Willy Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGRENWilly Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Willy Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Plakaten. Foto: NORA LOREKPlakaten. Foto: NORA LOREK
Plakaten. Foto: NORA LOREK

Hängdes ut av nazister – målet nu i tingsrätten

Publicerad

Willy Silberstein, före detta journalist och medieexpert, stämplades likt andra som en "förbytare" vid nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg.

Justitiekanslern konstaterade att skylten inte kan klassas som förtal.

Men Silberstein vill se skylten konfiskerad – och nu ska ärendet handläggas i tingsrätten.

– Det skulle vara en signal från samhället att ett sådant uppträdande inte är acceptabelt, säger han.

Det var under nazistiska Motståndsrörelsens demonstration i oktober som den nazistiska organisationen bar plakat med kända svenskars namn och texten "förbrytare" intill. 

En av personerna som sågs på plakaten var Willy Silberstein, medieexpert och tidigare ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

 

LÄS OCKSÅ: Efter demonstrationen – plakat polisanmäls 

 

Flera av de namngivna personerna, däribland Silberstein, valde att polisanmäla saken. JK, justitiekanslern, har tidigare konstaterat att plakaten inte kan klassas som förtal.

Vill se plakatet konfiskerat

Men Willy Silberstein vill se plakatet konfiskerat.

– Jag tycker att det var kränkande och hotfullt. Jag kan ju inte juridiken, men om rättssamhället kan visa sitt stöd så vill jag det. Jag tycker att det är illa vad de gjorde på demonstrationen, säger Silberstein och fortsätter:

– Det var ju inte bara min bild och mitt namn. Det var ju ett antal personer, varav många var judar. Det var inget slumpmässigt urval.

 

LÄS OCKSÅ: Hängdes ut av nazister – anmälan läggs ner

 

Tingsrätten valde först att avvisa målet och hänvisade till att en ansökningsavgift inte betalats. Men saken överklagades och nu har hovrätten gett Silberstein rätt: tingsrätten ska handlägga målet.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration.Foto: NORA LOREK

"Signal från samhället"

Silberstein menar att en konfiskering av plakatet skulle utgöra en tydlig samhällsignal.

– Det skulle vara en signal från samhället att ett sådant uppträdande inte är acceptabelt. Ett snyggt budskap från det demokratiska Sverige som säger ifrån, säger Willy Silberstein.

 

LÄS OCKSÅ: Här är männen som attackerade polisen

 

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s demonstranter pågår fortfarande. En av utredningarna, där 23 nazister satt anhållna misstänkta för våldsamt upplopp, lades dock ned i förra veckan. 

Samtidigt har 11 motdemonstranter dömts för bland annat våldsamt upplopp och för stenattacker mot polisen.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER