Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna, 41, fann kärleken – bytte liv och blev cowboy

Hanna Högberg mådde inte bra av stressen i storstadsområdet.Foto: Marten Wikner/Trumvallen Horse Ranch
Nu lever Hanna Högberg cowboyliv i Härjedalen.Foto: Trumvallen Horse Ranch

Hon mådde inte bra av storstadsområdets stress och press.

Längtan efter att följa sin barndomsdröm att leva i vildmarken mynnade ut i tre sökord på Google.

Tre ord som fick Hanna Högberg, 41, att hitta både sig själv och kärleken på en cowboy-ranch i Härjedalen.

– Jag hittade en del av mig själv som låg långt nergrävd. Det var en viktig pusselbit för att jag skulle bli hel som människa, berättar Hanna.

År 2012 var Hanna Högberg i 35-årsåldern och arbetade som gymnasielärare i Kungälv. Men något kändes inte rätt och Hanna bestämde sig för att prova på något hon aldrig gjort förut.

– Jag kände att jag var tvungen att finna mig själv och jag letade efter ett vildmarksäventyr, förklarar Hanna.

Hon har ett stort hästintresse och med det i åtanke valde hon en dag att göra en Google-sökning.

– Jag googlade på ”äventyr”, ”häst” och ”westernridning”, eftersom det var just westernridning jag själv höll på med. Då dök Johans ranch upp, berättar Hanna.

Hanna hittade till Johan Perssons ranch med hjälp av en Google-sökning.Foto: Marten Wikner/Trumvallen Horse Ranch

Den, Johan Perssons ranch, låg i Vemdalen i Härjedalen och där hittade Hanna en del av sig själv som hon inte visste saknades, något som MåBra tidigare skrivit om.

– Jag hittade en del av mig själv som låg långt nergrävd. Det var en viktig pusselbit för att jag skulle bli hel som människa, säger Hanna.

Därför var det självklart för Hanna att återvända redan nästkommande år.

– Jag och Johan blev kompisar och jag blev erbjuden att komma upp och jobba året därpå, under sommaren 2013, säger Hanna.

Vildmarken lockade Hanna

Efter att sommaren tagit slut började Hanna som vanligt att förbereda inför terminen, men vildmarken lockade för mycket.

– Redan efter två veckor kände jag hur hela jag dog inombords. Jag hade lämnat min häst på ranchen och när jag åkte för att hämta den hörde jag mig för på några skolor i byn om de behövde en lärare, berättar Hanna och fortsätter:

– En vecka senare fick jag ett samtal som frågade om jag kunde börja redan veckan därpå. 

Sedan 2013 bor Hanna i Härjedalen.Foto: Trumvallen Horse Ranch

Efter det lämnade hon Kungälv och det sociala liv hon hade i Göteborg för att flytta upp till Vemdalen.

– Det var ett jättestort steg, men drivkraften att flytta var väldigt stark. Jag hade både hittat mig själv och en kärlek, så då vågade jag ta steget och flytta, säger Hanna Högberg och fortsätter:

– Det kändes som att komma hem. Att varje dag ta sig upp på fjället och se ut över vidderna och leva i nuet var något som jag verkligen behövde lära mig, för jag hade inte lärt mig att leva i nuet tidigare i livet. Det var först då jag hittade det.

Driver ranchen tillsammans

Nästan sex år senare har Hanna lagt livet som lärare bakom sig och nu driver hon och Johan ranchen tillsammans.

Johan Persson, som precis hade hunnit fylla 50 när Hanna var på besök för första gången, berättar att han var försiktig med att släppa någon in på livet igen efter en separation några år tidigare.

– Jag var lite vingskjuten från den tidigare separationen och kanske lite avvaktande och försiktig. Men vi blev vänner snabbt och sedan växte det fram något djupare. Att Hanna kom in i bilden var en lyckoträff, säger Johan.

Har 15 hästar

Tillsammans har de 15 hästar, på dessa rider de och gästerna på ranchen runt i det vackra landskapet och i fjällen. På somrarna driver de dessutom boskap. Att tankarna går till vilda västerns öppna och hissnande vidder är därför inte så konstigt.

– Vi lever definitivt en cowboytillvaro här, skrattar Hanna och fortsätter:

– Vi åker till USA för att handla alla våra kläder, typ.

Johan och Hanna tar hand om hästarna och driver boskap tillsammans på ranchen.Foto: Trumvallen Horse Ranch

Och att Johan nu kan dela både sina intressen och sitt livsverk med kvinnan i sitt liv är en dröm som har gått i uppfyllelse, berättar han.

– Det är så otroligt kul, jag har ju hållit på med det här själv i alla år och att hitta en livskamrat som tänker på samma sätt, har samma intressen som jag och dessutom kompletterar mig så otroligt bra är underbart, säger han.

Vill hjälpa andra

Nu vill Hanna uppmana andra att våga ta de stora steg som ibland krävs för att bryta en negativ trend.

– För mig var det livsavgörande. Jag var deprimerad och mådde inte bra och nu är det precis tvärtom, säger Hanna och fortsätter:

– Var inte rädd för att knyta kontakter med nya människor, våga prata med folk på andra ställen än du är van vid. Det finns så otroligt många ställen som man missar om man håller sig kvar på den plats man alltid har varit på.