Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanni, 20, har fått sitt liv stulet

FACEBOOK-KAPAD. Bloggprofilen Hanni Beronius, 20, har drabbats av identitetstjuvar på Facebook vid sju tillfällen på två år. "Det är riktigt skrämmande", säger hon. Foto: Jan Wiriden
Västsvenska bloggprofilen Hanni Beronius, 20, får sitt liv kapat på Facebook. På två år har hennes bilder dykt upp på sju användares konton - med sextrakasserier och dödshot som följd. - En tjej som stal mina bilder nätdejtade till och med en kille som trodde att han hade flörtat med mig, säger hon.
Om och om igen har Hanni Beronius, 20, fått sitt liv "stulet" på sociala nätverkssajten Facebook.
- Det är skrämmande att folk stjäl mitt utseende och låtsas vara mig på internet. Jag har ju ingen kontroll över vad de kan ta sig till, säger hon.
Personerna utger sig för att vara Hanni med stulna bilder från hennes blogg och från mingelsajter.
Bedragarna har visat sig vara allt från skämtande unga killar till renodlade stalkare.

Skulle betala nya bröst

- Det blev helt bisarrt när en okänd kille hörde av sig och frågade varför jag använde hans flickväns bilder på min Facebook-profil, säger Hanni Beronius.
En annan man fick tag på Hannis skyddade telefonnummer och började sextrakassera henne.
- Han hörde av sig via sms och sa att han tänkte betala en bröstförstoring för mig. När jag sa att jag inte var intresserad blev han hotfull och aggressiv, säger hon.
Efter dödshoten polisanmälde Hanni händelserna, men utredningen lades ner efter ett par veckor.
- Detta trots att jag hade sms och annat som visade svart på vitt vad han hade sagt. Därför känns det meningslöst att polisanmäla dem som stjäl min identitet på Facebook, säger hon.
Nu vädjar Hanni Beronius att de säkerhetsansvariga på Facebook på ska ta hennes problem på allvar. Efter att hon upptäckt identitetsstölderna har hon anmält det till sajtens administration - med noll respons.
- Det har gått flera månader, i ett fall nästan ett år före det att profilerna har tagits bort. Samtidigt kan de här personerna bete sig illa eller till och med begå brott med mig som ansiktet utåt, säger Hanni Beronius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!