Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans lysande militära toppkarriär är över

Pansarofficeren och generalmajoren Tony Stigssons lysande militära karriär är över.
ÖB Håkan Syren kan inte ha en hustrumisshandlare som operativ chef för Försvarsmakten och som sin närmaste medarbetare
- Jag är så jättebesviken, säger ÖB Håkan Syrén.

FAKTA

Tony Stigsson
Tony Stigsson är arbetargrabben som blev en av landets högsta militärer.
Internationellt känd och representerade försvaret i Challenges of Peace Operations, en internationell sammanslutning för utbyte av erfarenheter kring fredsoperationer.
Stigsson föddes 1956 i Lönsboda i Skåne i som han själv säger genuint arbetarhem.
1975 gjorde han värnplikten på P6 i Kristianstad.
Därefter har han tjänstgjort på både P4 och Pansarskolan i Skövde.
1992/93 var han ställföreträdande bataljonschef för FN-bataljonen i Libanon.
1995 utsågs han till chef för Skaraborgsbrigaden.
Sedan 1999 har han tjänstgjort i Högkvarteret, högsta försvarsledningen.
År 2000 kom han till operativa insatsledningen och i augusti förra året utsågs han till chef där med placering i Uppsala.
Stigsson har fyra barn, gifte sig 1973 med den kvinna som anmälde honom för kvinnofridskränkning.
Sedan 1995 har familjen varit bosatt på en hästgård i Töreboda.

- Detta är mot allt vad vi står för. En fängelsedom är ju mycket allvarligt. Vad tror du det är som gått snett? - Jag vill inte spekulera i det. Kommer han någonsin tillbaka till din "stab"? - Nej. Det var Håkan Syrén personligen som i augusti förra året utsåg Tony Stigsson till ny operativ chef för Högkvarterets operativa insatsledning. Därmed blev han en av ÖB:s närmaste medarbetare. Företrädaren Jan Jonsson, fick lämna uppdraget endast 52 år gammal. En fingervisning om det oerhört stora förtroende ÖB haft för Tony Stigsson. - Vi har skärpt rekryteringskontrollen ytterligare nu. Vi har faktiskt tvingats fördröja några utnämningsärenden av detta skäl, säger Håkan Syrén.

Inga arbetsuppgifter

Stigsson är fortfarande generalmajor och uppbär lön (700 000 kronor). - Han är fråntagen sin befattning, det vill säga han har sin anställning och lön men inga arbetsuppgifter, säger Håkan Syrén. Det är Statens ansvarsnämnd som prövar om Stigsson skall få ha kvar sin anställning.

Beslut om anställningen

I ett tidigare skede sas att man skulle avvakta den förundersökning som pågår och görs av Säpo mot Stigsson om hans slarviga hantering av 100-tals hemliga dokument. Samt ett eventuellt åtal om vapenbrott för att han förvarat vapen i hemmet utanför regelverket. Men allt talar för att så fort domen i Mariestads tingsrätt vunnit laga kraft, parterna har tre veckor på sig att överklaga, kommer Statens ansvarsnämnd att fatta beslut om Stigssons anställning. Det är mycket möjligt att han får behålla den. Men hans militära toppkarriär är under alla omständigheter över.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!