Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här amningskuppar mammorna mitt i stan

AMMADE I GRUPP. Mammorna slöt upp och ammade sina barn i grupp i Nordstan i Göteborg på torsdagen.
Foto: Jonas Tobin
"ÄR PROVOCERANDE". Initiativtagaren Mikaela Jensen säger till GT att hon tror att folk tycker det är provocerande att se bröst som inte är i en sexuell kontext. På bilden sitter hon tillsammans med dottern Ellie Jensen och Gunilla Danielsson med dottern Abyssinia Danielsson.
Foto: Jonas Tobin
SATT PÅ KAFÉ. Mammorna satte sig på kafé Tugg i Nordstan och ammade sina barn.
Foto: Jonas Tobin

De här mammorna är trötta på att bli ombedda att lämna lokalen när de ammar sina barn. Därför protesterade de i köpcentrat Nordstan på torsdagen – genom att amma offentlig i grupp.

– Det är provocerande för folk att se bröst som inte är med i en sexuell kontext, säger initiativtagaren Mikaela Jensen.

"Kan du lägga en duk över barnets huvud?"

"Sådär får man inte göra här!"

"Kan du sätta dig inne på toaletten i stället?"

Sådana kommentarer kan man få när man matar sin bebis på offentliga platser – enligt gruppen som genomförde aktionen. Mikaela Jensen, 29, från Eriksberg i Göteborg vill uppmärksamma diskrimineringen mot ammande mammor.

På tisdagen samlade hon ihop ett gäng mammor med småbarn och genomförde en amningskupp i köpcentrat Nordstan i Göteborg.

– Det är provocerande för folk att se bröst som inte är med i en sexuell kontext, säger hon.

"Det är ju min kropp"

Joanna Händén från Bagaregården är en av mammorna som sätter sig och ammar tillsammans med de andra på kafé Tugg mitt i köpcentret. Hon tror precis som Mikaela Jensen att anledningen till att många provoceras av offentlig amning är att kvinnans kropp är sexualiserad på ett sätt som mannens kropp inte är. De pekar mot de uppförstorade reklamskyltar som finns i vissa skyltfönster.

– Det där är mycket mer naket än en ammande kvinna, säger Mikaela Jensen.

Joanna Händén fyller i:

– Det är ju min kropp. Det är jag som bestämmer vad jag vill göra med den. Istället finns det ett allmänt tyckande om vad jag borde göra. Det provocerar mig, säger Joanna Händén.

Blev ombedd att gå in på toaletten

Det är flera personer som vrider på huvudet medan kvinnorna sitter och ammar. Samtidigt delar de med sig av sina erfarenheter av att sitta öppet och amma. Jenny Berging satt på ett fik och ammade sitt barn när personalen kom fram och bad henne att gå in på toaletten.

– Jag blev så förbannad. Jag tog med mig mitt barn och gick därifrån. Det är fruktansvärt, säger hon.

När alla barnen är matade och några har somnat i famnen på sina mammor berättar Joanna Händén varför det är viktigt att få amma sitt barn överallt. För henne handlar det om mycket mer än rätten att bestämma över sin kropp.

– Om man inte får amma offentligt förpassas kvinnorna till hemmet. Det blir en jämställdhetsfråga, säger hon.