Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hantverkare sov på frigolit i industrilokal

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Samhällsbyggnadsnämnden har sina kontor i Borås stadshus.Foto: EMIL DALQVIST

Hantverkare från andra länder sov på isoleringsblock av frigolit i en industrilokal.

Nu har fastighetsägarna två månader på sig att vidta åtgärder innan de tvingas betala vite.

– Enligt ägaren så fanns sängar erbjudna till samtliga, men sen har ju inte vi hela sanningen. Vi måste se till att folk bor säkert, säger bygginspektören Niklas Liberg till BT.

Situationen i industrilokalen nådde samhällsbyggnadsnämnden i Borås via en anonym anmälan i september förra året.

När man gjorde ett tillsynsbesök kunde man konstatera att det fanns inredda rum med sängar och madrasser staplade på isoleringsblock och att dessa utgjorde ett tillfälligt hem för hantverkare från andra länder.

– Det var inga misära förhållanden i det här fallet. Men vi kan inte se mellan fingrarna. I det här fallet var det inte godkänt bygglov och då finns det bara en åtgärd. Ägaren får två månader på sig att återställa och sedan gör vi ett återbesök, berättar bygginspektören Niklas Liberg för BT.

Om inte ägaren utfört åtgärder inom två månader väntar vite på 70 000 kronor.

Ägaren: ”De tycker det är skönare än sängarna”

På bilder som tidningen tagit del av syns både vanliga sängar, men också madrasser som lagts på staplade isoleringsblock av frigolit.

– Enligt ägaren så fanns sängar erbjudna till samtliga, men sen har ju inte vi hela sanningen. Vi måste se till att folk bor säkert, säger Liberg till BT.

Ägaren till industrifastigheten säger till BT att arbetarna var tillfreds med arrangemanget. 

– Tittar man på några av fotona så ser det ju illa ut, men det är något arbetarna valt själva. De tycker att det är skönare än sängarna. Men det finns inredda övernattningsrum som använts tidigare och det finns dusch, toalett och värme. Om du frågarna arbetarna själv så kan de berätta hur det varit, säger ägaren till tidningen.