Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans Wallenstam: ”Det är cash som är det viktiga”

Hans Wallenstam är aktuell med en bok om vägen ur finanskrisen på 90-talet.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Förra året var förvaltningsresultatet för fastigheter drygt 1,1 miljard kronor och börsvärdet är cirka 36 miljarder kronor.Foto: Shutterstock

När coronapandemin närmade sig Sverige så skred fastighetsmiljardären Hans Wallenstam, 59, till handling direkt för att rädda likviditeten.

Något han lärde sig vikten av den hårda vägen, i samband med finanskrisen på 90-talet. I dag är börsvärdet för bolaget 36 miljarder kronor.

Hans Wallenstam vill så småningom överlämna sin förmögenhet till sina fyra döttrar.

– Det är en stafettpinne jag i min tur kommer att överlämna till mina barn, säger Hans Wallenstam i en stor intervju med Göteborgs-Posten.

Hans Wallenstam berättar för GP att han snabbt tog sig till Stockholm när han började förstå vartåt det barkade med coronapandemin.

– Om det var något man lärde sig på 90-talet var det att säkra likviditeten. Resultatet spelar inte så stor roll, utan det är cash som är det viktiga. För att behålla sin handlingsfrihet måste man ha likviditet, säger han och berättar vidare att Wallenstam hjälpt hundratals kunder att klara krisen genom hyresrabatter och andra typer av stöd.

Aktuell med bok

Han är nu aktuell med boken ”Mot alla odds: Vägen ur fastighetskrisen” om hur Wallenstam som enda västkustska börsnoterade fastighetsbolag överlevde finanskrisen i början av 90-talet.

– 90-talskrisen var outstanding i fråga om ekonomi. Coronakrisen som vi upplever nu är en annan dimension när folk blir sjuka och till och med dör. Det är värre på ett sätt. Men ekonomiskt finns det inget som är dess like med 90-talskrisen. Finanskrisen 2008 var vårvindar i jämförelse, säger han till GP.

Hans Wallenstam.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Och han har onekligen lyckats. När det var som värst under krisen på 90-talet så låg bolaget nästan 50 miljoner back. Förra året var förvaltningsresultatet för fastigheter drygt 1,1 miljard kronor och börsvärdet är cirka 36 miljarder kronor, rapporterar GP.

Döttrarna ska ärva

Men Hans Wallenstam kallar sig endast för fastighetsmiljardär på papperet. Aktierna kommer han i framtiden lämna över till sina fyra döttrar. I intervjun berättar han att den äldsta dottern redan jobbar i firman och att han tycker att det vore roligt om alla fyra visar intresse för firman och vill sitta i styrelsen i framtiden.

Planen är att döttrarna ska överta hans miljardaktier.

– Jag kommer aldrig att sälja mina aktier. Det är aktier som jag ärvde av min far. Det är en stafettpinne jag i min tur kommer att överlämna till mina barn, så det är en fiktiv förmögenhet i och med att den ligger i aktier och inte är till salu, säger Hans Wallenstam till GP.