Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hannah, 28, hittade sina egna selfies – på porrsajt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Influencern Hannah Östebo hittade sina Instagram-bilder på en porrsajt på nätet.
Foto: Privat / Instagram

En man i 30-årsåldern misstänkts för att ha tagit bilder från Instagram och sedan lagt upp dem på en porrsajt på nätet. Nu åtalas han, misstänkt för bland annat olaga integritetsintrång.

En av de drabbade kvinnorna är influencern Hannah Östebo, 28, från Göteborg.

– Det var en jätteskön känsla när jag fick rättegångskallelsen. Som en slags upprättelse, säger hon.

Influencern och kroppspositivisten Hannah Östebo försöker motverka begränsande skönhetsideal. Hon gör det med hjälp av bilder som hon lägger ut på sitt Instagramkonto, ofta tillsammans med en text med ett kroppspositivistiskt budskap.

Men i februari 2019 fick Hannah vetskap om att någon tagit sig friheten att använda hennes bilder i ett helt annat sammanhang.

– Jag fick ett telefonsamtal från en annan kroppspositivist, som berättade att hon hade hittat bilder på sig själv på en porrsajt. Och på samma sajt fanns det även bilder på mig, berättar Hannah.

– Förutom bilderna fanns även information om min ålder och vad jag hette. Det kändes fruktansvärt, fortsätter hon.

Stöttade varandra

Det visade sig också att betydligt fler än Hannah och kvinnan som kontaktat henne hade råkat ut för samma sak. För att hjälpas åt att hitta alla drabbade startade man en chattgrupp. En av dem som tillslöt är Tina Åkerman, även hon kroppspositivist.

Tina Åkerman är en av de drabbade.
Foto: Privat

– Det betydde mycket att samlas i den gruppen. Man kände verkligen att det var ett systerskap och att vi kunde hjälpas åt att stötta varandra, säger hon.

Hannah håller med:

– Det hjälpte mycket att få prata med andra som var i samma situation och det blev lättar att gå vidare med en polisanmälan. Det var inte alla som ville anmäla, men vi var 13 som gjorde det till slut, berättar hon.

Hannah hade inga stora förhoppningar på att det skulle leda till någonting, men hon blev positivt överraskad.

– Jag var nog lite orolig för att polisen bara skulle tycka att det var löjligt, men de var så himla bra. De tog det på största allvar och förminskade oss inte alls. De var helt fantastiska.

Man åtalas

Och så – för några dagar sedan – damp en kallelse från Solna tingsrätt ner i Hannah Östebos brevlåda. Polisen hade en misstänkt, en man i 30-årsåldern från Stockholmsområdet, och åklagaren ansåg sig ha tillräckligt på fötterna för att åtala. 

https://www.instagram.com/p/CKWlgOaL-5H/

– Det var en jätteskön känsla när jag fick rättegångskallelsen. Det blir en markering att det han har gjort inte är rätt. Som en slags upprättelse, säger Hannah.

En känsla som delas av Tina Åkerman:

– Jag tycker att det är helt grymt att han får ställas till svars för det han har gjort. Det är så många kvinnor som råkar ut för sånt här, men det är inte många som vågar anmäla. Att vi nu blir hörda och synliggjorda är jätteskönt, säger hon.

Mannen i 30-årsåldern står åtalad för olaga integritetsintrång i tolv olika fall, och misstänks också för olovlig identitetsanvändning.

Den åtalade mannen medger att det är han som skapat kontot på porrsajten och publicerat bilderna. Han förnekar dock brott. GT har sökt mannens advokat.

Rättegångsförhandlingarna är planerade att äga rum i mitten av september. 

Förslaget: Åldersgräns för att se porr på nätet

Philip Botström, Carina Ohlsson, Annika Strandhäll och Maria Strömkvist vill minska porrkonsumtionen bland unga genom åldersgräns och ålderskontroll.