Annica Thimberg (till vänster) och vännen Johanna Toftby. Foto: PRIVATAnnica Thimberg (till vänster) och vännen Johanna Toftby. Foto: PRIVAT
Annica Thimberg (till vänster) och vännen Johanna Toftby. Foto: PRIVAT
Annica Thimberg. Foto: PrivatAnnica Thimberg. Foto: Privat
Annica Thimberg. Foto: Privat

Hatet mot sjuka Annica: "Har du inte dött än?"

Publicerad

"Har du inte dött än?"

Cancersjuka Annica Thimberg har fått flera kommentarer liknande denna efter att ha bloggat om sin sjukdom.

Nu har Annica och vännen Johanna Toftby polisanmält näthataren som tros ligga bakom.

– Det är det värsta jag har läst, säger Johanna.

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Annica Thimberg från Skövde är sedan flera år tillbaka sjuk i cancer. Stundtals har hon bloggat om sin vardag och sjukdomen på sin vän Johanna Toftbys blogg.

Tusentals personer har fått tagit del av Annicas kamp och hon har också hjälpt många i liknande situationer. Många kommenterar blogginläggen och visar sitt stöd. Men det finns också de som är elaka.

Och efter att Annica fått utstå flera kommentarer i stil med "Har du inte dött än?" så har nu Annica och Johanna valt att polisanmäla personen som man tror ligger bakom många kommentarer.

"Gått över gränsen"

– Hon har gått över gränsen. Hon har tagit näthatet till en annan nivå, konstaterar Johanna Toftby.

Johanna Toftby med polisanmälan.Foto: johannatoftby.se

Enligt Johanna har personen trakasserat henne sedan flera år tillbaka. Tidiga bloggkommentarer som Johanna sparat går tillbaka till 2012. Och när Annica väl började blogga riktades de elaka kommenterarna även mot henne.

– Det är det värsta jag har läst, säger Johanna om kommentarerna och fortsätter:

– Hon är svårt sjuk i cancer och får dela med sig av sin svåra sjukdom som hjälper tusentals andra. Varför ska hon då behöva höra det här hemska? Hon har mått jättedåligt. Det är så jobbigt för henne att hon nästan inte kan prata om det.

 

LÄS OCKSÅ: Cancersjuka Annica får nu sin drömresa

 

Polisanmäler näthatare

Johanna har redan suttit i förhör med polisen. I veckan kommer polisen också att besöka Annica för att förhöra henne om kommentarerna.

De hoppas nu på att polisanmälan kan göra att näthataren slutar upp med sitt beteende.

– Vi måste anmäla det här. Det den här personen sysslar med är olagligt, avslutar Johanna Toftby.

GT har sökt den utpekade näthataren via mejl. Personen svarar: "Inga kommentarer".

 

LÄS OCKSÅ: Cancersjuka Annica fick hatbrev: "Du kommer dö"

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER