Hanna, 28, fick hudcancer – varnar: ”Ingen aning”

Hudcancer ökar i landet och det är många som inte skyddar sig mot solen. Vi gästades tidigare idag av Roshan Tofighi från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Hanna gick nyligen med styrelsen i patientföreningen Melanomföreningen.
Foto: Privat

När Hanna Suomalainen, 28, såg att sitt födelsemärke på sidan av magen förändrats förstod hon att något inte stod rätt till. 

Efter ett snabbt besök hos läkaren fick hon svaret att det inte är något att oroa sig över. 

Men efter ett halvår av fortsatt oro och ännu ett läkarbesök fick hon tillslut beskedet: Det var cancer. 

– Jag är ganska ung och jag hade ingen aning om hur allvarligt det faktiskt kunde bli.

Det var på våren 2019 som Hanna Suomalainen fick syn på det annorlunda födelsemärket.   

– Jag hade inte så bra koll men jag visste att man borde kolla upp om det ändrats i färg och så, säger Hanna. 

Sagt och gjort – en månad senare besökte hon sin vårdcentral. Läkaren inspekterade Hannas kropp lite snabbt och menade att det inte var något som såg konstigt ut. Men tiden gick och födelsemärket började klia och förändrades ännu mer. 

– Det var bara något som kändes fel på något sätt men samtidigt tänkte jag bara att jag började bli paranoid eller något. Men efter ett halvår bokade jag en tid på en privat hudklinik. 

Nio centimeter ärr

Hanna kände ganska direkt att det var mer seriöst denna gång, berättar hon.

– Läkaren kollade igenom hela min kropp och jag märkte att han sparade det märket till sist. Men sen sa han att det märket skulle tas bort direkt. Jag blev lite chockad och började tänka på allt jag egentligen skulle göra efter besöket, som jag i stället fick ställa in. 

Det var ett snabbt ingrepp som resulterade i ett nio centimeter långt ärr. 

– Efteråt satt jag mig ner med läkaren och då började jag känna obehag för han var så allvarlig. Sen sa han, ”Jag har en stark misstanke om att det är hudcancer”. Med den rösten han sa det och med den blicken fattade jag att det var allvar. Jag hamnade i chocktillstånd. 

”Det har spridit sig”

När hon återvände två veckor senare bekräftade läkaren att det rörde sig om malignt melanom, den mest aggressiva typen av hudcancer. Det visade sig att det hade vuxit ner i huden, därför behövde man operera bort de närmsta lymfkörtlarna så det inte spridit sig. 

– Min sambo följde med men jag var egentligen inte så orolig, då risken i mitt fall inte var så hög. Men sen fick jag veta att det spridit sig till lymfkörtlarna. Det hade jag inte förväntat mig, jag hamnade verkligen på fel sida av statistiken. Just att höra orden ”Det har spridit sig”, det gjorde att det nästan svartnade för mig. 

Efter att ha gått igenom en helkroppsscanning kunde läkarna konstatera att Hannas organ inte fått några metastaser – men cancercellerna kan ligga latent. Därför var hon tvungen att genomgå en förebyggande immunterapi i ett år.. 

– Jag slutade med den behandlingen i våras. Enligt läkarna ser allt bra ut nu men jag kommer ha flera år av uppföljningar. Man är ju alltid orolig över att det ska komma tillbaka. I början var jag nästan rädd för min hud och var nojig för allt, men nu försöker jag vara lugn och vänta tills man har ett nytt läkarbesök. 

Hanna är uppvuxen i Göteborg, men i dag bor hon i London tillsammans med hunden Penelope och sin sambo.
Foto: Privat

Viktigt att förebygga

Nu vill Hanna öka kunskapen om solningen. 

– Jag har ljus hud, fräknar och är lite rödlätt. När jag var tonåring kämpade jag verkligen för att få färg, det var jätteviktigt. Jag hade lätt for att bränna mig, vilket jag ju visste inte var så bra, men tänkte lite att då kommer jag i alla fall få färg när det lagt sig och reflekterade inte mycket över allvaret i det. 

Hudcancer är en sjukdom som i många fall går att förebygga eller se de första tecknen tidigt.

– Om man upptäckter det tidigt så är prognosen väldigt god och det slutar bra for de flesta. Så det är viktigt att själv hålla koll på sin hud och boka en hudkontroll om man misstänker ett märke. Jag var ganska ung och jag hade ingen aning om hur allvarligt det faktiskt kunde bli.


Så har Hanna ändrat sin vardag för bättre förutsättningar

Solkräm ingår i min dagliga hudvårdsrutin – på alla ställen som jag inte täcker med kläder, även om jag ska vara inomhus mycket eller om det är mulet

Undersöker regelbundet min hud, ser jag något märke jag tycker ser lite annorlunda ut tar jag en bild så att jag kan hålla koll på om det förändras eller bokar tid 

Försöker tänka: hur kan jag vara utomhus utan att exponera huden för mycket direkt solljus: skugga, täckande kläder, försöker undvika att vara ute mitt på dagen då solen är som starkast, nästan alltid keps eller hatt.

Är jag utomhus under dagen försöker jag återapplicera varannan timme  

Är jag på stranden har jag ett strandtält med UV-skydd

Håller koll på UV-index under dagen, finns specifika appar eller till exempel Iphones väderapparar

Respekterar solen! Jag älskar att vara utomhus men försöker göra det säkert och hitta bra lösningar

SE FLER NYHETER: Lät den cancersjuka asylpojken svälta

De lät den cancersjuka 17-årige asylpojken svälta – samtidigt gjorde de mångmiljonvinster och köpte en helikopter till sitt flyktingbolag.