AMMADE I GRUPP. Mammorna slöt upp och ammade sina barn i grupp i Nordstan i Göteborg på torsdagen. Foto: Jonas TobinAMMADE I GRUPP. Mammorna slöt upp och ammade sina barn i grupp i Nordstan i Göteborg på torsdagen. Foto: Jonas Tobin
AMMADE I GRUPP. Mammorna slöt upp och ammade sina barn i grupp i Nordstan i Göteborg på torsdagen. Foto: Jonas Tobin
"ÄR PROVOCERANDE". Initiativtagaren Mikaela Jensen säger till GT att hon tror att folk tycker det är provocerande att se bröst som inte är i en sexuell kontext. På bilden sitter hon tillsammans med dottern Ellie Jensen och Gunilla Danielsson med dottern Abyssinia Danielsson. Foto: Jonas Tobin"ÄR PROVOCERANDE". Initiativtagaren Mikaela Jensen säger till GT att hon tror att folk tycker det är provocerande att se bröst som inte är i en sexuell kontext. På bilden sitter hon tillsammans med dottern Ellie Jensen och Gunilla Danielsson med dottern Abyssinia Danielsson. Foto: Jonas Tobin
"ÄR PROVOCERANDE". Initiativtagaren Mikaela Jensen säger till GT att hon tror att folk tycker det är provocerande att se bröst som inte är i en sexuell kontext. På bilden sitter hon tillsammans med dottern Ellie Jensen och Gunilla Danielsson med dottern Abyssinia Danielsson. Foto: Jonas Tobin
SATT PÅ KAFÉ. Mammorna satte sig på kafé Tugg i Nordstan och ammade sina barn. Foto: Jonas TobinSATT PÅ KAFÉ. Mammorna satte sig på kafé Tugg i Nordstan och ammade sina barn. Foto: Jonas Tobin
SATT PÅ KAFÉ. Mammorna satte sig på kafé Tugg i Nordstan och ammade sina barn. Foto: Jonas Tobin

Här amningskuppar mammorna mitt i stan

Publicerad

De här mammorna är trötta på att bli ombedda att lämna lokalen när de ammar sina barn. Därför protesterade de i köpcentrat Nordstan på torsdagen – genom att amma offentlig i grupp.

– Det är provocerande för folk att se bröst som inte är med i en sexuell kontext, säger initiativtagaren Mikaela Jensen.

"Kan du lägga en duk över barnets huvud?"

"Sådär får man inte göra här!"

"Kan du sätta dig inne på toaletten i stället?"

Sådana kommentarer kan man få när man matar sin bebis på offentliga platser – enligt gruppen som genomförde aktionen. Mikaela Jensen, 29, från Eriksberg i Göteborg vill uppmärksamma diskrimineringen mot ammande mammor.

På tisdagen samlade hon ihop ett gäng mammor med småbarn och genomförde en amningskupp i köpcentrat Nordstan i Göteborg.

– Det är provocerande för folk att se bröst som inte är med i en sexuell kontext, säger hon.

"Det är ju min kropp"

Joanna Händén från Bagaregården är en av mammorna som sätter sig och ammar tillsammans med de andra på kafé Tugg mitt i köpcentret. Hon tror precis som Mikaela Jensen att anledningen till att många provoceras av offentlig amning är att kvinnans kropp är sexualiserad på ett sätt som mannens kropp inte är. De pekar mot de uppförstorade reklamskyltar som finns i vissa skyltfönster.

– Det där är mycket mer naket än en ammande kvinna, säger Mikaela Jensen.

Joanna Händén fyller i:

– Det är ju min kropp. Det är jag som bestämmer vad jag vill göra med den. Istället finns det ett allmänt tyckande om vad jag borde göra. Det provocerar mig, säger Joanna Händén.

Blev ombedd att gå in på toaletten

Det är flera personer som vrider på huvudet medan kvinnorna sitter och ammar. Samtidigt delar de med sig av sina erfarenheter av att sitta öppet och amma. Jenny Berging satt på ett fik och ammade sitt barn när personalen kom fram och bad henne att gå in på toaletten.

– Jag blev så förbannad. Jag tog med mig mitt barn och gick därifrån. Det är fruktansvärt, säger hon.

När alla barnen är matade och några har somnat i famnen på sina mammor berättar Joanna Händén varför det är viktigt att få amma sitt barn överallt. För henne handlar det om mycket mer än rätten att bestämma över sin kropp.

– Om man inte får amma offentligt förpassas kvinnorna till hemmet. Det blir en jämställdhetsfråga, säger hon.

Amanda Redin
Amanda Redin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER