Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hannah, 31, föll offer för selfiebedragaren

Hannah Berup Larsson 31, föll offer för selfiebedragaren. "Jag blev kontaktad av banken som såg att det var ett uttag på mitt konto som inte stämde", säger hon.

Hannah Berup Larsson, 31, föll offer för selfiebedragaren.

Mannen lurade till sig hundratusentals kronor från nästan 100 personer genom att kapa deras kontokort – men fälldes av sina egna semesterbilder.

– Jag blev chockad och förvånad att det var så lätt att dra pengar, säger Hannah.

BEDRÄGERIERNA

Mannen lurade till sig 372 495 kronor under perioden 2012–2014. Totalt blåste han 95 personer genom att komma över deras bankkortsuppgifter. För pengarna köpte mannen varor, resor och hotellvistelser. Vid 136 tillfällen använde han olika betaltjänster som Paypal och Payex för att föra över pengar från andra personers bankkonton till sitt eget.

LURADE FÖRETAG OCH BANKER

När mannen spenderade pengarna han lurade till sig drabbades en rad företag av hans bedrägerier. Bland andra: American Express, Gymgrossisten, Handelsbanken, Medmera Bank, Nordea, SEB Kort Bank, Paypal, Jetstar Airways

Storbedragaren i 25–årsåldern lurade enligt åtalet till sig nästan 400 000 kronor. Tillvägagångssättet: han kapade 95 personers kontokort. Ett av hans offer – Göteborgaren Hannah Berup Larsson, 31.

– Jag blev kontaktad av banken som såg att det var ett uttag på mitt konto som inte stämde, säger hon.

Uttagen hade gjorts på hennes konto hos både Nordea och ICA Banken. Totalt blev Hannah Berup Larsson bestulen på 1200 kronor.

– Bland annat var det en donation till en privatperson på 1000 kronor. Han ska alltså ha fört över pengar till sig själv, säger Hannah.

"Går igenom alla uttag"

I somras slog polisen till mot bedragaren som är bosatt i Götene. Hans datorer och mobiltelefoner togs i beslag. I en telefon hittades bevisen som blev hans fall. Mannen hade bland annat bokat hotell med sina offers bankkort.

– Under en av resorna har han varit i Polen men det nekar han till. Men vi har ju hittat foton i hans telefon från Warszawa från exakt de datumen som hotellet är bokat på. Det är bilder på honom i turistmiljöer vid olika historiska monument, har kammaråklagare Jennifer Hasselroth tidigare sagt.

Polisen tror att mannen kommit över kontokortsuppgifterna på internet. Efter att bedrägerierna uppdagades har Hannah Berup Larsson blivit försiktigare med hur hon använder sina kortuppgifter just på nätet.

– Jag tänker efter lite mer nu. Jag kollar gärna så att sidorna jag köper på har en garantistämpel så att de är säkra. Och varje månad går jag igenom alla uttag och kollar så att jag känner igen dem.

"Oroväckande"

Att Hannahs kort så lätt kunde kapas skrämmer henne.

– Jag blev chockad och förvånad över att det är så lätt att dra pengar. Men det kändes tryggt att banken hade så bra koll på vad som hände på kontot, säger hon och tillägger:

– Jag handlade aldrig på några skumma sidor utan det var godkända populära sajter och det är ju lite oroväckande. Man märker ibland när man betalar med kortet på nätet att man inte behöver någon bankdosa utan bara kortet. Det känns osäkert.

Mannen i 25–årsåldern fälldes i veckan för grovt bedrägeri och bedrägeri. Hans döms till ett villkorligt fängelsestraff och ska också betala närmare en kvarts miljon kronor i skadestånd.

Åklagaren menar att mannens brottslighet är att betrakta som grov eftersom den har varit omfattande, systematisk, välplanerad och att den ska ha rubbat förtroendet för betalningssystemet.

GT har sökt mannens advokat för en kommentar. Mannen nekar till brott.