Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENFoto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
 Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Hanna Wigh hotad efter sexanklagelser

Publicerad

Avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh från Falköping har utsatts för omfattande skadegörelse och hot, uppger P4 Skaraborg. 

Detta efter att trätt fram i TV4:s "Kalla Fakta" och berättat om sexuella övergrepp av en partikollega.

Säpo utreder nu ärendet.

Hanna Wigh fick bland annat en bil sönderslagen vid sitt hem dagarna efter att hon medverkat i TV4.

Hon berättar för P4 Skaraborg att det vid skadegörelsen i hemmet kastades in en brandsläckare genom ett köksfönster.

– Man är inte mer än människa så självfallet mår man inte bra när sådana här saker händer. Men om någon tror att det ska få mig att backa, så tror de fel, säger hon till P4 Skaraborg.

Fick hatbrev hemskickat

Hanna Wigh säger till radion att hon själv ser ett tydligt samband mellan rapporteringen i medierna och det som hänt efteråt.

– Jag kan inte veta vem det är som gjort detta som var hemma hos mig, men tittar man på ett av de hatbrev som kom hem handskrivet och fint i min brevlåda, så står det att "Om du har haft ett helvete nu så är det inget mot vad du kommer att få nu. Gå ut och smutskasta SD...". Personen i fråga har ett ganska grovt vokabulär som inte lämpar sig för radio, säger hon till P4 Skaraborg.

Polisen upprättade en anmälan efter händelserna. Efter det har Säpo tagit över ärendet.

– Det stämmer att vi vid Säkerhetspolisen har en utredning som handlar om skadegörelse mot en av våra skyddspersoner, säger Karl Melin, tillförordnad presschef på Säpo. 

Säpo utreder

Han fortsätter:

– Det är helt enligt rutin. Vi har ett uppdrag att skydda statsledningen och där ingår ledamöterna.

Säpo vill inte gå in på hur utredningen går till konkret. Men säger att brottsrubriceringen är skadegörelse i nuläget.

– Brottsrubriceringen är skadegörelse. Sedan kan den komma att ändras beroende vad som framkommer i utredningen, säger Melin.

Hanna Wigh berättade i "Kalla Fakta" i TV4 om hur hon utsatts för sexuella övergrepp av en SD-riksdagsledamot och att partiet velat tysta ner detta.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, berättade hon i programmet.

I Expressens "Bara Politik" sa hon senare att hon ångrar tv-intervjun om övergreppet.  

Räknade med stöd

Hanna Wigh förklarade att de sexuella trakasserierna började 2012 och att hon trodde hon skulle få stöd från partiet. Istället drabbades hon av smutskastning, konstaterade hon.

Även andra SD-kvinnor ska ha berättat att samme man trakasserat dem.

Hanna Wigh har nu lämnat partiet för att bli politisk vilde i riksdagen.

–  Jag kan inte längre vara ett alibi för Sverigedemokraterna, har hon sagt till TV4.

GT har sökt Hanna Wigh för kommentar.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER