Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hängdes ut av nazister – anmälan läggs ned

Willy Silberstein, f.d. journalist och medieexpert anmälde NMR:s
Foto: NORA LOREK/CHRISTER WAHLGREN
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen NMR protesterade 30 september i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK

Willy Silberstein, f.d. journalist och medieexpert, stämplades likt andra offentliga personer som "förbrytare" på nazisternas plakat under Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg.

Plakat som inte kan klassas som förtal, konstarerar nu Justitiekanslern, JK.

– Om det här inte är förtal då vet jag inte vad ordet betyder, säger Willy Silberstein, på onsdagen.

Nazistiska NMR:s demonstration i Göteborg resluterade i våldsamheter, tumult och väckte starka känslor hos många.

För vissa innebar dagen också personliga påhopp, däribland medieexpertenoch tidigare journalisten Willy Silberstein – som anmälde plakaten som förtal.

Silberstein understryker flera gånger att han varken är jurist eller bättre lämpad än JK att tolka lagen, men menar att det oavsett vad lagen säger skickar farliga signaler till svenska folket. 

– Det irriterar säkert många jurister, men jag resonerar först och främst utifrån sunt förnuft. Och hur det inte skulle kunna vara förtal att offentligt beskriva människor som förbrytare, det är något jag inte kan greppa.


LÄS MER: NMR:s symbol frias av JK – inte hets mot folkgrupp 


Inte deras ansvar att utreda, menar JK

I Justitiekanslern beslut står bland annat följande: 

"I detta fall finns det inget som tyder på att plakatet har framställts i tryck-press"

JK menar alltså att eftersom plakaten inte kan klassas som tryckt press, så gäller inte heller de lagar och regler som ingår i grundlagen Tryckfrihetsförordningen. I och med det kan NMR inte heller hållas skyldiga på samma sätt som till exempel en tidning hade gjorts för samma kombination av text och bild.


LÄS MER: Plakat polisanmäls efter nazistdemonstration 


Många som anmält

Willy Silberstein har även anmält plakaten till polisen. Det har även flera av de andra offentliga personer som hängdes ut, även de med epitetet "förbrytare" i över en bild av deras ansikten. Bland andra medieprofilen Alexandra Pascalidou och förintelseöverlevaren Emerich Roth.


LÄS MER: "Förbrytarplakat" polisanmäls 


Willy Silberstein har i nuläget ingen uppfattning av vad som händer med den utredningen, men har heller inte fått signaler på att den skulle ha lagts ned.

– Det viktiga för mig är inte vem som slår fast att det här är fel. Det handlar om att skicka en signal till svenska folket om att vi inte kan tolerera detta.

– De hatar mig för att jag är jude och just nu är signalen som skickas att det tydligen är okej, fortsätter Willy Silberstein.