Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans 91-åriga mamma
brutalt rånad av liga

Kenneth Bengtssons 91-åriga mamma blev rånad i sin egen trappuppgång.
Foto: Nora Lorek
"Förövarna är unga, kvicka och hänsynslösa", säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Foto: Anders Wejrot

Flera guldkedjerån har ägt rum i och runtomkring centrala Göteborg under helgen. Polisen beskriver förövarna som unga, kvicka och hänsynslösa – och offren är i huvudsak äldre.

En som fallit offer för rånarna är Kenneth Bengtssons 91-åriga mamma.

– Det hade kunnat kosta henne livet, säger sonen Kenneth.

De senaste dygnen har flera guldkedjerån inträffat i och runtomkring centrala Göteborg. Natten mot lördag föll tre personer offer för rånares brutala framfart, två av de drabbade var åldringar. En äldre man slogs till marken av rånare på Avenyn och en kvinna i 70-årsåldern utsattes för ett rånförsök på en spårvagn vid Brunnsparken när en för henne okänd man försökte rycka guldkedjan från hennes hals. 

Under lördagen och natten till söndag skedde inte mindre än fem personrån i Göteborgs stadskärna. 

– Det här med guldkedjor har det varit väldigt mycket med den senaste sista tiden. Förövarna är unga, kvicka och hänsynslösa. De riktar sig i första hand mot äldre personer. De är lätta måltavlor och springer inte efter någon förövare, säger polisens presstalesman Ulla Brehm. 

Sonen: "Väldigt skärrad"

Ett av helgens offer var alltså Kenneth Bengtssons 91-åriga mamma.

– Min bror ringde och berättade att mamma hade blivit rånad på sin halskedja i sin egen trappuppgång. Den här mannen hade smitit in samtidigt som henne i porten, ryckt halskedjan av henne och sedan sprungit i väg, berättar Kenneth.

Han fortsätter:

– Min mamma var väldigt skärrad. Min son och hans flickvän åkte dit direkt och stannade hos henne. Hon tyckte så klart att det var väldigt otäckt.

Rånet har berövat Kenneths mamma möjligheten att känna sig trygg i sitt eget hem.

– Just nu känns det obehagligt för mamma. Det här skedde ju så nära inpå hennes hem, så hon tycker att det är obehagligt att befinna sig i lägenheten.

För Kenneth är det känslan av maktlöshet som dominerar.

– Man skulle vilja vara med hela tiden för att finnas till hands och förhindra att sådant här händer. Men det går ju inte i praktiken. Äldre människor ska inte behöva se sig över axeln. De om några borde få vara i fred.

Tre ynglingar gripna

Samtidigt är han oerhört lättad över att rånaren inte var mer våldsbenägen.

– Jag är så klart tacksam över att det inte gick värre. Om han hade slagit henne eller knuffat henne så hade det ju kunnat kosta henne livet. Det är obehagligt att tänka på hur det hade kunnat gå, säger Kenneth.

Polisen grep natten mot i går tre ynglingar misstänkta för grov stöld. En av dem greps inte långt från Kenneths mammas bostad. 

"Det måste bli en diskussion om den här typen av brott, det måste finnas ett systematiskt arbete emot dem", säger Kenneth om brotten mot de äldre.
Foto: Nora Lorek

Nu hoppas polisen kunna stävja rånvågen - och att man kan koppla de gripna till fler av helgens händelser. 

– Just nu så finns det en möjlighet att knyta ihop det här eftersom vi har flera gripna. De är i ungefär i samma ålder och har liknande tillvägagångssätt, säger Ulla Brehm.

Polisen: "Kan vara en liga"

Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp, känner igen guldkedjerånarnas metoder.

– Det här är ett förfarande som vi känner till. Vi ser att det dyker upp på olika ställen i Sverige. Det kan röra sig om kringresande ligor, men också om lokala förmågor som begår den här typen av brott, säger han.

Hur kan man som äldre skydda sig mot sådana här brott?

– Vi försöker givetvis alltid få ut information när vi märker att sådant här händer frekvent. Men det är väldigt svårt att skydda sig, tyvärr, säger han och fortsätter:

– Men ett råd är ju att inte ha på sig sina fina guldkedjor när man till exempel ska ut och handla. För det är ju synen av dem somt triggar de här förövarna. Sen är det ju rent bedrövligt att vi ska behöva avråda människor från att ha på sig sina smycken.

Viktigt med information

Håkan Carlsson säger att det är viktigt att informationen når allmänheten i sådana här fall.

– Dels talar det om för offren att de är långt ifrån ensamma. Men det innebär också att allmänheten kan vara mer observant. Om du ser någon som följer efter en äldre person in i ett trapphus – gå och kika in och se hur det står till.

För Kenneth Bengtssons 91-åriga mamma är skadan redan skedd. Sonen hyser dock gott hopp om att mamma kommer att komma över händelsen.

– Min mamma är tuff, hon kommer att ta sig igenom det här även om det känns jobbigt nu.