Kjell Arvidsson, helikopterpiloten som var först på plats. Foto: Patrick TrägårdhKjell Arvidsson, helikopterpiloten som var först på plats. Foto: Patrick Trägårdh

Kjell Arvidsson, helikopterpiloten som var först på plats.

 Foto: Patrick Trägårdh
Kjell Arvidsson på företaget Fiskflyg, som under fredagen arbetat åt polisen, var förste helikopterpilot på plats. Foto: Patrick TrägårdhKjell Arvidsson på företaget Fiskflyg, som under fredagen arbetat åt polisen, var förste helikopterpilot på plats. Foto: Patrick Trägårdh
Kjell Arvidsson på företaget Fiskflyg, som under fredagen arbetat åt polisen, var förste helikopterpilot på plats. Foto: Patrick Trägårdh
Två personer befaras ha mist livet i kraschen. Foto: Patrick TrägårdhTvå personer befaras ha mist livet i kraschen. Foto: Patrick Trägårdh
Två personer befaras ha mist livet i kraschen. Foto: Patrick Trägårdh
Här kraschade planet i fjällen. Foto: Marja Påve/SVTHär kraschade planet i fjällen. Foto: Marja Påve/SVT

Här kraschade planet i fjällen.

 Foto: Marja Påve/SVT

Han var först på plats efter flygkraschen

Publicerad

RITSEM. Räddningsarbetet efter flygkraschen som befaras ha krävt två människors liv sker i mycket svåra förhållanden.

Minus 30 grader och hård vind väntar räddningspersonalen - som endast möts av en stor krater.

– Det ser ut som att man släppt en bomb, säger Kjell Arvidsson, helikopterpiloten som var först på plats.

Natten mellan torsdagen och fredagen störtade ett plan rakt ner och kraschade i närheten av sjön Akkajaure, nära norska gränsen, i Jokkmokks kommun. Två personer fanns ombord på postflygplanet, som arbetade åt Posten Norge och flög rutten Oslo-Tromsö.

De som befaras ha mist livet är en 42-årig spansk kapten och en 34-årig fransk styrman.

Platsen där planet kraschade ligger mycket svårtillgängligt och räddningsarbetet beskrivs som oerhört besvärligt.

Kjell Arvidsson på företaget Fiskflyg, som under fredagen arbetat åt polisen, var förste helikopterpilot på plats.

– Det ser ut som att man släppt en bomb. Det är ett stort brunt hål i backen. Man ser inga plåtbitar eller ingenting, det är bara uppkastad jord, säger han.

Letar efter svarta lådan

Kratern från kraschen ska enligt polisen vara 30 meter i diameter och fem meter djupt. Ytterst få delar finns kvar, men trots det har vissa brev hittats intill platsen där postflygplanet störtat.

Viss personal har kunnat ta sig ner till platsen, men ännu ska inga fynd av värde ha hittats enligt polisen. Fortfarande är prioritet att söka efter de personer som befann sig ombord.

– Vi har inte hittat några kroppar eller kroppsdelar ännu och därför kan vi inte utesluta att de inte fanns i planet när det nådde marken, säger Patrik Ström, kriminalinspektör polisen Norrbotten.

Polisen inriktar sig också på att försöka hitta den svarta lådan, för att få veta mer om kraschen.

Haverikommissionen anländer

Polisen har ett trettiotal personer på plats och även militär personal finns i det svårarbetade området. Under fredagen var det stundtals 30 minusgrader och hård vind uppe på fjället.

Det går i stort sett enbart att arbeta på platsen under fem timmar, då det är ljust.

Haverikommissionen kommer anlända till kraschplatsen under lördagen och undersöka platsen i jakt på svar efter vad som har hänt.

– Förhoppningsvis finns det delar kvar av den svarta lådan som går att använda, säger Patrik Ström på polisen.

"Vilket trauma"

Kjell Arvidsson som tidigt var på platsen tillsammans med räddningspersonal vittnar även han om de mycket svåra förhållandena. Och han lider med de två män som befaras ha omkommit.

– Man blir bestört. Vilket trauma för de stackarna som satt i, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning gällande brott om luftfartslagen, och en om brott mot arbetsmiljölagen. Orsaken: personalen hade ingen möjlighet att skjuta ut sig själva från planet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER