"Handikappade" lurar personer på pengar

LAPPEN. Med den här lappen har ett par kvinnor velat ha pengar till ett fejkat handikappförbund, enligt polisen.
Foto: Polis

Personer runtom i Jönköping har gett sig ut på stan och utgett sig för att vara från ett handikappsförbund.

Men i själva verket har de försökt lura folk på pengar.

Polisen varnar nu för de falska "handikappade".

Jönköpings-Posten skriver nu om att flera Jönköpingsbor har blivit lurade på stan av personer som utgett sig för att vara handikappade och komma från falska handikappsförbund. Detta är någonting som polisen bekräftar - och också varnar för.
– Vi har fått in en del samtal om det till oss i länet, exakt hur många är svårt att svara på, säger polisens presstalesman Tommy Thorngren.

Fejkade intyg

Det har rapporterats in om både män och kvinnor som har utgett sig för att tillhöra en handikappsorganisation utan att göra det. Bland annat har det rört sig om två kvinnor som har tiggt pengar till välgörenhet i Gislaved. Efter incidenten hittade polisen ett ihopskrynklat papper som vittnade om tiggarturnén. Där har det stått: "Intyg om lokala döva stum och funktionshindrade människor och för de fattiga barnen vill vi ett internationellt centrum".

Svårrubricerat

Tommy Thorngren menar att det kan vara svårt att brottsrubricera händelserna.
– Det är svårt. Har de lurat till sig pengar på felaktiga grunder är det bedrägeri, men har de skapat en egen organisation och inte luras med var man kommer från, och organisationen är tvivelaktigt är det svårt att säga vad det är för brott, säger han och tillägger:
– Det är tvivelaktigt och omoraliskt, men inte per automatik bedrägeri.

"Upprörande"

Kristina Johansson är ordförande i reumatikerföreningen, och hon blir arg när hon hör talas om att folk ljuger om att de tillhör handikappsförbund.
– Att folk kan utnyttja ideella föreningar och ideell verksamhet som är till för patienter är upprörande. Jag kan tänka mig att de tror att folk ska stödja bara för att det är handikapp, och för att de tror att det är sådana ändamål som folk brukar skänka till, säger hon.
Själva brukar de inte gå runt på stan för att samla in pengar.
– Vi har nästan bara medlemmar som skänker pengar, men kan tänka mig att det här kanske kan påverka de stora förbunden med de stora fonderna.

Fler varianter

Det är inte bara med hjälp av lappar, där personerna säger sig tillhöra handikappsförbund som bluffarna har genomförts, utan Thorngren berättar också om andra tillvägagångssätt; bland annat med klädinsamlingar där förtjänsten sedan gått till egen ficka.
– Sedan handlar det mycket om tillvägagångssättet. Vi har förstått att de är ganska aggressiva och på, när de vill ha sina donationer, och kanske inte ger sig när man först får ett nej.