Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanna Wigh berättar om SD-kollegans sexövergrepp

Riksdagsledamoten Hanna Wigh, SD, säger att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en sverigedemokratisk riksdagsledamot.
Foto: TV4
Måndagens "Kalla fakta" i TV4 granskar hur Sverigedemokraterna hanterar brottsmisstankar inom partiet och hur visselblåsare som larmar om oegentligheter kan råka illa ut.
Foto: TV4

Riksdagsledamoten Hanna Wigh hoppar av Sverigedemokraterna och blir politisk vilde.

I "Kalla fakta" i TV4 berättar hon om att hon utsattes för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot – och att det tystades ned av partiet.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér kommenterar uppgifterna:

– Jag kan tänka mig att det är ganska svårt att verka som kvinna i SD.

SD har polisanmält händelsen. 

TV4:s "Kalla fakta" har pratat med SD-företrädare, både tidigare och nuvarande, som vittnar om hur de straffats efter att ha larmat om oegentligheter  – bland annat sexuella trakasserier och misstankar om ekonomisk brottslighet. 

I programmet berättar de hur de blivit utfrysta, trakasserade och mobbade. 

Riksdagsledamoten Hanna Wigh träder fram och berättar hur hon blivit sexuellt trakasserad och utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Wigh har nu lämnat SD och blir politisk vilde i riksdagen. 

–  Jag kan inte längre vara ett alibi för Sverigedemokraterna, säger hon till TV4.


LÄS MER: Riksdagsledamöterna Margareta Larsson och Anna Hagwall har tidigare lämnat SD 


Hon blir därmed den tredje kvinnan som lämnat SD:s riksdagsgrupp för att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Under morgonen valde också hennes partikollega, Maddelen Larsson, tidigare SD-ordförande i Falköping, att lämna partiet.

I "Kalla Fakta" berättar Hanna Wigh hur det tog sin början 2012 då en partikollega utsatte henne för sexuella trakasserier.

”Han förklarade för mig att han hade blivit väldigt besviken”

Hon förväntade sig stöd från partiet men drabbades av smutskastning och personen som utsatt henne för övergreppet ringde och skällde. 

– Att jag var en psyksjuk jävla galning som inte kan sköta mitt jobb. Då slutade jag att prata och mådde jättedåligt, säger hon i TV4.

Flera andra kvinnor i partiet ska också ha berättat om att de utsatts för sexuella trakasserier av samme man. 

Hanna Wigh förväntade sig stöd från partiet efter händelsen men menar att hon utsattes för smutskastning och personen som utsatt henne för övergreppet ringde och skällde.
Foto: TV4

I Kalla Fakta beskriver Wigh hur SD-riksdagsledamoten, som tidigare bett henne hålla tyst om interna missförhållanden, utsätter henne för ett övergrepp. 

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger. Och så sa han till mig att vi borde träffas utanför riksdagen någon gång.  

Han hade en hand mot halsen, och tryckte mig mot väggen

Hanna Wigh säger till ”TV4 Nyhetsmorgon" att hon förstår att det kan uppfattas som märkligt att hon inte polisanmält mannen. 

– Jag är världens sämsta förebild, säger hon och tillägger att hon är rädd för vad som kan hända om hon pekar ut honom.

Hon säger till Expressen att hon berättat för flera personer i partiledningen om händelsen men inte sagt vem det handlar om. 

– De vet vem det är ändå.

Sommaren 2013 anklagades en toppman i partiet för våldtäkt under politikerveckan i Almedalen. När Hanna Wigh ville gå ut i media för att prata om sexskandalerna blev hon tillsagd att skydda SD.

Då slutade jag att prata och mådde jättedåligt

Våldtäktsutredningen lades ned och den anklagade fick en ny tjänst i partiet. 

Expressen avslöjade 2016 att SD i en intern säkerhetsrapport där kvinnor som vittnat om sextrakasserier avfärdats med omdömen som "sjuk", "väldigt klängig" och "berusad".

Wigh kommenterade rapporten i TV4 men efteråt kallades hon in till SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

– Han förklarade för mig att han hade blivit väldigt besviken, sur och besviken på mig, att jag hade varit med i TV4, säger hon i "Kalla fakta".

Hanna Wigh har valt att inte polisanmäla mannen eftersom hon säger sig vara rädd för konsekvenserna.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Åkesson: ”Har aldrig hört talas om det”

Per Vegelow, tidigare biträdande säkerhetschef i partiet, berättar i Kalla fakta att han fick direktiv uppifrån att agera så lite som möjligt när det rörde misstankar i partiet.

Han menar att det är omöjligt att komma åt den anklagade riksdagsledamoten.

– Han har immunitet, honom kommer man inte åt. Jag skulle bli hemskt överraskad om man inte kände till det här i partiledningen. 

Han har immunitet, honom kommer man inte åt

Jimmie Åkesson uppger för Kalla Fakta att han inte känner till anklagelserna mot den utpekade riksdagsledamoten.

– Jag har aldrig hört talas om det. Jag har inte den informationen och nu tänker jag inte stå här och tjafsa med dig mer om det här. Skicka specifik information så ska vi göra en bedömning om vi tycker att det är jag som ska uttala mig om det eller om det är någon annan, säger han till Kalla Faktas reporter.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att man tar uppgifter om personer som blir dåligt behandlade på allvar.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vinge: ”Otroligt allvarligt”

SD:s presschef Henrik Vinge säger till Expressen att man tar uppgifter om personer som blir dåligt behandlade på allvar.  

– Vi har numera välutvecklade funktioner för att hantera sånt. Vi har en trygghetssamordnare från ett av världens största säkerhetsföretag som finns tillgänglig och vi har en professionell hr-konsult som kan hjälpa till, säger han.

När det gäller anklagelserna om ett sexuellt övergrepp på SD:s riksdagskansli säger Vinge att första gången man hörde talas om det var från "Kalla fakta".

– Det låter otroligt allvarligt. Vi fick inte veta varken vem som ska ha utfört övergreppet eller vem som ska ha blivit utsatt. Vi fick bara höra att det skulle ha skett. Det vi gjorde då är att vi försökte reda ut det. Vi försökte ta kontakt med olika personer som skulle kunna känna till det, som jobbar i riksdagsgruppen som har med tjänstemän eller riksdagsledamöter att göra. Men ingen kunde ge oss något svar.

Det låter otroligt allvarligt

Vinge uppgav sedan för Aftonbladet att SD polisanmält händelsen på måndagsmorgonen.

SD-riksdagsledamoten Angelika Bengtsson har sett "Kalla fakta" men känner inte igen bilden.

– Jag har aldrig blivit bemött på ett sexuellt eller ofredande sätt av manliga partikolleger. Det hon gått igenom är oerhört tråkigt men jag känner inte igen det. 

Regnér: "SD har en omogen syn"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, konstaterar att våld och övergrepp mot kvinnor förekommer överallt: 

– SD måste förstås ta itu med frågan. Jag uppfattar deras politik som kvinnofientlig och jag kan tänka mig att det är ganska svårt att verka som kvinna i SD. Man har en väldigt omogen syn på vad jämställdhet är och rent kvinnofientliga förslag i sin politik. 

Tror du att det är någon skillnad på förekomst av sexuella övergrepp i SD och andra partier?

– Det har jag ingen uppfattning om men om det framkommer sådana här uppgifter måste man ta det på stort allvar. Man får aldrig skylla på offret. 

Även Fi-ledaren Gudrun Schyman har reagerat på uppgifterna:

– Sverigedemokraternas kvinnosyn är väldigt unken och gammaldags, säger hon till  Dagens Arena.