Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Har aldrig någonsin sett en så stor fisk"

Den gyllene koikarpen i Vallgraven har bott mellan Alfons Åberghuset och Kungsbron i flera år. Jättefisken är runt en och en halv meter lång.
Foto: Mats Johnsson
– Jag har aldrig set en så stor fisk förut, jag blev helt chockad, säger Emil Johnsson, 31.
Foto: Privat

Den som har vägarna förbi Vallgraven mellan Alfons Åberghuset och Kungsbron bör ta en extra titt ner i vattnet. Där lever nämligen en jättelik guldfärgad japansk koikarp som någon slängt i.

– Jag har aldrig någonsin sett en så stor fisk, den är garanterat minst en och en halv meter. Jag blev helt chockad, säger Emil Johnsson från Göteborg som råkade få syn på fisken på lördagskvällen utanför Alfons Åberghuset.

Emil stod och väntade på en vän när han fick syn på fisken.

– Jag blev helt ställd. Den låg blickstilla. Jag trodde först det var en leksaksfisk eftersom den var så stor, berättar 31-åringen som till vardags jobbar som maskinoperatör.

Marinbiolog Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg känner till jättefisken i Vallgraven som är en japansk koikarp.

– Ja, det är en baddare. Den hör inte hemma i svenska vatten. Någon måste ha slängt i den en gång. Men fisken har levt i Vallgraven i flera år, berättar Kennet Lundin.

Det lustiga är att fisken bara rör sig mellan Alfons Åberghuset och bron vid Bältesspännarparken.

– Där finns det tydligen vegetation som den gillar.

Kennet Lundin trodde inte det fanns karpar i Vallgraven eftersom ingen fångat någon under Vallgravsmetet, men fick i höstas en bild av en fiskeentusiast som fått upp den guldfärgade fisken på spö.

– Man måste tydligen ha speciella metmetoder och utrustning för att få upp karpar. Men den här killen berättade att just denna fisken funnits i flera år i Vallgraven. Vi blev väldigt förvånade över att den överlevt vintern, berättar marinbiologen.

Karpar i sjön

Men Vallgraven är inte enda vattendraget där det finns karp i Västsverige Kennet Lundin bor i Lerum och även I sjön Aspen har han sett karp när han varit ute och paddlat kajak.

– Och den fisken var säkert lika stor som den i Vallgraven. Jag såg en fena på ena sidan kajaken och en mun på den andra, berättar marinbiologen.

Även i Botaniska trädgården och i Slottsskogen vid villa Belparc och i Fågeldammen finns karpar, men inga lika stora som den gyllene karpen i Vallgraden. 

Men något som karpar inte verkar gilla är algblomning. GT har tidigare skrivit om att parkskötarna i Slottsskogen håvat in mängder av död karp i Stora dammen. Varje dag låg det döda karpar på ytan. Än så länge är fiskdöden ett mysterium. Då misstänkte Slottskogens personal att algblomningen var boven.