats. Intressant att se om Theo har fler dolda ess i rockärmen och vilken väg partiet ska välja framöver.


15 (12) Pia Sundhage, 54, förbundskapten, Stocksund

Hyllad och aktad tränarguru, alltid med de positiva glasögonen i bakfickan och det halvfulla glaset på bordet. Har två OS-guld hemma och utsågs av Fifa till årets coach inom damfotbollen world wide. Vi är stolta över den skönsjungande ledaren som bjöd på underbar fotbollsfest i Västsverige i sommar.


14 (54) Laleh Pourkarim, 32, musiker, Los Angeles

Har sina rötter i Iran och Hammarkullen, även om hon just nu bor i Los Angeles. Vann 40 000 göteborgares hjärta när hon uppträdde med Symfonikerna på Götaplatsen i somras. Sjöng för FN:s generalförsamling på internationella barnrättsdagen i höstas. Utsågs i november till årets göteborgare 2014.


13 (3) Lasse Kronér, 52, programledare, Onsala

Med titeln "Årets göteborgare" från förra året i bagaget fortsätter han att roa i rutan och vara älskad av göteborgarna. Har haft ett tufft år med skilsmässa och inställd fortsättning av "Familjen Addams" men en stjärna som Lasse reser sig alltid igen och fortsätter att sprida glädje i rutan.


12 (17) Roger Rönnberg, 43, ishockeytränare, Hovås

Nyckelperson i skapandet av "Nya Frölunda". Har förvandlat Göteborgs hockeystolthet till en vinnarkandidat med hjälp av talangfulla ungdomar och publikfriande spel. En verbal norrlänning som aldrig är rädd att ta fajten, inte ens på presskonferenser. Sånt gillar vi!


11 (16) Felix Kjellberg, 24, Youtube-gigant, Brighton

Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, har i år nått makalösa 33 MILJONER följare på Youtube. Han är störst i världen på Youtube och alla, inklusive världens största artister som Rihanna, Miley Cyrus och One Direction kan bara drömma om att nå liknande framgångar. I dag drar Felix in mångmiljonbelopp årligen på sina videorecensioner av datorspel. Där han skrattar, skriker, sjunger och lever runt. Smart drag att hoppa av Chalmers.


10 (9) Anneli Hulthén, 54, kommunstyrelseordförande, Göteborg

Stans högst uppsatta politiker gjorde ett katastrofval för Socialdemokraterna i Göteborg. Aldrig tidigare har ett S-styre varit så svagt i landets största stad och Hulthén var en hårsmån från att förlora makten. Framför allt har kommunstyrelsens ordförande fått kritik för att hon först var emot en folkomröstning och för Västlänken. Fortfarande har hon framför sig att hantera den delikata frågan om hur folkomröstningsresultatet ska hanteras. Tusentals göteborgare har demonstrerat för att folkets NEJ ska respekteras. Men Hulthén har flaggat för att det Västsvenska paketet måste respekteras, trots folkets starka röst.


9 (ny) Lasse Vibe, 27, fotbollsspelare, Göteborg

Danska dynamitgubben tog Blåvitts fans med storm och vann skytteligan 2014. Troligt är att han flyttar till större liga nästa år och då klirrar det in runt 20 miljoner kronor till IFK Göteborg.


8 (62) Ingvar Oldsberg, 69, mångsysslare, Göteborg

Underbart att tv-veteranen från Göteborg lyckades lyfta "Bingo-Lottos" tittarsiffror. Älskad, engagerad går han rätt in hjärtat på alla generationer. Fixade årets julfest i TV4. Mer Ingvar åt folket!


7 (85) Ann-Sofi Lodin, 50, regiondirektör, Göteborg

Har en högre lön än statsministern och blev i år utsedd till mäktigaste kvinnan i välfärden i Sverige av tidningen Dagens Samhälle. Chef för drygt 50 000 västsvenskar. Ansvarig för regionens vårdapparat.


6 (8) Frida Boisen, 40, GT:s chefredaktör, Stockholm/Göteborg

I år blev det en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg, efter GT:s kampanj för frågan. Tidningen Fokus listade GT:s chefredaktör Frida Boisen som mäktigare än samtliga politiker i Göteborg (ingen kvalade in på listan), mäktigare än kungen och Aftonbladets chefredaktör med motiveringen: "Den chefredaktör för en större tidning i Sverige som driver mest politik... hon förändrade det politiska landskapet i Göteborg vilket fått tydliga avtryck i kommunens styre efter valet". Tog också hem världsmästarpris i sociala medier i San Francisco på tidningsvärldens Oscargala i våras.


5 (ny) Isabelle Gulldén, 25, handbollsspelare

"Bella" från Sävedalen och Sävehof är det folkkära handbollslandslagets stora fixstjärna. Gulldén har star quality både på och utanför handbollsplanen. Visade världsklass och utsågs till mästerskapets bäste när Sverige nyligen tog brons i EM.


4 ((5) Håkan Hellström, 40, musiker, Göteborg

Håkan Hellström blev historisk när han den 7 juni 2014 krossade Bruce Springsteens tidigare konsertrekord på Ullevi och lockade hela 69 349 åskådare som fick bevittna en magisk föreställning som fick fem getingar av GT:s recensent Anders Nunstedt. Tack Håkan! För en historisk kväll och ett minne för livet, säger vi på GT. Och för de som vill uppleva kvällen igen och igen, släpptes strax innan jul 2014 en dokumentärfilm om konserten.


3 ((77) Anna Johansson, 43, Infrastrukturminister, Göteborg

Socialdemokraten går från hetluften runt trängselskatten och Västsvenska paketet i lokaltrafiken i Göteborg och rätt in i regeringen med fokus på just det, samma frågor igen, fast nu som infrastrukturminister. Ska bli spännande att se om två göteborgare i regeringen ger mer fokus till vår region kommande år.


2 (ny) Cecilia Malmström, 46, EU-kommissionär

Här snackar vi en göteborgare med makt. Cecilia Malmström är en av de absolut tyngsta politikerna i hela EU. Sedan 2011 är folkpartisten dessutom hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.


1 (ny) Martin Wannholt, 47, kommunalråd, Hovås

Toppmoderaten som satte hela sin politiska karriär för att larma om problem med mångmiljardprojektet Västlänken. Han var vice ordförande i Trafiknämnden och Fastighetsnämnden i Göteborg och såg skenande kostnader för Västlänken och gick ut offentligt och varnade om detta i en debattartikel, i brinnande valrörelse. Han propagerade tidigt för att Moderaterna borde vara för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg, och vände partistämman tvärtemot Jonas Ransgårds inställning. När så Wannholt offentligt även kritiserade Västlänken, också mot övriga partiledningens vilja i Göteborg blev det för mycket för ledningen att svälja - och Wannholt nominerades inte av egna partiet att fortsätta som kommunalråd, trots att han var den mest kryssade moderaten i Göteborg. I slutet av november uteslöts Wannholt ur Moderaterna, efter att han via ett röstningssamarbete med Vägvalet kuppade sig in i kommunstyrelsen. Martin Wannholt har helt klart rört om i Göteborg och är definitivt den politiker som satt störst avtryck i Göteborgspolitiken på länge.