Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häng med i svenska mästarens rallybil

Jimmy Karlsson med dottern Amanda hade tagit sig från Tjörn till Rollsbo för att se rallysprinten. <br>"Jag driver Team JK Motorsport och känner flera som kör. Det är en bra tävling, och gott väder", säger Jimmy Karlsson. Foto: Anders Ylander

ROLLSBO. Publiken drar efter andan - en förare har kommit in för snabbt i rondellen och får sladd. Till synes millimeter ifrån mittrefugen rätar han upp bilen och ryter upp för backen.

GT hängde med rallystjärnan Mattias Adielsson i bilen under Tudor City Race.

– Jag är alltid nervös inför en tävling, säger 22-åringen.

Tudor City Race

Rallysprinttävling på asfalt, i Rollsbo industriområde utanför Kungälv.

Del i den västsvenska tävlingsserien Mega Rally Cup.

Arrangörer: Älvbygdens motorklubb och Göteborgs motorförening.

Sträckan på 2,5 kilometer körs tre varv, i tre omgångar, totalt 22,5 kilometer. Förarna kör en och en och tävlar i olika klasser.

Gick 2012 under namnet Rollsbo City Race.

Källor: Älvbygdens motorklubb och Tudor

Fakta: Mattias Adielsson

Ålder: 22

Medlem i Göteborgs motorförening.

Svensk mästare i rallysprint 2014.

Tävlar med Patrik Barth i Peugeot 208 Cup i Frankrike, kallad Rallye Terre des Causses.

Lukten av bränt gummi, bensin och ljudet av varvande motorer fyllde huvudena på hundratals åskådare på Rollsbo industriområde på annandagen. Rallysprinten (senast 2012) var tillbaka, nu med ny huvudsponsor och nytt namn: Tudor City Race.

Publiken klättrade upp på en kulle för att se förarna nå uppåt 150 kilometer i timmen på raksträckan – GT monterade en kamera i den regerande svenske mästaren Mattias Adielssons Peugeot 208 R2.

– Det är ett gott ljud när motorn varvar. Men jag har inte den snabbaste bilen, så jag får se till att bromsa senare i kurvorna än de andra, säger Mattias Adielsson.

Mattias slutade trea

Många var nyfikna på den 22-årige göteborgaren, som just kommit tia i premiären av Peugeot Cup i Frankrike - en annan dimension i bilsportvärlden än Mega Rally Cup, där tävlingen i Rollsbo ingår.

– Jag är alltid nervös, det är en tävling det här också och jag är en tävlingsmänniska, säger han inför starten.

Mattias Adielsson ledde efter första loppet, och kom till slut trea i sin klass (fyra totalt) i Rollsbo.

– Vi byggde om bilen efter varje lopp för att hitta rätt inställningar. Det var jämnt, vi förbättrade oss en och en halv sekund varje gång men jag kunde inte ta ut från bilen för att komma ikapp. Jag är nöjd, pallen är bättre än inget, och vi upptäckte mycket inför tävlingen i Frankrike, säger han efteråt.

Snabbast – 0,9 sekunder före tvåan – var Klas-Göran Ryrlén, Vänersborg, som också vann 2012.

Tusentals i publiken

Åskådarna trängdes utmed raksträckan och stod på klipputsprång längs med den 2,5 kilometer långa banan. Publiken fick se bilarna sladda, en och annan avåkning, och en bil som kantrade och fick knuffas på rätt köl (ingen skadade sig).

– I de här kretsarna räknas det inte som en olycka, säger Daniel Sjögren, projektledare för Tudor City Race.

Arrangören Älvsbygdens motorklubb var nöjd med publiksiffran.

– Det är bra väder och vi har väldigt mycket folk här, mellan 2 000 och 2 500, det är jättebra, säger tävlingsledaren Martin Edlund.

– Det är jättekul att det händer något i Kungälvstrakten, det är alldeles för lite motorsport annars, säger Kungälvsbon Stefan Johansson, som tagit med sig dottern Moa.