Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han vill döpa gata efter stenpenis från bronsåldern

Stenpenis från bronsåldern hittades i Rollsbo. Foto: Arkeologerna

En halv meter hög stenfallos hittades vid utgrävningen inför ett byggprojekt i Rollsbo i Kungälv. 

Nu vill byggherren att fyndet ska få ge namn åt en gata i det nya området.

– Penisgatan kan nog vara lite ekivokt, men kanske Fruktbarhetsgatan, säger byggherren Mats Berntsson, till Kungälvs-Posten.

I Rollsbo, Kungälv, ska ett stort antal företagslokaler byggas under namnet Rollsbo Västerhöjd. Men under utgrävningarna inför byggprojektet gjordes ett oväntat fynd; en halv meter hög stenfallos - avbild av en penis - från bronsåldern.

– Det går inte att missta sig på vad den ska symbolisera, säger Gisela Ängeby, en av arkeologerna som gjorde fyndet, till Kungälvs-Posten.

Teorin är att stenpenisen varit en del av en offerplats. Enligt arkeologerna har offerplatsen ”använts inom ramarna för en fruktbarhetskult”, skriver tidningen.

Vill att fyndet ska ge namn åt gata

Byggherren bakom Rollsbo Västerhöjd, Ytterbyggs vd Mats Berntsson, tycker nu att man borde låta fyndet ge namn åt en gata i det nya området.

– Jag har inte funderat klart på det. Penisgatan kan nog vara lite ekivokt, men kanske Fruktbarhetsgatan. Eller möjligen Stenfallosgatan, säger Mats Berntsson till Kungälvs-Posten.

– Fruktbarhetsriter och fallossymboler handlade ju om att man ville ha en fruktbar jord och många barn. Om man översätter det till vår tid så vill företagen som etablerar sig här också bli framgångsrika på sitt sätt, säger han till tidningen.

Det är kommunen som kommer att bestämma vad gatorna i det nya området ska heta, men Mats Berntsson tror att namnberedningen nog kan tänkas ta emot förslag, skriver tidningen.

Mats Berntsson vill gärna se att stenpenisen får pryda entrén till det nya området. Och om inte originalet, kanske en avgjutning. Men han tillägger att han kommer att jobba för det, så länge folk inte uppfattar det som stötande, skriver tidningen.

Dagens tre största inrikesnyheter